αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Κουνουπιδιού | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Το κουνουπίδι (Brassica oleracea var. botrytis), ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το μπρόκολο (οικογ. Cruciferae). Καλλιεργείται για την ανθοκεφαλή του η οποία είναι φαγώσιμη. Η ανθοκεφαλή έχει λευκό ή ελαφρώς κίτρινο χρώμα.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την παραγωγή καλής ποιότητας κουνουπιδιού. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του κουνουπιδιού είναι μεταξύ 7 και 29ο C.
Αν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες πριν το σχηματισμό της ανθοκεφαλής, τότε προκαλείται υπερβολική ανάπτυξη φυλλώματος και καθυστέρηση της παραγωγής. Αντίθετα, χαμηλές θερμοκρασίες (μεταξύ 4 και 14 βαθμούς Κελσίου), επιβραδύνουν την ανάπτυξη. Αν μετά το σχηματισμό της ανθοκεφαλής επικρατήσουν συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας και υψηλών θερμοκρασιών, τότε προκαλείται ποιοτική υποβάθμιση λόγω διαχωρισμού της επιφάνειας της ανθοκεφαλής σε μικρά τμήματα.

Έδαφος

Απαιτεί γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος, πλούσιο σε οργανική ουσία. Άριστο pH είναι 6,5. Το κουνουπίδι δεν ευνοείται από το υπερβολικό άζωτο (υποβάθμιση ποιότητας) και είναι ευαίσθητο στην έλλειψη βορίου. Το διαθέσιμο βόριο στο έδαφος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,5 ppm, ενώ είναι απαιτητικό και σε ασβέστιο.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Λίπανση

Συστήνεται η προσθήκη κοπριάς ή κομπόστ στο χώμα, πριν τη μεταφύτευση.
Οι απαιτήσεις σε Άζωτο (N) ποικίλουν ανάλογα με το αν η καλλιέργεια είναι πρώιμη ή όψιμη. Στις πρώιμες καλλιέργειες κουνουπιδιού χορηγείται μικρή ποσότητα αζώτου μόνο κατά τη βασική λίπανση. Στις μεσοπρώιμες δίνεται περισσότερο άζωτο και στις όψιμες καλλιέργειες ακόμα περισσότερο (μοιράζεται στη βασική και σε 2-–3 επιφανειακές λιπάνσεις).

  • Φώσφορος: 6-10 μονάδες κατά τη βασική λίπανση.
  • Κάλιο: 20 -–30 μονάδες κατά τη βασική λίπανση. Στις όψιμες καλλιέργειες ακολουθεί και μια επιφανειακή χορήγηση (διαλυτή μορφή).

Σπορά

Για μέγιστες αποδόσεις και αποφυγή απωλειών λόγω καταστροφής σπόρου και φυταρίων, πριν τελική εγκατάσταση της καλλιέργειας στον αγρό, απαιτείται σπορά σε φυτοδοχεία (σπορείο) και στη συνέχεια μεταφύτευση των φυταρίων με τη μπάλα χώματος μετά από 45 ημέρες.
Όταν τα κουνουπίδια καλλιεργούνται για πρώιμη (φθινοπωρινή) παραγωγή, η σπορά πραγματοποιείται το Μάιο ή τον Ιούνιο, ενώ για όψιμη (χειμώνας-άνοιξη) παραγωγή, τον Αύγουστο ή αρχές Σεπτεμβρίου.
Τα κουνουπίδια, σπέρνονται σε σειρές, με φυτευτικό συνδυασμό 60 – 100 cm μεταξύ των γραμμών και 30 – 70 cm των γραμμών.

Τι πρέπει να προσέξουμε;

Απαιτείται σπορά σε σπορείο για μέγιστες αποδόσεις.

Μετά το σχηματισμό της ανθοκεφαλής, σε ποικιλίες που τα φύλλα τους δεν την καλύπτουν αρκετά, χρειάζεται δέσιμο των φύλλων πάνω από την ανθοκεφαλή για προστασία από παγετούς και κυρίως από τον ήλιο που αλλοιώνει το λευκό χρώμα. Το στερέωμα των φύλλων γίνεται με λάστιχο.
Υπάρχουν ποικιλίες και υβρίδια που τα εξωτερικά τους φύλλα αναδιπλώνονται προς τα μέσα και καλύπτουν μόνα τους την ανθοκεφαλή.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή εξαρτάται, όχι μόνο από την εποχή της σποράς και της μεταφυτεύσεως αλλά κατά μέγα μέρος από τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται. Τα κουνουπίδια της καλοκαιρινής καλλιέργειας αρχίζουν από τον Ιούλιο και παρατείνονται μέχρι τού Φθινοπώρου και ενίοτε όλο το χειμώνα, της δε χειμερινής, αρχίζουν νωρίς την άνοιξη και εξακολουθούν μέχρι του Μαΐου — Ιουνίου. Κατά τη συγκομιδή, πρέπει να αποκόπτονται όσα παρουσιάζουν όλο το κεφάλι τού άνθους, αλλά πριν προλάβουν να ανοίξουν τα λουλούδια, γιατί τότε χάνουν την εμπορική τους αξία.

Η Αγροσύμβουλος, κάνει ακόμη ένα βήμα μπροστά και δίνει την δυνατότητα στους νέους αγρότες  και σε όλους τους ενδιαφερόμενους  να μάθουν την αξία και τις προοπτικές των εναλλακτικών καλλιεργειών, μέσα από τα σεμινάρια κατάρτισης που διοργανώνει.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας