αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Εκτροφή Χοίρων|Χοιροτροφία

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 4,48 out of 5)

Loading...

Ο χοίρος (κοινώς γουρούνι) είναι οικόσιτο θηλαστικό ζώο που ανήκει στο γένος συς, στην οικογένεια συίδες και στην τάξη αρτιοδάκτυλα. Είναι ζώο παμφάγο και πολύ γόνιμο. Απαντάται σε όλα τα μέρη της γης και εκτρέφεται κυρίως για το κρέας του.

Εκτροφή Χοίρων| Χοιροτροφία | Αγροσύμβουλος

 

Ο χοίρος προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες, ωστόσο αναπτύσσεται καλύτερα σε ψυχρά κλίματα. Είναι αδηφάγο ζώο και τρώει από όλες τις τροφές. Το πεπτικό του σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί κάθε είδους τροφή. Αυτό συνιστά μεγάλο πλεονέκτημα για τους εκτροφείς χοίρων, όπως και η μέγιστη απόδοσή του σε κρέας και λίπος. Η απόδοση αυτή φτάνει άνετα το 70% του βάρους του σώματός του στις κοινές φυλές και ξεπερνά το 85% στις βελτιωμένες.

Πολλαπλασιασμός και ασθένειες

Γεννά συνήθως δύο φορές το χρόνο, από 5-20 μικρά κάθε φορά. Όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, τότε οι χοίροι προσβάλλονται από ασθένειες και παράσιτα.

Οι πρώτες καθετοποιημένες χοιροτροφικές μονάδες εμφανίζονται στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1980. Οι χοιροτροφικές μονάδες στην χώρα μας κατά κανόνα εκτρέφουν χοιρομητέρες και παχαίνουν τα παράγωγα τους μέχρι την σφαγή. Ενώ σε μικρό ποσοστό υπάρχουν μονάδες για παραγωγή χοιριδίων και μονάδες –παχυντήρια χοιριδίων.

Η χοιροτροφία ασκείται επίσης σε δύο μορφές:

  • Την συστηματικά σταβλισμένη και
  • Την υπαίθρια εκτροφή

Σταβλισμός

Η ευρωπαϊκή οδηγία 2008/12 σχετικά με την προστασία των χοίρων προβλέπει ότι οι χοιρομητέρες και οι μικροί θηλυκοί χοίροι πρέπει να διαβιούν σε ομάδες επί δυόμισι περίπου μήνες, κατά την κυοφορία, σε όλα τα χοιροτροφεία με 10 χοιρομητέρες και πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι «ο συνολικός ελεύθερος χώρος δαπέδου που διαθέτει κάθε μικρός θηλυκός χοίρος μετά τη λοχεία και κάθε χοιρομητέρα σε περίπτωση ομαδικού σταβλισμού μικρών θηλυκών χοίρων ή/και χοιρομητέρων πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,64 τ.μ. και 2,25 τ.μ. αντιστοίχως. Οταν τα ζώα αυτά σταβλίζονται σε ομάδες μικρότερες των 6, ο ελεύθερος χώρος δαπέδου πρέπει να αυξάνεται κατά 10%. Οταν σταβλίζονται σε ομάδες 40 ή περισσοτέρων ζώων, ο ελεύθερος χώρος δαπέδου μπορεί να μειώνεται κατά 10%».

Οι χοιρομητέρες και οι μικροί θηλυκοί χοίροι σταβλίζονται ομαδικά για την περίοδο που αρχίζει 4 εβδομάδες μετά τη λοχεία και λήγει 1 εβδομάδα πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού.

Ο στάβλος στον οποίο εκτρέφεται η ομάδα πρέπει να έχει πλευρές μήκους μεγαλύτερου από 2,8 μέτρα. Οταν λιγότερο από 6 ζώα σταβλίζονται ομαδικά, ο στάβλος στον οποίο εκτρέφεται η ομάδα πρέπει να έχει πλευρές μήκους μεγαλύτερου από 2,4 μέτρα.

Τιμές

Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, η τιµή του χοιρινού κρέατος διαµορφώθηκε στα 2,01 ευρώ το κιλό τον Οκτώβριο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στις αρχές του 2013, οι τιµές του είχαν φτάσει ακόµα και τα 2,09 ευρώ το κιλό. Οι σταθερά υψηλές τιµές αποδίδονται σε µεγάλο βαθµό και στις υψηλές τιµές παραγωγού που καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη.

Σύµφωνα µε στοιχεία της Κοµισιόν, οι ευρωπαϊκές τιµές του χοιρινού διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια του 2013, φτάνοντας στα 1,73 ευρώ το κιλό το τελευταίο τρίµηνο.

Ενισχύσεις στη χοιροτροφία

Οι ενδιαφερόμενοι χοιροτρόφοι μπορούν να ξεκινήσουν την ενασχόλησή τους με τον κλάδο, συμμετέχοντας σε κάποιο από τα παρακάτω επιδοτούμενα προγράμματα που ενισχύουν τη χοιροτροφία:

Η Αγροσύμβουλος κάνει ακόμη ένα βήμα μπροστά και δίνει τη δυνατότητα στους νέους κτηνοτρόφους –γεωργούς και σε όλους τους ενδιαφερόμενους, να μάθουν την αξία και τις προοπτικές της κτηνοτροφίας, μέσα από τα σεμινάρια κατάρτισης που διοργανώνει.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή στα παραπάνω προγράμματα και στα σεμινάρια κατάρτισης, συμπληρώστε την Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας