αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Ρεβιθιού | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 4.47 out of 5)

Loading...

Τα ρεβίθια καλλιεργούνται αποκλειστικά για τα σπέρματα τους, τα οποία χρησιμοποιούνται για την διατροφή του ανθρώπου. Πέραν της χρήσης τους στη βασική διατροφή του ανθρώπου καλλιεργούνται και για την παραγωγή στραγαλιών και καφέ, στην αρτοποιία για προετοιμασία της μαγιάς του εφτάζυμου ψωμιού.

kalliergeia-revithiou_agrosimvoulos

Καλλιέργεια Ρεβιθιού| Αγροσύμβουλος

 

Ποικιλίες ρεβιθιών

Σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται τα άσπρα ρεβίθια και οι σημαντικότερες ποικιλίες είναι:

«Θήβας»

Είναι μεγαλόσπερμη ποικιλία και το βάρος 1000 σπόρων να κυμαίνεται μεταξύ 470-510 γραμμαρίων. Το ύψος της ποικιλίας είναι 46-68 εκατοστά. Το χρώμα του άνθους είναι λευκό χωρίς νευρώσεις. Ο καρπός είναι μεγάλος, στρογγυλός, ανοιχτο-κίτρινος με ανώμαλη αυλακωτή επιφάνεια. Στις περισσότερες περιοχές σπέρνεται από 20 Φεβρουαρίου έως 10 Μαρτίου. Η άριστη πυκνότητα φυτών/στρ (περίπου 45.000 φυτά) επιτυγχάνεται με σπορά 18-20 κιλών σπόρου/στρ.

Προσαρμόζεται άριστα ακόμα και σε πολύ φτωχά εδάφη. Είναι πολύ ανθεκτική ποικιλία στην ξηρασία και μέτρια ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες (έως -3 οC). Είναι ευαίσθητη στην ασκόχυτα (Ascochyta rabiei).
Η μέση στρεμματική απόδοση της ποικιλίας Θήβα κυμαίνεται στα 150-200 κιλά/στρ. σε ξηρικά χωράφια, ενώ σε χωράφια όπου υπάρχει η δυνατότητα άρδευσης η απόδοσή της ξεπερνάει τα 300 κιλά/στρ.

Είναι ποικιλία με άριστη βραστικότητα και νοστιμιά. Δεν είναι γενετικά τροποποιημένη.

«Γαύδος»

Είναι και αυτή μεγαλόσπερμη ποικιλία με το βάρος 1000 σπόρων να κυμαίνεται μεταξύ 470-530 γραμμαρίων. Το ύψος της ποικιλίας φθάνει τα 70 εκατοστά. Το χρώμα του άνθους είναι λευκό χωρίς νευρώσεις. Ο καρπός είναι μεγάλος, στρογγυλός, κιτρινο-καφέ με ανώμαλη αυλακωτή επιφάνεια.

Λόγω του ιδιαίτερου τρόπου φυτρώματος μπορεί να σπαρθεί και αργά το Νοέμβριο. Ωστόσο, στις περισσότερες περιοχές σπέρνεται από 20 Φεβρουαρίου έως 10 Μαρτίου.

Η άριστη πυκνότητα φυτών/στρ (περίπου 45.000 φυτά) επιτυγχάνεται με σπορά 18-20 κιλών σπόρου/στρ. Προσαρμόζεται άριστα ακόμα και σε πολύ φτωχά εδάφη. Είναι ανθεκτική στην ξηρασία και μέτρια ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες (έως -5οC) ενώ είναι ευαίσθητη έως ανεκτική στην ασκόχυτα (Ascochyta rabiei).

Η μέση στρεμματική απόδοση της ποικιλίας Γαύδος είναι 150-200 κιλά/στρ. σε ξηρικά χωράφια, ενώ με κατάλληλη άρδευση ξεπερνάει τα 300 κιλά/στρ.

Είναι ποικιλία με άριστη βραστικότητα και εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά.
Δεν είναι γενετικά τροποποιημένη.

«Κερύνεια»

Είναι μεγαλόσπερμη ποικιλία με το βάρος 1000 σπόρων να κυμαίνεται μεταξύ 460-500 γραμμαρίων.Το ύψος της ποικιλίας φθάνει τα 70 εκατοστά. Το χρώμα του άνθους είναι λευκό χωρίς νευρώσεις. Ο καρπός είναι μεγάλος, στρογγυλός, ανοιχτο-κίτρινος με ανώμαλη αυλακωτή επιφάνεια.
Στις περισσότερες περιοχές σπέρνεται από 20 Φεβρουαρίου έως 10 Μαρτίου. Η άριστη πυκνότητα φυτών/στρ (περίπου 45.000 φυτά) επιτυγχάνεται με σπορά 18-20 κιλών/στρ.
Προσαρμόζεται άριστα σε όλους τους τύπους εδαφών ακόμα και σε πολύ φτωχά εδάφη. Είναι ανθεκτική στην ξηρασία και μέτρια ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες (έως -5οC) και είναι ευαίσθητη έως ανεκτική στην ασκόχυτα (Ascochyta rabiei).

Η μέση στρεμματική απόδοση της ποικιλίας Κερύνεια είναι 150-200 κιλά/στρ. σε ξηρικά χωράφια, ενώ με κατάλληλη άρδευση ξεπερνάει τα 300 κιλά/στρ.

Είναι ποικιλία με άριστη βραστικότητα και εξαιρετικά γευστικά χαρακτηριστικά.
Δεν είναι γενετικά τροποποιημένη.

«Αμοργός»

Είναι μεσόσπερμη ποικιλία και το βάρος 1000 σπόρων φτάνει τα 350-380 γραμμάρια. Το ύψος της ποικιλίας κυμαίνεται στα 45-65 εκατοστά. Το χρώμα του άνθους είναι λευκό χωρίς νευρώσεις. Ο καρπός είναι στρόγγυλος και έχει χρώμα κίτρινο έως κιτρινο-καφέ με αυλακώσεις. Λόγω της αντοχής στις χαμηλές θερμοκρασίες (έως -10οC) σπέρνεται και το φθινόπωρο (αρχές-μέσα Νοεμβρίου) με 16-18 κιλά σπόρου το στρέμμα. Άριστη πυκνότητα σποράς είναι τα 50-52.000 φυτά/στρ.

Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις και αποδίδει ικανοποιητικά ακόμα και σε πολύ φτωχά εδάφη. Είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και παρουσιάζει χαρακτηριστική ανθεκτικότητα σε όλες τις φυλές της ασκοχύτωσης (Ascochyta rabiei) που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Η μέση στρεμματική απόδοση της ποικιλίας “Αμοργός” είναι 160-220 κιλά/στρ. σε ξηρικά χωράφια, ενώ στα αρδευόμενα φτάνει τα τα 350 κιλά/στρ.

Έχει άριστη βραστικότητα και ευχάριστα γευστικά χαρακτηριστικά.

Δεν είναι γενετικά τροποποιημένη.

Κλίμα

Τα ρεβίθια γενικά είναι φυτά θερμών περιοχών. Απαιτούν θερμοκρασία υψηλότερη από αυτή των φασολιών για να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν. Περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία (παραθαλάσσιες, παραλίμνιες κτλ.) είναι ακατάλληλες για την καλλιέργεια ρεβιθιού.

Έδαφος

Αναπτύσσονται καλύτερα σε εδάφη αμμο – χαλικώδη. Τα αργιλώδη, σφιχτά και τα τυρφώδη εδάφη, πού νεροκρατούν είναι ακατάλληλα για τα ρεβίθια διότι δίνουν καρπό σκληρό.

Λίπανση

Τα ρεβίθια δεν είναι απαιτητικά σε θρεπτικά στοιχεία. Μια πολύ καλή απόδοση, σε έκταση ενός στρέμματος απαιτεί 10,5 κιλά άζωτο, 2,85 κιλά κάλιο, 2,82 κιλά φωσφορικό οξύ και 0,4 κιλά ασβέστιο. Τα ρεβίθια έχουν ανάγκην από αζωτούχα διαλυτά λιπάσματα. Τα ρεβίθια επίσης είναι πιο ευαίσθητα στα θειικά άλατα απ’ όλα τ’ άλλα όσπρια, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται το θειικό κάλι.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή γίνεται μόλις τα σπέρματα φτάσουν στο τελικό τους μέγεθος, όσο είναι πράσινα όμως ακόμα. Αν ξεραθούν στο χωράφι και τα χτυπήσει ο ήλιος γίνονται σκληρά. Το μάζεμα γίνεται με ξερίζωμα των φυτών. Δένονται σε δεμάτια και μεταφέρονται να ξεραθούν στον ίσκιο.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας