αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Εστραγκόν | Καλλιεργητικές Τεχνικές


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4.77 out of 5)

Loading...

Το εστραγκόν, Artemisia dracunculus, είναι πολυετές φυτό της οικογενείας των συνθέτων με εικόνα ποώδους θάμνου ύψους 0,80-1,20 μ. Το χειμώνα επιβιώνει μόνον το ριζικό του σύστημα, που εκτός από την κεντρική ρίζα έχει και πολλές οριζόντιες διακλαδώσεις που παίρνουν τη μορφή ριζωμάτων.

Καλλιέργεια Εστραγκόν | Αγροσύμβουλος

Χαρακτηριστικά

Τα φύλλα είναι άμισχα, λογχοειδή, μήκους μέχρι 10 εκ. με λεία χείλη, χρώματος πράσινου γυαλιστερού (το κάτω μέρος είναι πιο γυαλιστερό) που εκφύονται κατ’ εναλλαγή υπό γωνία 120°. Ο βλαστός έχει εντεριώνη στο κέντρο και όσο χρόνο είναι τρυφερός έχει χρώμα καφέ-κοκκινωπό. Τα άνθη είναι μικρά, κίτρινου χρώματος ή πολύ ξανθού πράσινου, σε ταξιανθία σφαιρικής φόβης, τα οποία σπάνια ανοίγουν πλήρως και εμφανίζονται τέλος καλοκαιριού. Στις περισσότερες γαλλικές ποικιλίες τα άνθη είναι στείρα και έτσι δεν παράγουν σπόρο, ενώ στις ρωσικές είναι γόνιμα. Ο καρπός είναι αχαίνιο.

Όχι αφού αναπτύσσεται σε πληθώρα εδαφών!

Έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις;

Η αρτεμισία (εστραγκόν) ευδοκιμεί σε ποικιλία κλιμάτων, αφού αντέχει και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αλλά και τις χαμηλές του χειμώνα. Δεν είναι φωτοπεριοδικό φυτό. Αναπτύσσεται πολύ καλά σε εδάφη με περίσσια οργανικής ουσίας, αμμοπηλώδη με καλή αποστράγγιση. Άριστο pH θεωρείται το 6,9. Ακατάλληλα εδάφη θεωρούνται μόνον τα πολύ βαριά. Το εστραγκόν έχει απαιτήσεις σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο, μόνον όταν καλλιεργείται σε πτωχά εδάφη. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία για αρκετές ημέρες.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Το εστραγκόν πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και με ριζώματα. Η πιο συνήθης μέθοδος πολλαπλασιασμού είναι τα μοσχεύματα ύψους 15 εκ που κόβονται από κορυφές παλαιάς φυτείας, τέλος άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού.
Τα μοσχεύματα του εστραγκόν, σπορόφυτα ή ριζώματα φυτεύονται σε κατάλληλα προετοιμασμένο χωράφι. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 1,00-1,20 μ. μεταξύ των γραμμών και 0,60 – 0,70 μ. επί της γραμμής.

Συγκομιδή και αποδόσεις

Το εστραγκόν καλλιεργείται για τα φύλλα του, τα οποία διατίθενται στην αγορά για νωπή ή ξηρή κατανάλωση. Καταλληλότερη εποχή συγκομιδής θεωρείται όταν τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο έναρξης της άνθησης. Οι βλαστοί μετά τη συγκομιδή πρέπει να οδηγούνται στο ξηραντήριο αμέσως, για να διατηρηρήσουν τα φύλλα το πράσινο χρώμα τους. Τα φύλλα διατηρούν καλύτερα το άρωμά τους, όταν αποθηκεύονται σε αεροστεγή δοχεία.
Οι αποδόσεις σε ξηρά φύλλα εκτιμώνται σε 500-600 κιλά ανά στρέμμα. Τα φύλλα του γαλλικού εστραγκόν περιέχουν περίπου 2-3% αιθέριο έλαιο. Το αιθέριο έλαιο του γαλλικού είναι πιο ευώδες και έχει μεγαλύτερη εμπορική αξία από το αιθέριο έλαιο του ρωσικού εστραγκόν.

Χρήσεις

Τα τρυφερά φύλλα του γαλλικού εστραγκόν χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, σε σαλάτες, σάλτσες και γαρνιτούρες φαγητών. Τα ξηρά φύλλα του για να αρωματίζουν το ξύδι και φυτικά βούτυρα. Στο Ιράν τα φύλλα του ρωσικού εστραγκόν δίνονται ως ορεκτικό στα άτομα που πάσχουν από ανορεξία. Το αιθέριο έλαιο του εστραγκόν έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Πως;

Μάθε περισσότερα!

Συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια της επιλογής σου ή επικοινώνησε μαζί μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας