αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Αμυγδαλιάς

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (42 votes, average: 4.60 out of 5)

Loading...

Η αμυγδαλιά είναι δέντρο που φθάνει ακλάδευτο τα 8-10 μέτρα και ξεκινά να ανθίζει από τα μέσα-τέλη Ιανουαρίου (οι πρώιμες ποικιλίες, άλλες ανθίζουν μέχρι και στα μέσα Μαρτίου).

Καλλιέργεια Αμυγδαλιάς | Χρήσιμες Συμβουλές | Αγροσύμβουλος

 

Αμυγδαλιά ( Prunus amygdalus ή Amygdalus communis )

Η ψίχα του αμυγδάλου περιβάλλεται από χνουδωτό, σκληρό περικάρπιο το οποίο κατά την πλήρη ωρίμανση σκίζεται σταδιακά. Η αμυγδαλόψιχα, περιέχει ανάμεσα στα άλλα 20-25% πρωτεΐνες, 50-55% έλαιο, βιταμίνες Β1-Β2-Ε, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο.

Η παραγωγική ζωή των δέντρων είναι μεγάλη και μπορεί να φτάσει έως και τα 50 χρόνια. Αρχίζει να είναι παραγωγική από 3ο – 4ο έτος , ενώ σε πλήρη καρποφορία φτάνει στα 8 – 9 χρόνια.

Συγκομιδή και Αποδόσεις

Αποδίδει 5-15 κιλά αμυγδάλων ανά δέντρο. Η περίοδος συγκομιδής ορίζεται από τα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου και αναλόγως την ποικιλία. Το κατάλληλο στάδιο συγκομιδής θεωρείται όταν έχει σκιστεί πλήρως το εξωκάρπιο στην εσωτερική κόμη του δένδρου.

Ποικιλίες

Οι ποικιλίες της αμυγδαλιάς είναι πάρα πολλές, ελληνικές και ξένες. Διακρίνονται σε γλυκές (τύπος dulci, τα κοινά αμύγδαλα) και πικρές (τύπος amara, τα πικραμύγδαλα), πρώιμες (Χιώτικη και Marcona) και όψιμες, με σκληρό (τύπος ossea, όπως η Ferragnes) και απαλό κέλυφος (οι αφράτες, τύπος fragilis, όπως η Texas).

Σε ψυχρές / παγετόπληκτες περιοχές της Βορείου Ελλάδας και μεγάλων υψομέτρων επιλέγονται όψιμες ποικιλίες (Ρέτσου, Texas, Truoito, Ferraduel, Ferragnes).

Επειδή οι περισσότερες ποικιλίες χρειάζονται τις μέλισσες για την γονιμοποίησή τους, η φύτευση του γίνεται σε απάνεμη θέση, ώστε να διευκολύνεται η διέλευση των μελισσών.

Κλάδεμα

Κατά την περίοδο του χειμώνα απομακρύνονται τα ξερά, προσβεβλημένα κλαδιά.

Κατά το κλάδεμα διαμόρφωσης, τα πρώτα χρόνια σκοπός είναι να αφήνονται 3-4 βραχίονες, σε ύψος 70-80 εκ. και με γωνία 50-60ο ώστε να δημιουργηθεί σχήμα κυπέλλου.

Κλίμα

Απαιτεί ξηρά και θερμά κλίματα, χωρίς πολλές βροχές. Η πολλή υγρασία ευνοεί τις προσβολές από μύκητες και βακτήρια.

Έδαφος

Αξιοποιεί τα άγονα, πετρώδη ξηρά, ασβεστούχα εδάφη. Ωστόσο για μεγαλύτερη ανθοφορία και αύξηση παραγωγής, απαιτούνται μέσης σύστασης, γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση.

Πότισμα

Το κρισιμότερο στάδιο ανάπτυξης όπου η αμυγδαλιά απαιτεί πότισμα είναι στα μέσα Μαΐου και 20 μέρες μετά (για τον καλό σχηματισμό της ψίχας), οπωσδήποτε τέλη Αυγούστου-Σεπτέμβριο και ενδιάμεσα, αναλόγως των βροχών και της σύστασης του εδάφους.

Εχθροί και Ασθένειες

Τα πιο σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται από το ευρύτομο και τους μύκητες μονίλια, εξώασκο και κορύνεο.

| Δείτε εδώ τη συγκομιδή της αμυγδαλιάς | 

Λόγοι για τους οποίος επιλέγω να καλλιεργήσω ξηρούς καρπούς:

  1. Οι ιδανικότερες κλιματολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια των ξηρών καρπών είναι οι μεσογειακές
  2. Απαιτούν μικρότερο κεφάλαιο σε σχέση με άλλες δεντροκαλλιέργειες, αφού δεν απαιτείται η αγορά ακριβών ή εξειδικευμένων μηχανημάτων, και το κόστος εγκατάστασης τους είναι έως και 3 φορές μικρότερο σε σύγκριση με άλλες δεντροκαλλιέργειες.
  3. Εξασφαλίζουν σταθερό εισόδημα, διπλάσιο και τριπλάσιο των υπόλοιπων γνωστών καλλιεργειών (σιτηρά, βαμβακοκαλλιέργειες, οπωροφόρα)
  4. Πρόκειται για δοκιμασμένες καλλιέργειες, που εντοπίζονται στον Ελλαδικό χώρο εδώ και χιλιάδες χρόνια
  5. Υπάρχει σταθερά αυξανόμενη ζήτηση, καθώς οι τιμές παραγωγού είναι ανοδικές την τελευταία 5ετία (2007-2013), με την παγκόσμια ζήτηση να αναμένεται να συνεχίζει την ανοδική της πορεία.
  6. Διατηρούνται εκτός ψυκτικών θαλάμων χωρίς το φόβο καταστροφής της παραγωγής
  7. Είναι ανθεκτικότερες στις καιρικές συνθήκες (πάγο, χαλάζι κ.α.),
  8. Ο καρπός των ξηρών καρπών δεν περιορίζεται για μια μοναδική χρήση, όπως κάποια αρωματικά φυτά ως καλλυντικά.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας