αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Γκουάβα | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 4.81 out of 5)

Loading...

Η Γκουάβα (Psidium guajava) κατάγεται από την τροπική Αμερική και στην Ελλάδα καλλιεργείται στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

kalliergeia Guava

Χαρακτηριστικά

Η Γκουάβα είναι δέντρο αειθαλές και μικρού μεγέθους. Τα φύλλα της  έχουν χρώμα ανοικτοπράσινο, είναι αντίθετα και έχουν σχήμα ωοειδές. Τα άνθη του φυτού είναι ερμαφρόδιτα, φέρονται σε τρέχουσα βλάστηση ανά ένα ή υπό μορφή ταξιανθίας (2 ή 3) και έχουν πολλούς στήμονες. Ο καρπός της Γκουάβα είναι στρογγυλός σε σχήμα αχλαδιού. Έχουν χρώμα ωχροπράσινο προς κίτρινο (συμβαίνει όταν είναι ώριμα, μόνο σε μερικά είδη, ή ροζ με κόκκινο σε άλλα). Ο πολτός του είναι λευκός ή πορτοκαλί και έχει πολλά σκληρά κουκούτσια και άρωμα. Έχει ξινή αλλά ευχάριστη γεύση και άρωμα που θυμίζει αυτό των ροδοπετάλων.

Eδαφοκλιματικές συνθήκες

Έδαφος

Αναπτύσσεται και καρποφορεί ικανοποιητικά σε ευρεία ποικιλία εδαφών, από τα αμμώδη μέχρι τα αργιλώδη, αρκεί να αποστραγγίζουν καλά, και θεωρείται ανεκτική στα αλατούχα εδάφη. Το ρΗ του εδάφους του κυμαίνεται από 4,5-8,2.

Θερμοκρασία

Η Γκουάβα καλλιεργείται σε ποικιλία κλιμάτων αλλά σε θερμοκρασίες κάτω από 8°C υφίσταται σοβαρές ζημιές. Ιδανικές θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 23-28° C.

Υγρασία

Είναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία αλλά αναπτύσσεται και καρποφορεί καλύτερα όταν ποτίζεται ιδιαίτερα κατά τις ξηρικές περιόδους. Για ικανοποιητική παραγωγή η βροχόπτωση θα πρέπει να κυμαίνεται από 1000-2000mm το χρόνο, ομοιόμορφα κατανεμημένη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Γνωρίζεις τα υπόλοιπα υποτροπικά είδη;

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες που είναι είτε αυτογόνιμες είτε αυτόστειρες και απαιτούν την συγκαλλιέργεια δύο ή τριών ποικιλιών, οι οποίες θα είναι και συμβιβαστές. Οι ποικιλίες που προορίζονται για βιομηχανική επεξεργασία πολλαπλασιάζονται με σπόρο ενώ οι ποικιλίες που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση πολλαπλασιάζονται με εμβολιασμό σε σπορόφυτα υποκείμενα ή με μοσχεύματα.

Κλάδεμα

Συνίσταται κατά την διάρκεια της καρποφορίας ώστε να διατηρηθεί το σχήμα της κόμης των δένδρων για την εξασφάλιση ικανοποιητικού φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης. Θα πρέπει να απομακρύνονται οι παραφυάδες, οι προσβεβλημένοι και οι ξεροί βλαστοί. Το δένδρο συνήθως διαμορφώνεται σε σχήμα κυπελλοειδές.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας