αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Τριανταφυλλιάς

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Η τριανταφυλλιά (επιστ. Ροδή, Rosa) είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Είναι καλλωπιστικό και φυλλοβόλο φυτό. 

Καλλιέργεια Τριανταφυλλιάς  |  Αγροσύμβουλος

 

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Έχει άνθη ροζ, κόκκινα και άσπρα και βλαστούς με αγκάθια που αναπτύσσονται από το έδαφος. Η τριανταφυλλιά φτάνει σε πλήρη ανθοφορία τον δεύτερο χρόνο. Ένα αναπτυγμένο (4 χρόνων και πάνω) φυτό μπορεί να δώσει μέχρι και 500 ή 600 άνθη στην περίοδο της ανθοφορίας (Μάιος-Ιούνιος).

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

  • Με σπόρο: μόνο σε βελτιωτικές εργασίες (δημιουργία νέων ποικιλιών, υβριδίων κτλ.)
  • Με μοσχεύματα: τμήματα βλαστών ηλικίας 1-2 χρόνων και έχουν μήκος 25-30 εκατ. που κόβονται Νοέμβριο-Δεκέμβριο ή Φεβρουάριο-Μάρτιο και τοποθετούνται προς ριζοβολία.
  • Με παραφυάδες: βλαστοί με ρίζα ξεριζώνονται από το μητρικό φυτό
  • Με καταβολάδες: τμήματα βλαστών κορυφής που τοποθετούνται στο έδαφος χωρίς όμως να αποκοπούν από το μητρικό φυτό μέχρι να βγάλουν δικό τους ριζικό σύστημα.
  • Με εμβολιασμό: υποκείμενο: αγριοτριανταφυλλιά και ενοφθαλμισμός για δημιουργία νέας ποικιλίας.

Αποστάσεις φύτευσης

  • Μεταξύ των γραμμών: 1,5-1,8 μέτρα
  • Επάνω στην γραμμή:1,20-1,40 μέτρα

Κλίμα – Άρδευση

Το κλίμα της χώρας είναι ιδανικό για της απαιτήσεις της τριανταφυλλιάς, τόσο σε θερμοκρασία όσο και σε ηλιοφάνεια. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανθοφορία του φυτού είναι ανάλογη της ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του έτους.

Ενα πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι η χαμηλή ατμοσφαιρική και εδαφική υγρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί με τακτικές αρδεύσεις αλλά χωρίς υπερβολική ποσότητα νερού.

Τα φυτά χρειάζονται πότισμα μόνο την πρώτη χρονιά εγκατάστασης της φυτείας διότι έχουν μικρές και αδύναμες ρίζες. Κατόπιν τα επόμενα χρόνια αναπτύσσουν βαθύ και δυνατό ριζικό σύστημα και δεν έχουν ανάγκη άρδευσης.

Καλλιεργητικές Φροντίδες

1. Αφαίρεση πλάγιων βλαστών
Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των βλαστών, αναπτύσσονται παράλληλα πάνω σε αυτούς και από τους οφθαλμούς στις μασχάλες των φύλλων πλάγιοι βλαστοί. Οι πλάγιοι βλαστοί είναι ζημιογόνοι για την ποιότητα του κεντρικού βλαστού ο οποίος θα είναι και ο οικονομικής σημασίας βλαστός. Επομένως κρίνεται απαραίτητη η αφαίρεση των πλάγιων βλαστών σε πολύ μικρό στάδιο

2. Εφαρμογές φυτοπροστασίας
Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου πραγματοποιούνται ψεκασμοί με διάφορα μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα για τη καταπολέμηση των προαναφερόμενων ασθενειών και εχθρών

3. Κλαδέματα
Στην Ελλάδα ο καταλληλότερος χρόνος για την εγκατάσταση φυτείας επιχειρηματικής καλλιέργειας τριανταφυλλιάς για παραγωγή δρεπτών ανθέων θεωρείται το διάστημα από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο αν και με τις σύγχρονες μεθόδους αναπαραγωγής και καλλιέργειας των τριανταφύλλων αυτό που κυρίως επηρεάζει τον προγραμματισμό της φύτευσης είναι η επιθυμητή ημερομηνία έναρξης των συγκομιδών. Αυτό συμβαίνει διότι μεταξύ φύτευσης και πρώτης παραγωγής μεσολαβεί η περίοδος σχηματισμού του φυτού κατά την οποία κύριο μέλημα τον παραγωγού είναι η κατά το συντομότερο δυνατό δημιουργία ενός καλά διακλαδισμένού φυτού δηλαδή ζωηρών βλαστών- βραχιόνων από τους οποίους θα προέλθει η εμπορεύσιμη παραγωγή.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή των ανθέων γίνεται καθημερινά τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι την ανατολή του ηλίου, όταν έχουν ανοίξει τα ροδοπέταλά τους τόσο ώστε να φαίνονται οι κίτρινοι στήμονες. Όσο περισσότερη ώρα είναι εκτεθειμένα στον ήλιο τα τριαντάφυλλα, τόσο λιγότερο ροδέλαιο παράγουν και υποβαθμίζεται η ποιότητά του.

Τιμές και Αποδόσεις

Ένα στρέμμα μπορεί να δώσει 400-500 κιλά άνθη τριαντάφυλλου, ενώ για 1 κιλό ροδέλαιο απαιτούνται 3.000 – 4.000 κιλά ανθέων.

Η τιμή του ροδέλαιου μπορεί να φτάσει και τις 5.000 ευρώ/ κιλό (τιμές χονδρικής), ενώ σε λιανική πώληση φτάνει τα 12 – 13/ γραμμάριο. Τέλος, το ροδόνερο πωλείται από 4 – 7 ευρώ/ γραμμάριο.

Το ροδέλαιο είναι από τα πιο ακριβά αιθέρια έλαια στον κόσμο γιατί δεν υπάρχει χημικό υποκατάστατο στην αγορά.

Σημαντικό βοήθημα για την ανάπτυξη της καλλιέργειας αποτελούν τα επιδοτούμενα προγράμματα που ενισχύουν τις επενδύσεις των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών.

Χρήσεις – Ιδιότητες

  • Στη βιομηχανία αρωμάτων, καλλυντικών και στην αρτο-ζαχαροπλαστική, αρωματοποιϊα.
  • Θεωρείται ότι είναι αντικαταθλιπτικό και βοηθά την πέψη
  • Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική δίνει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση σε πολλά γλυκίσματα.

Πως;

Μάθε περισσότερα!

Συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια της επιλογής σου ή επικοινώνησε μαζί μας.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας