αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Μουσμουλιάς | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 4,67 out of 5)

Loading...

Η μουσμουλιά (Eriobotrya japonica) είναι μεγάλος αείφυλλος θάμνος ή δέντρο ύψους 7 – 10 m, με τριχωτή βλάστηση. Τα φύλλα τις είναι ελλειπτικά-λογχώδη, μήκους έως 30 cm και πλάτους έως 10 cm. Έχουν γυαλιστερή και χνουδωτή επιφάνεια με σκληρό έλασμα κάτω.

kalliergeia-mousmoulias_agrosimvoulos

Καλλιέργεια Μουσμουλιάς| Αγροσύμβουλος

Τα άνθη της είναι λευκά αρωματικά, αναπτύσσονται αργά τα φθινόπωρο έως τις αρχές του χειμώνα σε ταξιανθίες βότρεις στην κορυφή βλαστών (γι’αυτό απαιτεί ήπιες θερμοκρασίες εκείνη την εποχή). Οι καρποί είναι ελαφρά επιμήκεις έως 5 cm και στην ωριμότητα τους έχουν με κίτρινο φλοιό και 3-5 μεγάλα σπέρματα που περιβάλλονται από δερματώδη υμένα.

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Αναπτύσσεται σε υποτροπικά και εύκρατα κλίματα, ενώ αντέχει έως –10ο C. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί της νεκρώνονται στους –7ο C και το ώριμο άνθος ή σπόρος στους –3,5ο C. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες πριν τη συγκομιδή βλάπτουν την ποιότητα του καρπού και προκαλούν ηλιόκαυμα στα φύλλα.

Έδαφος

Αναπτύσσεται σε μέσης γονιμότητας εδάφη, ασβεστούχα τα οποία δεν νεροκρατούν.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Πως πολλαπλασιάζεται;

Με σπορόφυτα 1,5cm!

Είναι αυτογόνιμο είδος και πολλαπλασιάζεται με σπόρο και εμβολιασμό. Όταν τα σπορόφυτα έχουν 1,5 cm διάμετρο γίνεται ενοφθαλμισμός σε όρθιο Τ ή εγκεντρισμός. Για μικρότερου μεγέθους φυτά ο εμβολιασμός πραγματοποιείται πάνω σε κυδωνιά.

Αραίωμα

Το αραίωμα ανθέων ή νεαρών καρπιδίων ή ταξιανθιών βελτιώνει το τελικό μέγεθος των εναπομεινάντων καρπών.

Άρδευση – Λίπανση

Είναι ανθεκτικό είδος στη ξηρασία αλλά η άρδευση έως τη συγκομιδή και μετά βελτιώνει την ανάπτυξη καρπού και δέντρου. Ήπια χρήση λιπασμάτων, περίπου 0,5 kg λιπάσματος (N-P-K) 6-6-6 τρεις φορές το έτος, κατά τη βλάστηση και ανάπτυξη ή μόνο το Χειμώνα, βελτιώνει την ανάπτυξη των καρπών.

Συγκομιδή

Η συγκομίζεται αρχίζει όταν οι καρποί είναι ώριμοι, από τον Απρίλιο έως Ιούνιο, 120-150 ημέρες μετά την άνθιση, με τη βοήθεια ψαλιδιού ώστε ο καρπός να κοπεί με μέρος του ποδίσκου. Συντηρείται ελάχιστα (1-2 εβδομάδες) σε χαμηλή θερμοκρασία και μωλωπίζεται εύκολα.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας