αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Δασικά είδη και παραγωγή Βιομάζας | Λεύκες

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Η λεύκη (Populus spp.) είναι δένδρο που ανήκει στην οικογένεια των σαλικιδών (Salicaceae). Η καλλιέργεια της χρησιμοποιείται για χαμηλής ποιότητας ξυλοκατασκευές, για την παραγωγή αυξητικής ορμόνης για μοσχεύματα, στην ιατρική και ως φυσικός ανεμοφράχτης.

paragogi viomazas_agrosimvoulos

Είδη για Παραγωγή Βιομάζας| Αγροσύμβουλος

Μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί σε μικρή κλίμακα ως καλλιέργεια μικρού περίτροπου χρόνου για την παραγωγή ενέργειας από τη βιομάζα της, συνήθως κοντά σε καλλιέργειες ιτιάς για την εξασφάλιση βιοποικιλότητας.

Περιγραφή – Βιολογικός κύκλος

Η λεύκη είναι φυλλοβόλο δένδρο που φθάνει μέχρι και 30 μ ύψος και 20 μ διάμετρο. Τα φύλλα της είναι τριγωνικού ή ρομβοειδούς σχήματος με οδοντωτές παρυφές. Είναι δίοικο είδος, ανθίζει τον Μάρτιο-Απρίλιο και τα αρσενικά και θηλυκά άνθη δημιουργούν μεγαλόσχημους κρεμαστούς ίουλους. Ο καρπός είναι κάψα και ωριμάζει Απρίλιο με Μάιο.

Η λεύκη είναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία και τον άνεμο και ευαίσθητο στη σκίαση. Αναπτύσσεται σε μέτρια έως βαριά εδάφη με καλή στράγγιση. Μπορεί να αναπτυχθεί σε εδάφη με όξινη, ουδέτερη ή ελαφρώς αλκαλική αντίδραση. Το βέλτιστο φάσμα τιμών pH για την ανάπτυξή της κυμαίνεται μεταξύ 5.5 και 7.5.

Ποικιλίες

Οι περισσότερες ποικιλίες της λεύκης είναι υψηλών αποδόσεων και μερικώς ανθεκτικές στη σκωρίαση. Ωστόσο διάφορα προγράμματα βελτίωσης αποσκοπούν στη δημιουργία αποδοτικών ποικιλιών, προσαρμοσμένων για καλλιέργεια μικρού περίτροπου χρόνου. Στο εμπόριο, κυρίως στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Αγγλία, Ιρλανδία, Σουηδία), διατίθενται διάφορες ποικιλίες λεύκης με τα επιθυμητά για παραγωγή ενέργειας χαρακτηριστικά.

Στη χώρα μας ευδοκιμούν τα είδη Populus nigra και P. αlba. Η έρευνα στην Ελλάδα για την δυνατότητα της λεύκης για παραγωγή βιομάζας ξεκίνησε από το 1980 αλλά δεν έχει εφαρμοσθεί σε μεγάλη κλίμακα. Σήμερα διατίθενται 8 κλώνοι, αποτέλεσμα εγχώριων βελτιωτικών προγραμμάτων από διειδικές διασταυρώσεις διαφόρων ειδών λεύκης όπως Populus nigra var. thevestina, P. nigra var. italica, P. alba, P. tremula και P. deltoides var. Missouriensis, με εμπορική αξία.

Προετοιμασία αγρού

Η προετοιμασία του αγρού για την εγκατάσταση της φυτείας είναι όμοια με αυτή που πραγματοποιείται στην ιτιά. Γενικά, συστήνεται καλλιέργεια του εδάφους σε μεγάλο βάθος (> 25 εκατ) και εφαρμογή ζιζανιοκτονίας. Όταν το έδαφος είναι συμπιεσμένο απαιτείται η χρήση υπεδαφοκαλλιεργητή σε βάθος 40 εκατ.

Φύτευση

Η φύτευση γίνεται νωρίς την άνοιξη. Η πυκνότητα φύτευσης είναι μικρότερη συγκριτικά με την καλλιέργεια ιτιάς και κυμαίνεται μεταξύ 1000 και 1200 μοσχεύματα/στρ. Τα μοσχεύματα είναι μήκους 20-25 εκατ, διαμέτρου 1 εκατ και φέρουν ακραίο οφθαλμό. Η χρήση μηχανών φύτευσης για λαχανικά με τις απαραίτητες ρυθμίσεις έχει δοκιμασθεί με επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαχείριση καλλιέργειας

Η καταπολέμηση των ζιζανίων αποτελεί την πιο σημαντική καλλιεργητική εργασία κατά την περίοδο εγκατάστασης της φυτείας. Συνήθως 3-5 ημέρες μετά την φύτευση πραγματοποιείται η εφαρμογή κατάλληλου ζιζανιοκτόνου. Η καταπολέμηση της σκωρίασης (Melamprosa spp.) αποτελεί επίσης απαραίτητη καλλιεργητική πρακτική. Όπως και στην καλλιέργεια ιτιάς, συστήνεται η φύτευση διαφορετικών ποικιλιών λεύκης διαφόρων επιπέδων και πηγών ανθεκτικότητας στη σκωρίαση. Η καταπολέμηση του σκαθαριού της ιτιάς, που είναι από τους σπουδαιότερους εχθρούς της λεύκης, πραγματοποιείται με κατευθυνόμενους ψεκασμούς όπου ο πληθυσμός του εντόμου ξεπερνά τα 100 τέλεια έντομα/τμ. Το κόψιμο των παραφυάδων που παράγονται το πρώτο έτος της καλλιέργειας πραγματοποιείται το χειμώνα αμέσως μετά την φύτευση.

Συγκομιδή

Η λεύκη παράγει λιγότερα σε αριθμό αλλά μεγαλύτερου βάρους στελέχη συγκριτικά με την ιτιά και για το λόγο αυτό απαιτείται η χρήση μηχανημάτων συγκομιδής κατάλληλων να διαχειριστούν αποτελεσματικά μεγάλου όγκου βλαστούς.

Ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή καλλιέργειας, η απόδοση της λεύκης είναι παρόμοια ή μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή της ιτιάς. Η επίτευξη υψηλής απόδοσης στη λεύκη, σε αντίθεση με την ιτιά, εξασφαλίζεται με την εφαρμογή τετραετούς ή μεγαλύτερου κύκλου της καλλιέργειας. Δεδομένα από πειραματικές καλλιέργειες λεύκης στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν αποδόσεις της τάξεις των 0.6, 2.3 και 3.5 τον ξηρής μάζας για τον πρώτος, δεύτερο και τρίτο κύκλο της καλλιέργειας αντίστοιχα (τριετής κύκλος καλλιέργειας). Το ενεργειακό περιεχόμενο ενός τόνου ξηρού βάρους ξύλου είναι περίπου 17.3 GJ. Το ισοζύγιο ενέργειας είναι μεγαλύτερο του 10 και η μείωση των ΑΕΘ είναι μεγαλύτερη του 80 %.

Απεγκατάσταση

Η απεγκατάσταση στο τέλος της οικονομικής ζωής της καλλιέργειας είναι δυσχερέστερη από αυτή της ιτιάς. Λόγω της μεγάλης, τόσο σε επιφάνεια όσο και σε βάθος, έκτασης που καταλαμβάνει το ριζικό σύστημα της λεύκης, απαιτείται η χρήση εκσκαφέα μεγάλου κυβισμού.

Πως;

Μάθε περισσότερα!

Συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος  ή επικοινώνησε μαζί μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας