Η ματζουράνα Origanum majorana L. είναι αρωματική, πολυετής πόα, χνουδωτή με βλαστό όρθιο, πολύκλαδο, σχεδόν λείο, ύψους 20-50 cm, με φύλλα γκρι έως πράσινα μικρά, ωοειδή ή προμήκη με βραχύ μίσχο. Άνθη λευκά ή και κόκκινα, σε στάχυ ωοειδή ή σφαιρικά. Βράκτια ωοειδή- σπαθοειδή.
Καλλιέργεια Ματζουράνας | Αγροσύμβουλος
Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις
Η μαντζουράνα ευδοκιμεί σε εδάφη πλούσια με καλή αποστράγγιση. Προτιμά περιοχές με ήπιο κλίμα γιατί παρουσιάζει μειωμένη αντοχή στο κρύο. Η φωτοπερίοδος επηρεάζει την ανάπτυξη της ταξιανθίας, των φυτών και την διαφοροποίηση της ταξιανθίας. Σε περιοχές με διάρκεια ημέρας 12-16 ώρες την περίοδο της διαφοροποίησης δημιουργεί φυτά με καλύτερο φύλλωμα. Καλύτερο pH ανάπτυξης το 6,8, αλλά αναπτύσσεται καλά και σε μεγαλύτερο pH, μπορεί να αναπτυχθεί και σε pH 4,9-8,7.
Καλλιεργητικές Τεχνικές
Σπορά
Εγκατάσταση σε σπορείο: Εφαρμόζεται όταν πρόκειται να γίνει η εγκατάσταση σε βαρύ χωράφι που δημιουργεί στην επιφάνεια κρούστα. Το έδαφος του σπορείου πρέπει να ψιλοχωματιστεί εκ των προτέρων σε βάθος 15-20 εκ.. Μετά τη σπορά ο σπόρος καλύπτεται με άμμο και καλύπτεται με πλαστικό.
β) Απευθείας σπορά στον αγρό: Χρειάζεται περισσότερη ποσότητα σπόρου σε σχέση με τη σπορά σε σπορείο. Εφαρμόζεται σε εδάφη ελαφρά
Β) Παραφυάδες: Τμήματα βλαστού με ριζικό σύστημα τα οποία αφαιρούνται από το μητρικό φυτό και φυτεύονται απευθείας στο χωράφι.
Η πυκνότητα φύτευσης επηρεάζει την απόδοση της καλλιέργειας, έτσι καλύτερες αποδόσεις υπολογίζονται σε πυκνότητα 8-10 φυτών/m2. Η φύτευση των σπορόφυτων ή των παραφυάδων γίνεται Οκτώβριο και σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο Μάρτιο. Συνήθως καλό είναι να καλλιεργείται η μαντζουράνα σε χωράφια που έχει καλλιεργηθεί πρώτα πατάτες ή ψυχανθή.
Συλλογή και Αποδόσεις
Συλλογή συνήθως γίνεται τέλη Ιούνιου-Αύγουστο όταν είναι σε πλήρη ανθοφορία. Η απόδοση σε ξηρό βάρος είναι περίπου 250 kg/στρ. Συλλέγεται μηχανικά με χορτοκοτικό και ξηραίνεται στη σκιά.
Χρήσεις και Ιδιότητες
Η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο κυμαίνεται από 0,5-4%. Δύο είναι οι κύριοι χειμιότυποι του αιθερίου ελαίου μαντζουράνας: α) cis-sabinene-hydrate/ terpinen-4-ol β) carvacrol/thymol. Κύριοι παράγοντες για να έχουμε καλή ποιότητα σε έλαιο είναι: α) η απόδοση σε έλαιο να είναι μεγαλύτερη από 2%, β) κύριο συστατικό του αιθερίου ελαίου της είναι cis-sabinene-hydrate πάνω από 45%, γ) πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε terpinen-4-ol. Όταν πρόκειται για ξηρή δρόγη για να έχουμε καλή ποιότητα θα πρέπει α) η μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 14% β) το βάρος των φύλλων πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 95%.
Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;
Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.