Είναι ετήσιο, ποώδες και μικρού μεγέθους φυτό. Τα φύλλα του είναι πολυσχιδή και τα άνθη του λευκά ή ρόδινα. Οι αποξηραμένοι καρποί είναι λεπτοί, επιμήκεις, ωοειδείς, καστανοκίτρινοι με βαρύ άρωμα.
Ποιες είναι οι κατάλληλες περιοχές για την ανάπτυξη του;
Ποιες είναι οι κατάλληλες περιοχές για την ανάπτυξη του;
Ευδοκιμεί σε περιοχές με πολύ ήπιο κλίμα (νότιες και νοτιοδυτικές) με αμμοπηλώδη και καλώς αποστραγγιζόμενα εδάφη μέσης ή μεγάλης γονιμότητας. Παλαιότερα καλλιεργήθηκε σε περιορισμένη έκταση στη Χίο.
Σπορά
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο με σπορά στα πεταχτά ή σε γραμμές με σπαρτικές μηχανές.
Η σπορά γίνεται την άνοιξη σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 40-50εκ. σε καλά προετοιμασμένο χωράφι. Η απαιτούμενη ποσότητα σπόρου φτάνει το 1.5 κιλό/ στρέμματα όταν πρόκειται για σπορά στα πεταχτά και το 0.5-1.0 κιλό με σπαρτική μηχανή.
Σημαντικές καλλιεργητικές τεχνικές θεωρούνται:
- η πλήρης καταστροφή των ζιζανίων (σκαλίσματα, βοτανίσματα, ζιζανιοκτονία)
- τα ποτίσματα τον Ιούνιο, Ιούλιο ευνοούν την καλλιέργεια (3-4 ποτίσματα είναι αρκετά)
Συγκομιδή και Αποδόσεις
Η συγκομιδή ξεκινά 100-120 ημέρες από την σπορά, όταν ξεραθούν τα φυτά. Θερίζονται, αφήνονται για ξήρανση και στη συνέχεια αλωνίζονται. Η απόδοση σε ξηρή μάζα ανέρχεται στα 50-100 κιλά/στρέμμα.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών;
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών;
Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!