Η αχλαδιά (Pyrus communis) έχει άνθη λευκά και μοιάζουν με αυτά της μηλιάς, αφού ανήκουν και στην ίδια οικογένεια.
Σαν είδος πολλαπλασιάζεται και με σπόρο και με εμβολιασμό, ενώ σε παραγωγική φάση μπαίνει από τον 4ο χρόνο. Σε πλήρη απόδοση φτάνει από τον 7ο χρόνο και μετά. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει και στους –20 βαθμούς αλλά πριν αρχίσει η άνθιση. Στη χώρα μας καλλιεργείται στη:
- Μακεδονία
- Θεσσαλία
- Πελοπόννησο
- Δυτική Στερεά Ελλάδα
Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι:
- η Coscia
- η Κοντούλα
- η Santa Maria
- η Τσακώνικη ή Κρυστάλ
- η Abate Fetel
- η Packham’s Triumph
- Nashi Pear/Apple
Καλλιεργητικές Τεχνικές
Φύτευση
Η αχλαδιά φυτεύεται από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μεμονωμένο δένδρο σε σημείο που χρειαζόμαστε σκίαση στον κήπο ή σε ομάδες σε διάφορα σημεία του κήπου.
Από τη στιγμή που αγοράζονται τα δενδρύλλια πρέπει να τοποθετηθούν σε λάκκο, στον οποίο χωράει μεγάλο μέρος του ριζικού συστήματος. Κατάλληλο βάθος εδάφους για την ανάπτυξη του είναι τα 50 εκατοστά. Θέλει προσοχή όμως, έτσι ώστε το σημείο εμβολιασμού να μην είναι βυθισμένο στο έδαφος αλλά να βρίσκεται 5 εκατοστά πάνω από το έδαφος.
Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται οι σημαντικότερες ποικιλίες και η περίοδος φύτευσης και συγκομιδής.
Ποικιλία | Περίοδος Φύτευσης | Περίοδος Συγκομιδής |
Κρυστάλλια | Αρχές Νοέμβρη έως τέλη Μαρτίου | Αύγουστος |
Coscia | Αρχές Νοέμβρη έως τέλη Μαρτίου | Ιούνιος |
Abate Fetel | Αρχές Νοέμβρη έως τέλη Μαρτίου | Ιούλιος |
Santa Maria | Αρχές Νοέμβρη έως τέλη Μαρτίου | Αύγουστος |
Pasa Κrasana | Αρχές Νοέμβρη έως τέλη Μαρτίου | Αύγουστος |
Nashi Pear/Apple | Αρχές Νοέμβρη έως τέλη Μαρτίου | Αύγουστος |
Κλάδεμα διαμόρφωσης
Το κλάδεμα το οποίο έχει καθιερωθεί στην αχλαδιά για να πάρει σχήμα το δένδρο είναι η παλμέττα. Τα κλαδιά σχηματίζουν με τον κεντρικό άξονα γωνία 45 μοιρών και προκειμένου να πάρουν την επιθυμητή θέση πρέπει να δεθούν με πλαστικά κορδόνια. Είναι δύσκολο σχήμα και χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Όταν το δένδρο μας φτάσει σε ύψος 2,5-3 μέτρα, τα κλαδιά που θα μας δώσουν καρπούς, τα κλαδεύουμε πολύ λίγο και βέβαια αφαιρούμε πάντα τα ξερά κλαδιά και αραιώνουμε εκεί που είναι πολύ πυκνά.
Κλάδεμα καρποφορίας
Πραγματοποιείται θερινό κλάδεμα για την καλύτερη ανάπτυξη των καρπών, βελτιώνοντας τη ποιότητα τους. Γίνεται τους μήνες Μάιο-Ιούλιο, σε δένδρα που έχουν ζωηρή ανάπτυξη και απομακρύνουμε τους βλαστούς που έχουν μήκος 20-25 εκατοστά είτε με το χέρι είτε με ψαλίδι.
Πραγματοποιείται χειμερινό κλάδεμα, με την πτώση των φύλλων, το φθινόπωρο. Τους ετήσιους βλαστούς δεν τους αγγίζουμε, ενώ τους υπόλοιπους τους κόβουμε στα 2/3 του μήκους τους.
Αυστηρό κλάδεμα έχει σαν αποτέλεσμα τη μη καρποφορία.
Άρδευση
Η ποσότητα νερού που χρειάζεται η αχλαδιά εξαρτάται από τη περιοχή, το υποκείμενο, το έδαφος, την ηλικία του δένδρου κ.α. Έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις τη περίοδο Μάιο-Οκτώβριο. Ισχύει ότι και στην μηλιά.
Λίπανση
Η αχλαδιά έχει μεγαλύτερη ανάγκη σε άζωτο συγκριτικά με την μηλιά, ενώ οι απαιτήσεις της σε φώσφορο και κάλιο είναι περιορισμένες. Η ποικιλία Passa Crassana είναι απαιτητικότερη σε άζωτο όταν είναι εμβολιασμένη σε κυδωνιά.
Μια γενική λίπανση για την αχλαδιά, για έναν κήπο 10 τ.μ., είναι η προσθήκη: 0,15 kg N-0,05 kg P-0,1 kg K, στο τέλος του χειμώνα και συμπληρωματικά την άνοιξη προσθέτουμε 0,15 kg νιτρικής αμμωνίας ή 0,33 kg νιτρικού ασβεστίου, σε περίπτωση που το pH του εδάφους είναι χαμηλό.
Όπου υπάρχει δυνατότητα για κοπριά, χορηγούμε 20 kg και επαρκούν για 2 χρόνια.
Θέλεις να μάθεις περισσότερα;
Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε.