αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Πορτοκαλιάς | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...orange 2

Τα πορτοκάλια (Citrus sineusis)  ανάλογα με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους διαχωρίζονται στις ακόλουθες ποικιλίες:

  • χυμοποιήσιμες
  • ομφαλόψορες
  • αιματόχρωμες
  • λευκόσαρκες
  • κοινές

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Τα πορτοκάλια μπορούν να προσαρμοστούν σε μια μεγάλη εύρος θερμοκρασιών μεταξύ 13°C έως 37 °C. Οι θερμοκρασίες κάτω από 0°C θεωρούνται επικίνδυνες , γιατί προξενούν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή και μερικές φορές και στα δέντρα. Ακόμα και οι ψηλές θερμοκρασίες, τουλάχιστον για μερικές ποικιλίες, μπορεί να αποβούν επιζήμιες για την παραγωγικότητα μιας φυτείας και ενδεχομένως για την καρπόδεση. Οι περιοχές με δροσερό Φθινόπωρο δίνουν καλύτερης ποιότητας καρπούς, για νωπή κατανάλωση.

Ευδοκιμούν σε ποικιλία εδαφών από τα πιο αμμώδη μέχρι τα αργιλώδη. Είναι γενικά αποδεκτό, ότι πιο κατάλληλο έδαφος είναι το μέσης σύστασης, αμμοαργιλλώδες, διαπερατό, καλώς αποστραγγιζόμενο, μη αλατούχο, και η περιεκτικότητα του σε ασβέστιο να μην ξεπερνάει το 30%. Η αντίδραση του εδάφους ποικίλει από pΗ 5 (μετρίως όξινο) μέχρι pΗ 8,5 (μετρίως αλκαλικό). Σε τέτοια εδάφη επιτυγχάνονται ικανοποιητικές παραγωγές.

Ποιες είναι οι υπόλοιπες ποικιλίες εσπεριδοειδών;

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Γίνεται πάντα με εμβολιασμό πάνω σε σπορόφυτο επιλογής ή είδους που δίνει σημαντικές ιδιότητες στην καλλιεργούμενη ποικιλία. Τα υποκείμενα επιλέγονται βάσει της αντοχής τους σε ασθένειες και ιώσεις, την ζωηρότητα που προσδίδουν στο εμβόλιο, την αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας των καρπών.

Για την πορτοκαλιά προτείνονται κατά κύριο λόγο τα υποκείμενα Τρόγερ και Καρίζο, τα οποία είναι υβρίδια μεταξύ των C. sinensis x Poncirus trifoliata (τρίφυλλη πορτοκαλιά). Τα υποκείμενα αυτά είναι ανθεκτικά στην Τριστέτσα, δίνουν μεγαλύτερης ανθεκτικότητας φυτά σε χαμηλές θερμοκρασίες, νηματώδεις και υγρά εδάφη, αλλά δεν αναπτύσσονται καλά σε εδάφη με ολικό ασβέστιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από 20% και ενεργό μεγαλύτερο από 7% αλλά είναι ευαίσθητα στην ψώρωση.

Κλάδεμα

Τα πρώτα τέσσερα έτη απαιτείται ελάχιστο κλάδεμα και γίνεται με σκοπό τη διαμόρφωση των βραχιόνων. Ακολουθεί ένα ελαφρύ κλάδεμα γιατί οποιαδήποτε μεγάλη τομή θα προκαλέσει την ανάπτυξη λαίμαργων τα οποία με τη σειρά τους πρέπει να αφαιρεθούν.

Αφαιρούνται επίσης κάποιοι βλαστοί για καλύτερο εξαερισμό του δέντρου και οι ποδιές που έρχονται σε επαφή ή βρίσκονται κοντά στο έδαφος (αποφυγή μετάδοσης ασθενειών σε βλαστούς και καρπούς). Το κλάδεμα γίνεται μετά τη συγκομιδή ή μετά το πέρας κινδύνου από χειμερινούς παγετούς. Στη ποικιλία Βαλέντσια γίνεται μετά τη συγκομιδή το καλοκαίρι. Μετά από παγετοπληξία το κλάδεμα καθυστερεί έως ότου φανεί το μέγεθος της ζημιάς στην καινούργια εκβλάστηση.

Άρδευση – Λίπανση

Τα πορτοκάλια απαιτούν πολύ και χαμηλής αλατότητας νερό. Τα φυτά καταναλώνουν το καλοκαίρι περίπου τα 0,4 εκατ. νερού ανά ημέρα. Στα Χανιά εφαρμόζουν άρδευση με σταλάκτες (4 L/h έκαστος) περίπου 400 L/δέντρο από τα μέσα Μαΐου έως το τέλος Ιουνίου και 500 L/δέντρο από αρχές Ιουλίου έως τέλη Σεπτεμβρίου.

Τα μπεκ χαμηλού όγκου χρησιμοποιούνται διεθνώς για αντιπαγετική προστασία.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας