αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Ζαχαρότευτλου | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Το ζαχαρότευτλο είναι ένα C3 φυτό εύκρατων περιοχών, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Chenopodiaceae.

Sugar-Beet_full

 

Τα ζαχαρότευτλα καλλιεργούνται κατά κύριο λόγο για την παραγωγή κρυσταλλικής ζάχαρης. Οικονομικής όμως σημασίας είναι και τα υποπροϊόντα όπως κορυφές, πούλπα και μελάσα, τα οποία χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων. Η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας φαίνεται να χάνει έδαφος έναντι των άλλων αρδευόμενων, ανοιξιάτικων καλλιεργειών, κυρίως από το βαμβάκι και το καλαμπόκι.  Αποτέλεσμα είναι οι μειωμένες εκτάσεις της καλλιέργειας και η αύξηση των τιμών των τεύτλων σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Εδαφοκλιματικές συνθήκες

Κλίμα

Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγικότητα των ζαχαρότευτλων είναι η θερμοκρασία, η υγρασία, η ένταση φωτισμού και το μήκος της ημέρας. Το φύτρωμα του σπόρου αρχίζει στους 3-4 0C. Τα νεαρά φυτά είναι ευπαθή σε θερμοκρασίες μικρότερες από -3 0C, αργότερα όμως γίνονται ανθεκτικότερα. Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης είναι 20-26 0C.

Έδαφος

Το έδαφος στο οποίο θα καλλιεργηθούν τα ζαχαρότευτλα έχει μεγάλη σημασία, γιατί το εμπορεύσιμο τμήμα του φυτού, η ρίζα, αναπτύσσεται μέσα σε αυτό. Ιδανικότερα εδάφη είναι τα βαθιά, καλής υδατοϊκανότητας, με καλή στράγγιση, μέσης γονιμότητας έως γόνιμα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ουσία και με pH μεταξύ 6.5-8.

Καλλιεργητικές τεχνικές

 

Σπορά

Η καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων είναι ανοιξιάτικη και η κατάλληλη εποχή σποράς είναι ο Μάρτιος. Με πρώιμη σπορά (γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου) επιτυγχάνουμε υψηλότερες αποδόσεις ριζών και ζάχαρης.  Η σπορά γίνεται με πνευματικές σπαρτικές μηχανές ακριβείας, με αποστάσεις 45 – 50 cm μεταξύ των γραμμών. Οι προτεινόμενες από την ΕΒΖ αποστάσεις των φυτών πάνω στις  γραμμές, για καλά προετοιμασμένα χωράφια, είναι 16-18 cm εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα εργατικά χέρια για  αραίωμα ή 10-15 cm  αλλά θα χρειαστεί αραίωμα η καλλιέργεια αν κατά το φύτρωμα δεν υπάρχουν απώλειες. Ο άριστος πληθυσμός είναι 8.000-10.000 φυτά το στρέμμα.

Λίπανση

Η ισορροπημένη λίπανση εκτός του ότι επηρεάζει την απόδοση είναι και ουσιώδους σημασίας για την ποιότητα των ριζών, όσο αφορά την καταλληλότητα τους για τη ζαχαροβιομηχανία.  Η συνιστώμενη αζωτούχος λίπανση είναι 8-15 Kg N/στρέμμα,  εκ των οποίων η μεγαλύτερη ποσότητα χορηγείται ως βασική και η υπόλοιπη ως επιφανειακή λίπανση ή ανάλογα με την περιοχή συνίσταται η εφαρμογή όλης της ποσότητας ως βασική λίπανση. Η χορηγούμενη ποσότητα φωσφόρου  κυμαίνεται από 6-10 kg P2O5/στρέμμα. Καλιούχα λίπανση εφαρμόζεται σε λίγες περιπτώσεις και κυρίως σε ελαφράς μηχανικής σύστασης εδάφη, σε ποσότητα περίπου 12 – 18 kg K2O/στρέμμα

Άρδευση

Τα ζαχαρότευτλα είναι φυτά με υψηλές απαιτήσεις σε νερό.  Συνήθως εφαρμόζονται 4 – 8 αρδεύσεις ανά καλλιεργητική περίοδο. Η ποσότητα νερού σε κάθε άρδευση πρέπει να είναι τόση ώστε το νερό να φθάσει σε βάθος 60 cm.  Σε κανονικά επαναλαμβανόμενες αρδεύσεις οι συνιστώμενες δόσεις είναι 40-50 mm/στρέμμα για ελαφρά αμμώδη εδάφη,  50-70 mm/στρέμμα για μεσαία αμμοπηλώδη και 60-80 mm/στρέμμα για βαριά αργιλώδη εδάφη. Οι τρόποι άρδευσης που εφαρμόζονται  είναι : Καταιονισμός (τεχνητή βροχή), επιφανειακή άρδευση (με αυλάκια), άρδευση με σταγόνες (στάγδην).

Καταπολέμηση ζιζανίων

Τα σπουδαιότερα πλατύφυλλα ζιζάνια της καλλιέργειας του ζαχαρότευτλου είναι η λουβουδιά, η περικοκλάδα, το σινάπι, η αγριομελιτζάνα, το ασπαράγκαθο, το βλήτο, η αιθούζα, ο στύφνος ή αγριοτοματιά. Τα κυριότερα αγρωστώδη ζιζάνια είναι η αγριάδα , ο βέλιουρας, η μουχρίτσα, η σετάρια  και η φάλαρη. Ο έλεγχος των ζιζανίων γίνεται μηχανικά με :

  • Προληπτικά μέτρα ( αμειψισπορά)
  • Βοτάνισμα
  • Μηχανικά μέσα (1-2 σκαλίσματα με μηχανικό σκαλιστήρι)
  • Ζιζανιοκτονία (προσπαρτικά, προφυτρωτικά, και μεταφυτρωτικά)

Συγκομιδή

Η συγκομιδή και κατεργασία των ζαχαροτεύτλων ξεκινάει τον Αύγουστο και συνήθως διαρκεί από 2-3 μήνες. Ο μέσος ζαχαρικός τίτλος στη χώρα μας,  κυμαίνεται από από 13 – 17 % με απόδοση ριζών 5 – 7 tn\στρέμμα.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας