αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Μάραθου | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4,80 out of 5)

Loading...

Καλλιέργεια Μάραθου | Αγροσύμβουλος

Ο μάραθος (Foeniculum vulgare) ανήκει στην οικογένεια των σκιαδοφόρων και κατάγεται από τη λεκάνη της Μεσογείου όπου και καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια. Ο μάραθος καλλιεργείται  συνήθως σαν βελτιωτικό της γεύσεως σε σαλάτες, σαν μυρωδικό, αλλά και σε διάφορα φαγητά, λόγω του χαρακτηριστικού αρώματος που έχουν τα φύλλα του και της χαρακτηριστικής γεύσεως που δίνουν σε διάφορα φαγητά. Οι σπόροι του έχουν ένα άρωμα που μοιάζει πολύ με το άρωμα του γλυκάνισου και γι αυτό χρησιμοποιούνται στην ποτοποιία, την αρωματοποιία και την φαρμακευτική. Το φινόκιο αποτελεί τη ρίζα του μάραθου και διαφέρει από το κοινό μάραθο στο ότι οι βάσεις των φύλλων του σχηματίζουν βολβοειδή πάχυνση.

Χαρακτηριστικά

Ο μάραθος είναι ένα ποώδες φυτό που έχει ύψος 0,5- 1,5 μέτρο του οποίου τα φύλλα μοιάζουν πολύ με τον άνηθο. Ο βλαστός τους είναι όρθιος, γραμμωτός, με μεγάλη διακλάδωση βλαστών. Τα άνθη του έχουν κίτρινο χρώμα, ευρίσκονται σε ταξιανθίες που σχηματίζουν σκιάδια. Ο καρπός του είναι μικρός 4-7 χιλιοστά. Ο μάραθος διακρίνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες: τον κοινό μάραθο, το φινόκιο και το άγριο μάραθο.

Στον κοινό μάραθο ανήκουν όλες οι ποικιλίες μάραθου που καλλιεργούνται στην χώρα μας για τα φύλλα τους αλλά και για τους αρωματικούς τους σπόρους.

Το φινόκιο, καλλιεργείται κυρίως στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ ελάχιστα στην Ελλάδα. Καλλιεργείται κυρίως για τον ψευδοβολβό που σχηματίζουν οι παχύνσεις των φύλλων στη βάση τους.

Το φινόκιο πέρα από το μαγείρεμα τρώγεται και ωμό σε σαλάτες, κυρίως λόγω της βολβοειδούς πάχυνσης των φύλλων του. Τον κοινό μάραθο τον συναντάμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδος. Μία ιταλική ποικιλία μάραθου χαρακτηρίζεται από γλυκιά γεύση και από τις πιο ογκώδεις παχύνσεις των φύλλων. Από τα σπέρματα αυτού του είδους παράγεται με απόσταξη ένα αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην ποτοποιία, την αρωματοποιία και την φαρμακευτική.

Ο μάραθος είναι φυτό ευαίσθητο όταν επικρατούν συνθήκες παγετού!

Έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις;

Ο μάραθος είναι φυτό ευαίσθητο όταν επικρατούν συνθήκες παγετού, ενώ γενικά γίνεται πιο αρωματικός όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Στις βόρειες περιοχές της Ελλάδας η καλλιέργεια του θα πρέπει να γίνεται το Φθινόπωρο και την Άνοιξη, ενώ στις νοτιότερες μπορεί να καλλιεργηθεί και το χειμώνα. Γενικά η καλλιέργεια του πρέπει να γίνεται σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια. Ευδοκιμεί σε αφράτα και γόνιμα  εδάφη με pΗ 5,5-6,5 τα οποία έχουν καλή στράγγιση, Τα οργανικά αλλά και τα αμμώδη ή αμμοπηλώδη εδάφη είναι τα καλύτερα για την καλλιέργεια του.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Σπορά

Η σπορά πραγματοποιείται συνήθως από τον Ιούλιο μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Όταν η σπορά γίνει τον Ιούλιο, η συγκομιδή γίνεται το φθινόπωρο ή στις αρχές του χειμώνα, όταν η σπορά πραγματοποιείται το Σεπτέμβριο, η συγκομιδή γίνεται στις αρχές της άνοιξης και στα τέλη του χειμώνα.

Η σπορά μπορεί να είναι γραμμική, στα πεταχτά σε βάθος 0,5 εκατοστά. Μεγαλύτερη επιτυχία έχει η καλλιέργεια όταν η σπορά γίνεται σε σπορείο και στη συνέχεια μεταφυτεύεται στον αγρό. Οι αποστάσεις των φυτών είναι 45-50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 20-30 εκατοστά επί της γραμμής. Η μεταφύτευση γίνεται όταν τα φυτάρια έχουν ύψος 10-12 εκατοστά, περίπου δηλαδή μετά από 6-7 εβδομάδες την σπορά στο σπορείο. Η διάρκεια της καλλιέργειας είναι 3-4 μήνες.

Λίπανση

Το φυτό αυτό δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Χρειάζεται όμως το άζωτο για την ανάπτυξη του φυλλώματος. Συνήθως χρησιμοποιείται μία ποσότητα  2,5- 3,5 τόνων καλά χωνεμένης κοπριάς το στρέμμα ή ανάλογη ποσότητα κομπόστ. Σε σύγκριση με το κοινό μάραθο, το φινόκιο έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε κάλιο.

Καταπολέμηση Ζιζανίων

Χρειάζεται προσοχή στην καταπολέμηση των ζιζανίων επειδή αποτελούν σημαντικό πρόβλημα, ειδικά όταν τα φυτά είναι ακόμη μικρά. Η καταστροφή των ζιζανίων γίνεται με σκαλίσματα.

Η συγκομιδή και Αποδόσεις

Η συγκομιδή στο μάραθο γίνεται τμηματικά με το χέρι, όταν τα φυτά έχουν αποκτήσει ύψος 40-45 εκατοστά ή γίνεται κοπή μόνο των φύλλων. Στο φινόκιο η συγκομιδή γίνεται όταν ο ψευδοβολβός αποκτήσει το επιθυμητό μέγεθος.

Τα φύλλα του μάραθου δε συντηρούνται για πολλές ημέρες στο κοινό ψυγείο, ενώ οι ψευδοβολβοί του φινόκιο συντηρούνται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο μάραθος αποδίδει 1500-2000 κιλά το στρέμμα νωπών φύλλων ενώ το φινόκιο φθάνει τους 3000- 4000 κιλά το στρέμμα. Η καλλιέργεια του μάραθου μπορεί να δώσει ένα εισόδημα 700-800€ το στρέμμα.

Τα σπέρματα του χρησιμοποιούνται σαν ορεκτικό, ενώ τα φύλλα του χρησιμοποιούνται σαν διουρητικά ή σαν κατάπλασμα. Ένα αφέψημα μαράθου με μέλι χρησιμοποιείται εναντίον των ρυτίδων.

Η θρεπτική και φαρμακευτική αξία του μάραθου –φινόκιο

Η χημική σύνθεση των φύλλων του μάραθου είναι η κάτωθι:

  • Νερό 90%
  • Υδατάνθρακες 2%
  • Πρωτείνες 2%
  • Φυτικά έλαια 0,2%
  • Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, C, E, K, B6 αλλά και πολλά ανόργανα άλατα.

Πως;

Μάθε περισσότερα!

Συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια της επιλογής σου ή επικοινώνησε μαζί μας.


 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας