αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Σαφράν | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

O «κρόκος» (Saffron) είναι τα αποξηραμένα στίγματα του άνθους του φυτού Crocus sativus L. (οικογένεια Iridaceae) και καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα σε διάφορες χώρες της Ασίας (π.χ. Ιράν, Ινδία, Κίνα) και σε μικρότερη κλίμακα σε χώρες της Μεσογείου (π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Μαρόκο, Ισπανία).

kalliergeia saffron_agrosimvoulos

Καλλιέργεια Saffron | Αγροσύμβουλος

 

Η διαδικασία παραγωγής του προϊόντος περιλαμβάνει διάφορα στάδια χειρονακτικής εργασίας όπως τη συγκομιδή του φυτού, την απομάκρυνση των πετάλων, την ξήρανση του υλικού που απομένει (στίγματα – στήμονες) και το διαχωρισμό των κόκκινων στιγμάτων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μικρή απόδοση παραγωγής (1-2 kg/στρμ.) καθιστούν το σαφράν ένα από τα ακριβότερα αρτύματα του κόσμου.

Η καλλιέργεια του εδώδιμου κρόκου γίνεται για τα κόκκινα – πορτοκαλί στίγματα του λουλουδιού του, που είναι προϊόν μεγάλης φαρμακευτικής, χρωστικής και αρτυματικής αξίας. Το μοναδικό είδος κρόκου που καλλιεργείται συστηματικά σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι ο εδώδιμος – ήμερος κρόκος Crocus Sativus Linneaus.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Προετοιμασία του εδάφους

Οι εργασίες που απαιτούνται για τη φύτευση του κρόκου είναι οι συνήθεις εργασίες μιας καλλιέργειας που διαρκεί πολλά έτη στο ίδιο χωράφι. Ξεκινάμε με βαθύ σκάψιμο και καλλιεργητή, ακολουθεί σβάρνα και κύλινδρος, έως ότου το έδαφος γίνει εύκαμπτο και χαλαρό. Η λίπανση της καλλιέργειας αρχίζει με την προσθήκη οργανικού λιπάσματος 20-30 kg/στρέμμα ώριμης κοπριάς που ενσωματώνεται στο έδαφος. Στη συνέχεια συμπληρώνονται χημικά λιπάσματα όπως ο φώσφορος και το κάλιο.

Φύτευση

Η φύτευση πραγματοποιείται με βολβούς μέσου ή μεγάλου μεγέθους, αποκλείοντας τους μικρότερους (< 22 χιλιοστά). Από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι οι διαστάσεις του βολβού έχουν σημαντική επίπτωση στην απόδοση του πρώτου έτους της καλλιέργειας, λόγω των επιπτώσεων τους αριθμό των βλαστών. Γενικά, οι βολβοί φυτεύονται σε βάθος 15-20 εκ., ανάλογα με τον αριθμό ετών κατά τους οποίους θα μείνουν στο έδαφος. Στην Ισπανία και τη Σαρδηνία, όπου η περίοδος παραγωγής διαρκεί 3 έως 4 έτη, η φύτευση γίνεται σε βάθος 15-20 εκ., ενώ στη Δυτική Μακεδονία πραγματοποιείται σε βάθος 25 εκ. Η πυκνότητα φύτευσης επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση το πρώτο έτος, ενώ η σημασία του παράγοντα αυτού μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία της καλλιέργειας. Η φύτευση πραγματοποιείται συνήθως σε αυλάκια που απέχουν 50 εκ. μεταξύ τους. Οι συνθήκες αυτές επιτρέπουν να πραγματοποιηθούν εργασίες σκαλίσματος και αερίσμού των αυλακιών. Στη Δυτική Μακεδονία, η φύτευση λαμβάνει χώρα από το Μάιο έως τον Ιούλιο. Στη Σαρδηνία πραγματοποιείται από τις 15 Αύγουστου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ στην Ισπανία υπάρχουν δύο διαφορετικές περίοδοι φύτευσης των βολβών του κρόκου: από το 2ο μισό του Ιουνίου έως τον Ιούλιο και στα μισά του Σεπτεμβρίου.

 Άρδευση

Συνήθως η καλλιέργεια του κρόκου δεν είναι αρδευόμενη. Σε περιπτώσεις που είναι αρδευόμενη χρησιμοποιούνται τρία συστήματα: η κατάκλυση, ο καταιονισμός και η στάγδην άρδευση. Οι ανάγκες σε νερό, πάντως, είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με άλλα είδη καλλιεργειών. Ο κρόκος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην ξηρασία, ενώ προσαρμόζεται πολύ καλά και στο πότισμα.

Ζιζανιοκτονία

Στην καλλιέργεια του κρόκου η καταστροφή των ζιζανίων γίνεται με ξεβοτάνισμα. Πολύ πρόσφατα άρχισαν να πραγματοποιούνται μηχανικά σκαψίματα μεταξύ των γραμμών καλλιέργειας. Ένα μήνα μετά τη φύτευση, σε περίπτωση εμφάνισης ζιζανίων, συνιστάται ένα επιφανειακό σκάλισμα έως 10-12 εκ. βάθος, προσέχοντας να μη καταστραφούν οι βολβοί. Κατά το μήνα Σεπτέμβριο πραγματοποιείται επιφανειακό σκάλισμα μεταξύ των αυλακιών, για να σπάσει η κρούστα, καθώς και ένα ξεβοτάνισμα για τον καλύτερο αερισμό του εδάφους και την καταστροφή των ζιζανίων.

Φυτοπροστασία

Από τις σοβαρότερες ασθένειες που προσβάλλουν τους βολβούς είναι οι μύκητες Fusarium oxysporum f.sp. gladi, Rhizoctonia croccorum και Rhizoctonia violacea Tul, καθώς και τα ακάρεα Rhizoglyphus.

Συγκομιδή Ανθέων

Η μηχανοποίηση της συγκομιδής των ανθέων είναι εφικτή μόνον όταν το χωράφι έχει προετοιμαστεί κατάλληλα μετά τη φύτευση ή στο τέλος του καλοκαιριού, αν πρόκειται για καλλιέργεια προηγούμενων ετών. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει ένα ειδικό μηχάνημα: Πρόκειται για μια φρέζα η οποία οργώνει το έδαφος σε βάθος μόνο 3-10 εκ., ανάλογα με την απόσταση στην οποία βρίσκονται οι βλαστοί. Το έδαφος πρέπει να είναι απαλλαγμένο από ζιζάνια και φυτικά υπολείμματα.

Αποθήκευση και συσκευασία

Η διαδικασία εμπορευματοποίησης του κρόκου περιλαμβάνει τις ακόλουθες φάσεις: αγορά, ταξινόμηση, αποθήκευση, καθαρισμό, ομογενοποίηση και συσκευασία. Στο πλαίσιο της γενικότερης διαδικασίας, η αποθήκευση και η σκευασία του κρόκου είναι τα δύο σημαντικότερα στάδια, αν θέλουμε το άρτυμα να διατηρήσει την αρχική του ποιότητα και το προϊόν να φτάσει στον καταναλωτή υπό τις βέλτιστες συνθήκες.

Πως;

Μάθε περισσότερα!

Συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια της επιλογής σου ή επικοινώνησε μαζί μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας