αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Κτηνοτροφικών Κουκιών | Πλεονεκτήματα

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 4.86 out of 5)

Loading...

Το ψυχανθές που αντικαθιστά τα σιτηρά!

kalliergeia-kouki_agrosimvoulos

Καλλιέργεια Κουκιών| Αγροσύμβουλος

Τα κτηνοτροφικά κουκιά ανήκουν στα ψυχανθή όσπρια και χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τη διατροφή των ζώων, είτε αυτά προορίζονται για πάχυνση είτε για γαλακτοπαραγωγή. Κι αυτό γιατί, αποτελούν πλούσια πρωτεϊνούχα τροφή με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από 26 μέχρι και 34%.

Ποικιλίες

Το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. έχει δημιουργήσει δύο πολύ καλές ποικιλίες κτηνοτροφικών κουκιών την “Πολύκαρπη” και την “Τανάγρα”. Και οι δύο είναι πρώιμες ποικιλίες, κατάλληλες για φθινοπωρινή σπορά και παραγωγικές. Ο σπόρος της πρώτης ποικιλίας είναι μικρός χρώματος μαύρου και της δεύτερης είναι μετρίου μεγέθους χρώματος μπεζ. Τα κτηνοτροφικά κουκιά δίνουν 180 – 200 κιλά το στρέμμα, όπως μας λέει ο ΔΡ. Ηλιάδης Κωνσταντίνος, τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος  

Σε τι εδάφη ευδοκιμούν;

Με επάρκεια υγρασίας και αλκαλικά. 

Αναπτύσσεται με πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις, σε εδάφη ξηρικά, όπου άλλες καλλιέργειες παρουσιάζουν δυσκολίες, αποδίδοντας μεγάλη και πλούσια παραγωγή καρπού για ζωοτροφή. Ευδοκιμούν σε εδάφη πηλώδη με πολύ ασβέστιο. Η απόδοση των κουκιών μπορεί να είναι καλή και σε πτωχά εδάφη, αρκεί να υπάρχει επαρκής φωσφορική λίπανση, οι μεγαλύτερες αποδόσεις όμως παρατηρούνται σε εδάφη που συγκρατούν υγρασία, χωρίς να νεροκτατούν. Εδάφη όξινα δεν είναι κατάλληλα για τα κουκιά, προσαρμόζονται όμως πολύ καλά σε αλκαλικά εδάφη, όπως όλα τα ψυχανθή.

Κλίμα 

Είναι φυτό ψυχρής εποχής. Μπορεί να αντέξει ως – 10 °C.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Σπορά

Τα κτηνοτροφικά κουκιά σπέρνονται το φθινόπωρο, τον Νοέμβριο συγκεκριμένα, την ίδια εποχή με τα χειμερινά σιτηρά. Σπέρνονται με σπαρτική μηχανή σε γραμμές που απέχουν περίπου 40 cm, επί των γραμμών 15 cm περίπου και σε βάθος 5 cm. Στις ψυχρές περιοχές καλό είναι η σπορά να γίνεται νωρίς την άνοιξη. Η ποσότητα του σπόρου ανά στρέμμα ορίζονται τα 8-12 κιλά το στρέμμα.

Αμειψισπορά

Τα φυτά των κουκιών είναι κατάλληλα και για χλωρή λίπανση, ενώ είναι κατάλληλα και για την μέθοδο της αμειψισποράς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις ρίζες των φυτών αναπτύσσονται άφθονα φυμάτια αζωτοβακτηρίων που δεσμεύουν το ατμοσφαιρικό άζωτο και με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η παραγωγικότητα του εδάφους. Το ισχυρό ριζικό σύστημα των κουκιών βελτιώνει και τη δομή του εδάφους. Έτσι τα κουκιά αποτελούν άριστο προηγούμενο για φυτά εξαντλητικά, όπως είναι το βαμβάκι.

Λίπανση 

Μία προσθήκη λιπάσματος του τύπου 0 – 12 – 6 που θα κυμαίνεται από 80 – 100 κιλά/στρεμ. θεωρείται ικανοποιητική σαν βασική λίπανση. Αν υπάρχει δυνατότητα προσθήκης 1.000 – 2.000 κιλά κοπριάς ανά στρέμμα είναι πολύ καλό για την απόδοση της καλλιέργειας.

Εχθροί και ασθένειες

Εχθροί

  • Μαύρη αφίδα (Aphis papaveris)
  • Βρούχος των κουκιών (Bruchus rufimanus)
  • Λύκος των κουκιών (οφείλεται στο φανερόγαμο φυτό Orobanche minor).

Ασθένειες

Σκωρίαση (Uromyces fabae).

Χρήσεις 

Οι νωποί λοβοί και τα ξερά σπέρματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κτηνοτροφή, ενώ καλλιεργούνται και ως χλωρή λίπανση.

Πλεονεκτήματα καλλιέργειας

Τα κουκιά συνιστώνται σε αγρούς που πλήττονται από χειμερινά και θερινά ζιζάνια. Τα σκαλίσματα που δέχονται τα κουκιά καταστρέφουν τα χειμερινά ζιζάνια και η πρώιμη συγκομιδή τους επιτρέπει την καταστροφή των θερινών ζιζανίων με θερινές αρόσεις.

Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα των κτηνοτροφικών κουκιών είναι ότι δεν πλαγιάζουν και δεν τινάζουν το σπόρο, πράγμα που επιτρέπει την πλήρη μηχανοποίηση της καλλιέργειάς τους, από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας