αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Συκιάς | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4.20 out of 5)

Loading...

Η συκιά ανήκει στην τάξη των αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών στην Οικ. Moraceae, στο γένος Ficus, και είναι του είδος Carica. Είναι φυτό ιθαγενής της Ασίας και συγκεκριμένα της περιοχής που εκτείνεται από την Ασιατική Τουρκία έως την βόρεια Ινδία, απαντάται όμως ως αυτοφυής στις περισσότερες χώρες της Μεσογείου.

Καλλιέργεια Συκιάς | Αγροσύμβουλος

 

Υπάρχουν δυο τύποι δένδρων τα θηλυκά και τα αρσενικά. Τα θηλυκά δένδρα είναι δίοικα ενώ το αρσενικά είναι μόνοικα. Για να γονιμοποιηθεί χρεάζεται τη γύρη της αγριοσυκιάς, η οποία μεταφέρεται με τα έντομα και λέγεται ψήνας.

Είναι φυλλοβόλο δένδρο, ύψους 5 – 7 μ. Τα σύκα φύονται μεμονωμένα ή σε ζεύγη πάνω από τα ίχνη των φύλλων που έχουν πέσει ή στις μασχάλες των φύλλων της ίδιας περιόδου. Οι σχηματιζόμενοι καρποί είναι μικροσκοπικά αχαίνια.

Κύριες Ποικιλίες: 

Καλάμων, Βασιλικά λευκά και μαύρα, Μαύρα Mαρκόπουλου, Κύμης, Αποστολιάτικα, Μπουκνιά Σάμου, Άσπρα πόλις, Άσπρα και Μαύρα Κλίρου, Όψιμα ξιροκιτιάς, Περδικόσυκα, Braziliana, Alfiore, Porto Galo, San Pielio, Bragiotto Nero, Bragiotto Blanco, Napolitana Negra, Rosso Dendro 

Πως πολλαπλασιάζεται η συκιά;

Με μοσχεύματα, παραφυάδες, με σπόρο και με καταβολάδες

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος – Λίπανση

Η καλλιέργεια της συκιάς απαιτεί εύφορα και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Γενικά το φυτό προσαρμόζεται καλύτερα σε αλκαλικά εδάφη με pH 6 – 7.8. Η λίπανση της συκιάς είναι απαραίτητη σε εντατικές καλλιέργειες, όπου το κύριο μέλημα μας είναι η ανάπτυξη του φυτού, η καλή φυλλική του επιφάνεια αλλά και η ποιότητα των καρπών.
Η εφαρμογή μεθόδου φυλλοδιαγνωστικής είναι απαραίτητη μετά τη συγκομιδή, ώστε να καθοριστούν τα επίπεδα λίπανσης. Η χρήση κοπριάς το χειμώνα βοηθά πολλαπλά και η εφαρμογή υδατοδιαλυτών λιπασμάτων τύπου 20-5-20, καλό είναι να εφαρμόζονται λίγο πριν την έκπτυξη των οφθαλμών έως λίγο πριν τη συγκομιδή. Το φυτό είναι ασβεστόφιλο και καλλιόφιλο.

Καλλιεργητικές τεχνικές

Κλάδεμα

Σε σύγχρονους συκεώνες οι αποστάσεις φύτευσης είναι 4 έως 5 μέτρα επί της γραμμής και 6 έως 7 μέτρα μεταξύ των γραμμών. Πριν την εγκατάσταση τοποθετείται και το σύστημα άρδευσης.

Κλάδεμα διαμόρφωσης

Επιδίωξη μας είναι να σχηματίσουμε ανοιχτό κύπελλο στα δένδρα μας ώστε να γίνεται σωστός αερισμός του φυτού αλλά και συγκομιδή των καρπών. Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου.

Κλάδεμα καρποφορίας

Το φυτό είναι δίφορο και επομένως η πρώτη παραγωγή αναπτύσσεται σε ξύλο του προηγούμενου έτους και η κύρια παραγωγή στο ετήσιο ξύλο, που θα ενισχυθεί από τα φύλλα και τους ανθοφόρους οφθαλμούς.
Κύριο μέλημα του παραγωγού στο κλάδεμα καρποφορίας είναι η διατήρηση του σχήματος και της ισορροπίας μεταξύ της βλάστησης του δένδρου, διατηρώντας λίγους περσινούς βλαστούς που θα δώσουν την νέα βλάστηση και την καρποφορία της επόμενης χρονιάς.

Άρδευση

Το φυτό της συκιάς απαιτεί σταθερή εδαφική υγρασία κυρίως την περίοδο της καρποφορίας. Διακυμάνσεις προκαλούν πτώση των φύλλων, πτώση των καρπών και στρεσάρουν τα φυτά. Λίγο νερό οδηγεί σε κούφιους καρπούς, ενώ υπερβολική άρδευση μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσει άνοιγμα των σύκων, υπέρμετρη ανάπτυξη των φύλλων και των βλαστών και υποβάθμιση της ποιότητα των καρπών.

Εχθροί και ασθένειες

Κυριότερος εχθρός της καλλιέργειας είναι:

  • Ο νηματώδης της οικογένειας Meloidogyne
  • Ο κηροπλάστης
  • Η μύγα των σύκων ή Λογχαία
  • Η μεσογειακή μύγα
  • Η ανθράκωση
  • Η σκωρίαση
  • Μωσαϊκό της συκιάς

Χρήσεις και ιδιότητες

Το σύκο καταναλώνεται νωπό ή ξηρό και το ξηρό σύκο έχει αρκετά μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και σιδήρου. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, τρώγεται ως γλυκό του κουταλιού (το άγουρο σύκο) ενώ χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή είδους μελιού (ρετσέλι).

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας