αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

HACCP

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Το HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) ή αλλιώς Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου, είναι μια προληπτική μέθοδος, που σκοπό έχει την εξασφάλιση της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων και ποτών που παράγει μια επιχείρηση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης.

iso_agrosimvoulos

HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) | Αγροσύμβουλος

Ποιος είναι ο στόχος;

Στόχος του είναι η πρόληψη, ο περιορισμός ή η εξάλειψη των πιθανών κινδύνων (βιολογικοί, χημικοί, φυσικοί), αλλά και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους με συστηματικό και διεξοδικό έλεγχο όλων των σταδίων της παραγωγικής αλυσίδας.

Η εφαρμογή του HACCP είναι υποχρεωτική στη χώρα μας, βάσει της Eυρωπαϊκής Oδηγίας 93/43/ΕΟΚ και της Κ.Υ.Α. 487 / ΦΕΚ 1219 Β΄/ 4.10.2000 και υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις που παρασκευάζουν, μεταποιούν, παράγουν, συσκευάζουν, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διανέμουν, διακινούν ή διαθέτουν τρόφιμα και ποτά να εφαρμόζουν τεκμηριωμένο HACCP.

Για την αποτελεσματική εφαρμογή του συστήματος πρέπει η επιχείρηση να εξασφαλίσει το απαιτούμενο επίπεδο υγιεινής με την εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής (GMP) και Ορθής Υγιεινής Πρακτικής (GHP).

Το Σύστημα βασίζεται σε επτά (7) βασικές Αρχές:

1η Αρχή

Διεξαγωγή Ανάλυσης Κινδύνων (Hazard Analysis)

2η Αρχή

Προσδιορισμός των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου

3η Αρχή

Καθιέρωση Κρίσιμων Ορίων

4η Αρχή

Εγκατάσταση διαδικασιών ελέγχου των Κρίσιμων Σημείων

5η Αρχή

Εγκατάσταση Διορθωτικών Ενεργειών

6η Αρχή

Καθιέρωση διαδικασιών Επαλήθευσης

7η Αρχή

Εγκατάσταση διαδικασιών τεκμηρίωσης του Συστήματος

Τα οφέλη από την εφαρμογή ενός Συστήματος HACCP είναι:

  • Συμμόρφωση με την νομοθεσία
  • Κάλυψη των απαιτήσεων των πελατών (όλο και περισσότερες επιχειρήσεις απαιτούν από τους προμηθευτές τους να διαθέτουν πιστοποιημένο σύστημα HACCP)
  • Βελτίωση εικόνας επιχείρησης
  • Εξασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση όλων των διαθέσιμων πόρων
  • Προσφέρει οικονομία στην επιχείρηση
  • Κερδίζει χρόνο μέσω των συστηματοποιημένων διεργασιών
  • Εξασφαλίζει άμεση απόκριση στα προβλήματα (κρίσεις) ασφάλειας τροφίμων
  • Δημιουργεί εκπαιδευμένο και συνειδητοποιημένο προσωπικό

Πως;

Μάθε περισσότερα!

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας