αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Γλυκάνισου | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4.95 out of 5)

Loading...

Το γλυκάνισο είναι ετήσιο, ποώδες φυτό και κατάγεται από την ανατολική Μεσόγειο ή τη Μέση Ανατολή όμως σήμερα έχει διαδοθεί στην Ευρώπη την Ασία και την Αμερική. Ο βλαστός του είναι ίσιος και έχει ύψος που κυμαίνεται από 25 έως 75 εκατοστά. Οι καρποί του είναι ωοειδείς, σκληροί και ανοικτού καφέ χρώματος. Η γεύση του είναι υπόγλυκη. Έχει χαρακτηριστικό άρωμα, σπασμολυτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες.

glikanisos_agrosimvoulos

| Ευεργετικές Ιδιότητες Αστεροειδούς Γλυκάνισου |

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Κλίμα

Αναπτύσσεται σε περιοχές με ηπειρωτικό ή εύκρατο κλίμα, όπου το κρύο δεν είναι πολύ έντονο. Προσφέρονται ως εκ τούτου οι πεδινές και πολλές ημιορεινές περιοχές. Για ξηρική καλλιέργεια, καταλληλότερες θεωρούνται οι περιοχές που έχουν βροχοπτώσεις κατά το Μάιο και τον Ιούνιο. Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του γλυκάνισου είναι 18-25°C, με όρια ανάπτυξης 8-35° C και όρια αντοχής από 0-40°C.

Έδαφος

Προτιμά εδάφη μέσης σύστασης, γόνιμα και καλά αποστραγγιζόμενα με άριστη τιμή pH το 7. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλα τα πεδινά και ημιορεινά εδάφη. Οι απαιτήσεις σε λίπανση είναι μέτριες και οι ποσότητες που υπάρχουν σε ένα καλό γεωργικό έδαφος είναι επαρκείς. Αντιθέτως η καλλιέργεια ωφελείται από την οργανική λίπανση.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Σπορά

Με σπόρο στα πεταχτά (με το χέρι) ή με σπαρτικές μηχανές . Η μηχανική σπορά γίνεται σε γραμμές που απέχουν 45-70 εκ., ανάλογα με τη γονιμότητα του εδάφους. Κατάλληλη εποχή σποράς θεωρείται ο Μάρτιος – Απρίλιος.

Σημαντικές για την καλλιέργεια θεωρούνται η καταπολέμηση των ζιζανίων (σκαλίσματα- ζιζανιοκτονία) και η καλή προετοιμασία του χωραφιού.

Συγκομιδή και Αποδόσεις

Η συγκομιδή γίνεται με θέρισμα των φυτών όταν οι περισσότεροι καρποί μιας ταξιανθίας βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης περίπου το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου. Τα φυτά αφήνονται θερισμένα επιτόπου για 2-3 μέρες και μετά αλωνίζονται με θεριζοαλωνιστική μηχανή.

Η απόδοση σε καρπό στις ξηρικές καλλιέργειες είναι 50-80 κιλά το στρέμμα ενώ στις ποτιστικές διπλασιάζεται.

Χρήσεις

Ο καρπός του χρησιμοποιείται για την παρασκευή ούζου και τσίπουρου. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην ποτοποιία και θεωρείται διουρητικό, αποχρεμπτικό, σπασμολυτικό, αντιφυσιτικό, ενώ η περιεχόμενη «ανιθόλη» ενεργοποιεί τους αδένες.

Κόστος Εγκατάστασης

Με το κόστος της ξηρικής καλλιέργειας γλυκάνισου να μην υπερβαίνει τα 150 ευρώ ανά στρέμμα, η οικονομική απόδοση φθάνει τα 500 ευρώ το στρέμμα ανά έτος.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας