αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Λωτού | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4,63 out of 5)

Loading...

Ο λωτός είναι δέντρο φυλλοβόλο μικρό με 3-5 m ύψος, συχνά δίοικο ή μόνοικο. Κάποιες ποικιλίες έχουν μόνο θηλυκά άνθη στα πλάγια των βλαστών. Η άνθιση παρατηρείται αργά την Άνοιξη.

Καλλιέργεια Λωτού | Καλλιεργητικές Τεχνικές
Καλλιέργεια Λωτού | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Χαρακτηριστικά

Ο λωτός παρενιαυτοφορεί, γι’ αυτό και το αραίωμα τις χρονιές με υψηλή ανθοφορία αμέσως μετά την άνθιση, είναι απαραίτητο. Ο καρπός είναι ράγα χρώματος πορτοκαλί με σπόρους ή άσπερμος, στις παρθενοκαρπικές ποικιλίες.  Ανάλογα με την ποικιλία ο καρπός είναι στυφός ή μη. Η στυφότητα προκαλείται από την πυκνότητα των φαινολών και τανίνων στον καρπό, οι οποίες δημιουργούν σύμπλεγμα με πρωτείνες στην επιφάνεια της γλώσσας προκαλώντας ξήρανση, τη γνωστή αίσθηση της στυφότητας.

Ποικιλίες

  • Hachiya (στυφός επιμήκης καρπός)
  • Fuyu και παραλλαγές της (όχι στυφός, επίπεδος καρπός, παρενιαυτοφορεί, αν καλλιεργείται σε μέρη με χαμηλές θερμοκρασίες πριν τη συγκομιδή οι καρποί γίνονται στυφοί)
  • Jiro, άστυφη στην Καλιφόρνια
  • Rojo Brillante, κύρια στην Ισπανία, πολλές εξαγωγές

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Ο λωτός καλλιεργείται από εύκρατες έως τροπικές περιοχές. Αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, αν και απαιτεί την επίδραση χαμηλών κατά το χειμώνα για τη διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών. Αντέχει μέχρι -15 °C.

Εδάφη

Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, προτιμά όμως τα ηλιόλουστα μέσης σύστασης έως βαριά εδάφη.

Προετοιμασία εδάφους

Γίνεται ένα όργωμα σε όλη την επιφάνεια του αγρού και σε βάθος 25-30 cm. Ακολουθούν λίπανση του εδάφους, φρεζάρισμα, και τέλος σχεδίαση φυτεύσεως και φύτευση των δενδρυλλίων.  Σε αβαθή και άγονα εδάφη και σε ποικιλίες μέσης ή και ανεπαρκούς ζωηρότητας, τα δενδρύλλια φυτεύονται σε αποστάσεις 4,5 x 4 m. Αντίθετα όταν η εγκατάσταση αφορά φυτά ποικιλίας με μεγάλη ζωηρότητα, σε εδάφη βαθιά, γόνιμα και καλά αποστραγγισμένα πρέπει να χρησιμοποιούνται λιγότερο πυκνά σχήματα εγκατάστασης, όπως είναι 5 x 5,5 m ή 6 x 6 m.

Συγκομιδή – Συντήρηση

Η συγκομιδή πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο – Νοέμβριο. Μείωση παραγωγής, προκαλείται από ηλιόκαυμα και άνεμο, ενώ η υψηλή υγρασία κοντά στη συγκομιδή προκαλεί δερματώσεις. Για την αφαίρεση στυφότητας πριν τη συντήρηση ή διάθεση, οι καρποί διατηρούνται για 1- 3 ημέρες σε δωμάτιο με 90% CO2 ή με διατήρηση σε σακούλες με ή χωρίς προσθήκη 35% αλκοόλης σε νερό για 10 – 14 ημέρες στους 10 -15ο C. Ή με διατήρηση σε 0% O2. Αν συγκομιστούν άωροι καρποί, πρώτα αφαιρείται η στυφότητα και μετά ωριμάζουν παρουσία 5 ppm αιθυλενίου. Η συντήρηση γίνεται στους 0ο C με 5% CO2 + 2% O2 για 5 μήνες. Στους 0ο C μέσα σε σακούλες ερμητικά κλεισμένες (τροποποιημένη ατμόσφαιρα) για 4 μήνες.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας