αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Τομάτας | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 4,78 out of 5)

Loading...

Το πιο γνωστό λαχανικό παγκοσμίως!

Καλλιέργεια Τομάτας| Αγροσύμβουλος

Κατάγεται από την Νότια Αμερική και ήλθε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς κατακτητές τον 16ο Αιώνα. Η ντομάτα είναι πλούσια σε αλκαλοειδή, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ζάχαρα και φυτικές ίνες. Είναι ετήσιο φυτό το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος 2 μέτρων. Το χρώμα της ποικίλει από κίτρινο έως κόκκινο.

Ποικιλίες

Υπάρχουν τρείς ποικιλίες φυτών ντομάτας
• Ψηλές
• Ημιθαμνώδεις
• Θαμνώδεις
Οι ψηλές ποικιλίες είναι η καλύτερη επιλογή για μεγάλη περίοδο συγκομιδής. Συνεχίζουν να αναπτύσσονται ακόμα και μετα την άνθηση. Οι ημιθαμνώδεις και θαμνώδεις ποικιλίες σταματούν να αναπτύσσονται μετά την άνθηση. Είναι πιο δημοφιλείς για εμπορική καλλιέργεια ενώ οι καρποί αναπτύσσονται πολύ γρηγορότερα από τους αντίστοιχους των ψηλών ποικιλιών.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Η ντομάτα απαιτεί ένα σχετικά ψυχρό και ξερό κλίμα για υψηλές αποδόσεις και καλή ποιότητα. Η καλύτερη θερμοκρασία για τις περισσότερες ποικιλίες κυμαίνεται από 21 έως 24ο C. Οι χαμηλότερες ή υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της καρποφορίας, αναστέλλουν την επικονίαση και κατ επέκταση και τον σχηματισμό των καρπών.
Γενικά η ντομάτα είναι απαιτητική σε νερό. Έλλειψη νερού και παρατεταμένη ξηρασία ενδεχομένως να οδηγήσουν σε απώλεια ανθέων καθώς και σε σχάσιμο των καρπών. Ωστόσο, εάν επικρατεί υψηλή υγρασία ή δυνατές βροχές, τότε ενδεχομένως να αναπτυχθούν μύκητες και καταστροφή των καρπών. Μεγάλη σκίαση γενικά επιβραδύνει την ωρίμανση των φρούτων. Ωστόσο οι διάφορες σποροπαραγωγικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει ποικιλίες για διάφορα κλίματα.

Έδαφος

Η ντομάτα αναπτύσσεται καλύτερα σε εδάφη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τα οποία έχουν υψηλή συγκράτηση υγρασίας, καλό αερισμό και χαμηλή αλατότητα. Προτιμά τα βαθιά, καλώς αποστραγγιζόμενα αμμοαργιλώδη εδάφη. Οι ρίζες αναπτύσσονται σε ένα βάθος 15 έως 20 cm. Το ιδανικό pΗ κυμαίνεται από 5,5-6,8. Η προσθήκη οργανικής ουσίας είναι επιθυμητή για καλή ανάπτυξη. Τα εδάφη όμως με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανική ουσία όπως τα αργιλλώδη εδάφη είναι λιγότερα επιθυμητά λόγω των τροφοπενιών που παρουσιάζονται καθώς και της μεγάλης συγκράτησης νερού.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Προετοιμασία Εδάφους και Φύτευση

Το σκάψιμο είναι απαραίτητο πριν την εγκατάσταση της νέας καλλιέργειας. Βελτιώνει την υφή του εδάφους ενώ σε περιοχές όπου το νερό είναι περιοριστικός παράγοντας, το σκάψιμο βελτιώνει εκείνες τις παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την συγκράτηση του νερού. Επιπλέον, αναστέλλεται η ανάπτυξη διάφορων ζιζανίων, εχθρών και ασθενειών.

Η καλλιέργεια αποδίδει καλύτερα με τη μέθοδο της μεταφύτευσης, λόγω του γρήγορου εγκλιματισμού των σποροφύτων στις συνθήκες περιβάλλοντος.

Σπορά σε σπορεία

Για την επίτευξη ενός ικανοποιητικού αριθμού φυτών, χρεάζονται 150 έως 200 γραμμάρια σπόρου σε 250m2 υποστρώματος. Οι γραμμές σποράς μπορούν να απέχουν μεταξύ τους 15 cm και το μήκος τους εξαρτάται από τον αριθμό των φυταρίων που πρόκειται να παραχθούν. Στη συνέχει ο σπόρος καλύπτεται με άμμο και άχυρο και ποτίζεται 2 φορές την ημέρα. Μετά την βλάστηση, το άχυρο απομακρύνεται.

Μεταφύτευση

Η μεταφύτευση του νεαρού σπορόφυτου στο χωράφι, λαμβάνει χώρα 3 έως 6 εβδομάδες από την σπορά. Το ιδανικό μέγεθος είναι 15 έως 25 cm ύψος και 3 έως 5 πραγματικά φύλλα. Μία εβδομάδα πριν από την μεταφύτευση, τα νεαρά σπορόφυτα θα πρέπει να σκληραγωγηθούν. Αυτό επιτυγχάνεται με την μείωση του νερού, η οποία σταματάει 12 έως 14 ώρες πριν την μεταφύτευση όπου και παρέχεται ένα καλό πότισμα στα νεαρά σπορόφυτα. Τα νεαρά σπορόφυτα φυτεύονται με μικρή μπάλα χώματος προκειμένου να αποφευχθούν οι ζημιές από την μεταφύτευση. Οι συνήθεις αποστάσεις φύτευσης είναι 50 cm ανά γραμμή και 75 έως 100 cm επί των γραμμών. Το ιδανικό βάθος φύτευσης είναι τέτοιο ώστε το τελευταίο πραγματικό φύλλο να είναι στο επίπεδο του εδάφους.

Λίπανση

Ποια μορφή λίπανσης είναι καταλληλότερη;

Ο συνδυασμός ανόργανης και οργανικής 

Οργανική: Γενικά στην καλλιέργεια ντομάτας, η κοπριά θεωρείται η καλύτερη λίπανση. Καλό είναι να χρησιμοποιείται μόνο σε αμμώδη εδάφη και σε ποσότητες 12,5 έως 25 τόνους ανά εκτάριο ανά χρόνο.
Ανόργανη: Η ανόργανη λίπανση δεν βελτιώνει την υφή του εδάφους αλλά το εμπλουτίζει με θρεπτικά συστατικά. Η ντομάτα χρειάζεται περισσότερο φώσφορο μετά από την μεταφύτευση ενώ κατά την βλαστητική φάση καλό είναι να χορηγείται άζωτο και κάλιο.
Συνδυασμός οργανικής και ανόργανης λίπανσης: Πριν από την μεταφύτευση, το έδαφος λιπαίνεται με οργανική ουσία. Στην ντομάτα δίνεται ένας συνδυασμός οργανικής και ανόργανης λίπανσης. Την μισή από την ποσότητα της οργανικής ουσίας την χορηγούμε με την προετοιμασία του εδάφους που θα δεχθούν τα νεαρά σπορόφυτα. Η υπόλοιπη ποσότητα χορηγείται κατά την άνθηση ή όταν σχηματίζονται οι καρποί. Η ανόργανη λίπανση εφαρμόζεται προκειμένου να εμπλουτιστεί το έδαφος και κυρίως αυτό που έχει αμμώδη υφή.

Άρδευση

Η ντομάτα δεν είναι ανθεκτική στην ξηρασία. Οι αποδόσεις μειώνονται σημαντικά ειδικότερα μετά από περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας. Είναι σημαντικό να ποτίζονται τα φυτά κανονικά κατά την διάρκεια της άνθησης και του σχηματισμού καρπών. Μεγαλύτερες απαιτήσεις έχουν τα φυτά που έχουν φυτευτεί σε αμμώδη εδάφη (τρείς φορές την εβδομάδα).

Εχθροί και Ασθένειες

Ένα λαχανικό με πολλούς εχθρούς!

Η ντομάτα προσβάλλεται από βακτήρια (Xanthomonas perforans, X. vesicatoria, και X. euvesicatoria, Pseudomonas syringaepv. tomato), μύκητες (Corynespora cassiicola, Alternaria solani, Colletotrichum spp, Phytophthora infestans, F. oxysporumf.sp. lycopersici, Verticillium Wilt), νηματώδεις (Meloidogynespp.),ιώσεις(Tomato yellow leaf curl virus, Tomato spotted wilt virus).

Πως θα μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;

 Συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής ή επικοινώνησε μαζί μας. 


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας