αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Αμπελιού | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 4.67 out of 5)

Loading...

Το αμπέλι ή κλήμα ανήκει στην τάξη των Rhamnales και είναι αγγειόσπερμο και πολυετές φυτό.

kalliergeia ampeliou

Χαρακτηριστικά

Δεν θεωρείται θάμνος αλλά ούτε και δέντρο. Τα μέρη του φυτού που αποτελούνται από ξύλο είναι μόνιμα ενώ τα πράσινα μέρη (π.χ. φύλλα, σταφύλια) ετήσια. Οι ρίζες προχωρούν βαθιά στη γη, εκεί όπου υπάρχει υγρασία και στην ξερή εποχή του χρόνου. Ο κορμός βγαίνει έξω από τη γη σαν προέκταση της κύριας ρίζας. Μέσω του κορμού έχουμε την κυκλοφορία των χυμών, μέσω των οποίων γίνεται η τροφοδοσία του φυτού. Οι βλαστοί στην πορεία του χρόνου γίνονται ξυλώδεις βραχίονες που ονομάζονται βέργες ή κληματίδες. Το κλήμα έχει βλαστούς και κληματίδες διαφόρων ηλικιών. Τα φύλλα του αμπελιού είναι μεγάλα, παλαμοειδή και βρίσκονται στην κληματίδα με ένα μίσχο κατά εναλλαγή με δίστοιχη διάταξη. Το σχήμα τους είναι χαρακτηριστικό και παρουσιάζει διαφορές ανάλογα με την ποικιλία και το είδος, επίσης διαφορές παρουσιάζει το χρώμα, το χνούδι στην κάτω επιφάνεια και το μέγεθος. Ανθίζει την άνοιξη και το χρώμα του άνθους είναι κιτρινοπράσινο.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Ιδανικά εδάφη για την καλλιέργεια είναι τα αμμοχαλικώδη, ελαφρά, και μέτριας γονιμότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την γρήγορη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος είναι να εξασφαλίζεται η καλή στράγγιση εδάφους και ο σωστός εφοδιασμός με επαρκή ποσότητα νερού για την κάλυψη των υδατικών αναγκών των φυτών. Επιπλέον το pΗ του εδάφους να κυμαίνεται από 6,5-7,5.

Θερμοκρασία

Καλύτερη θερμοκρασία κατά την περίοδο βλάστησης είναι από τους 12° έως 18°C, ενώ στην περίοδο άνθησης να κυμαίνεται στους 20-22oC. Γενικότερα οι θερμοκρασίες από την έναρξη έως τη λήξη του τρύγου κυμαίνονται από 18 έως 22oC. Το αμπέλι είναι ένα φυτό που δεν αγαπάει ούτε το υπερβολικό κρύο, ούτε και τις πολύ ζεστές, υγρές συνθήκες.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Κλάδεμα

Το κλάδεμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στάδια της καλλιέργειας διότι συμβάλλει στην ποσοτική και ποιοτική απόδοση και στην εξισορρόπηση της βλάστησης. Ανάλογα με το βλαστικό στάδιο που πραγματοποιείται διακρίνεται σε:

  • Χειμερινό ή ξηρό κλάδεμα

Διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης που αφορά στην ανάπτυξη και υποστήριξη του σκελετού και της βλάστησης των πρέμνων και εφαρμόζεται συνήθως για 3-4 χρόνια από την εγκατάσταση των φυτών. Ενώ υπάρχει και το κλάδεμα καρποφορίας που αφορά στη ρύθμιση της παραγωγής και σχήματος του πρέμνου.

  • Θερινό ή χλωρό κλάδεμα

Γίνεται κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου και αφορά επεμβάσεις σε χλωρά όργανα. Στόχος είναι η εξισορρόπηση της βλάστησης, η βελτίωση της ποιότητας των σταφυλιών και η δημιουργία κατάλληλων κληματίδων για το χειμερινό κλάδεμα της επόμενης χρονιάς. Κύρια στάδια αποτελούν το βλαστολόγημα, το κορυφολόγημα, η αφαίρεση ταχυφυών βλαστών, η χαραγή, το αραίωμα φορτίου και το ξεφύλλισμα.

| Υπομέτρο 10.1 | Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας |

| Υπομέτρο 10.1 | Προστασία τοπικών αβελτίωτων πληθυσμών – ποικιλιών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση |

Άρδευση

Τα πρέμνα απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού για να επιτελέσουν σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες (φωτοσύνθεση, η παραγωγή, η διαπνοή κ.α). Υπολογίζεται ότι για την παραγωγή ενός κιλού ξηρής ουσίας από το πρέμνο χρειάζονται περίπου 500-700 λίτρα νερού. Αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα της θερμοκρασίας των φυτών και τα προστατεύει από τον καύσωνα. Τα φυτά προσλαμβάνουν την αναγκαία ποσότητα νερού από 0-60 cm βάθος. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τους παραγωγούς ώστε να μην εφοδιάζουν το αμπέλι με μεγάλες ποσότητες νερού (σε μεγαλύτερο βάθος από 90 cm), διότι το βάθος του ενεργού του ριζοστρώματος φτάνει τα 60-80 cm.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους :

  • Με εγγενή πολλαπλασιασμό. Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται στα προγράμματα βελτίωσης για την απόκτηση νέων ποικιλιών. Δεν συνιστάται για την εγκατάσταση παραγωγικών αμπέλων.
  • Με αγενή πολλαπλασιασμό. Ειδικότερα εφαρμόζονται τεχνικές με καταβολάδες, με μοσχεύματα, με ιστοκαλλιέργεια,κ.α.
  • Με εμβολιασμό.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας