αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Κρανιάς

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4,60 out of 5)

Loading...

Η κρανιά (Cornus mas), είναι ένα πολύτιμο  δασοπονικό είδος, το οποίο απαντάται φυσικά στην νότια, κεντρική Ευρώπη και δυτική Ασία.

kalliergeia kranias_agrosimvoulos

Καλλιέργεια Κρανιάς | Αγροσύμβουλος

Είναι φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δένδρο (ύψος µέχρι 10µ.) µε κόμη σφαιρική και φλοιό σταχτοκίτρινο.

Στην Ελλάδα απαντάται σε όλες σχεδόν τις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της χώρας. Είναι είδος μακρόβιο και πολύτιμο, και μπορεί να καλλιεργηθεί ευρύτατα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Tο γραφείο μας αναλαμβάνει τη μελέτη και την κατάλληλη καθοδήγηση, μέσα από την ορθή συνεργασία γεωπόνων, περιβαλλοντολόγων, οικονομολόγων και άλλων απαραίτητων επιστημόνων, τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά την περίοδο παραγωγής.

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα εδάφη (γόνιμα έως μέτριας γονιμότητας εδάφη με μεγάλο εύρος pΗ 5,5  έως 7,5). Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες και παγετούς (-30ο C). Απαιτεί ημίσκια περιβάλλοντα, ενώ ευδοκιμεί και σε ηλιοφάνεια. Είναι είδος ανθεκτικό σε ασθένειες, και ειδικά στην χώρα µας δύσκολα προσβάλλεται από έντομα και μύκητες.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται µε μοσχεύματα (από νεαρά κλαδιά) και παραφυάδες, και  δυσκολότερα από καρπούς. Ο ευκολότερος τρόπος  αναπαραγωγής της κρανιάς είναι µε μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα πρέπει να προέρχονται, είτε από νεαρά κλαδιά µε φύλλα που λαμβάνονται τέλος της άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού (Μάιος-Ιούνιος, είτε από νεαρά κλαδιά χωρίς φύλλα τέλος του φθινοπώρου και την χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος-Ιανουάριος).

Φαρμακευτικές ιδιότητες

Ποιες οι φαρμακευτικές ιδιότητες της κρανιάς;

Ποια είναι η τιμή του προϊόντος;

Τα κράνα, περιέχουν χρήσιμες φαρμακευτικές ουσίες, όπως φλαβανοειδή, ανθοκυανίνες αντιοξειδωτικές ουσίες και φαινολικά παράγωγα. Οι καρποί περιέχουν βιταμίνη C και υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe), υψηλή περιεκτικότητα σε σκορβικό όξύ (μεγαλύτερη περιεκτικότητα από τα πορτοκάλια και τις φράουλες), καροτίνη και ταννίνες, ουσίες µε στυπτικές ιδιότητες και πηκτίνες που ρυθμίζουν και βοηθούν στο πεπτικό σύστημα.

Τιμές προϊόντος

Το όφελος των καλλιεργητών υπολογίζεται υψηλό (2.000 έως 5.000 Ευρώ/στρέμμα), ανάλογα µε την τιμή του κιλού πώλησης των καρπών (2-3 ευρώ/κιλό σημερινές τιμές), την ηλικία και την ποικιλία (προέλευση προέλευση) της φυτείας φυτείας. Το λικέρ των κράνων πωλείται σε υψηλές τιμές στο εξωτερικό (50-100 ευρώ το λίτρο).

Η Αγροσύμβουλος κάνει ακόμη ένα βήμα μπροστά και δίνει την δυνατότητα στους νέους αγρότες  και σε όλους τους ενδιαφερόμενους  να μάθουν την αξία και τις προοπτικές των εναλλακτικών καλλιεργειών, μέσα από τα σεμινάρια κατάρτισης που διοργανώνει.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας