αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Τα κυριότερα στοιχεία της νέας ΚΑΠ 2014-2020

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται, όπως όλα δείχνουν, στο συνολικό καθεστώς των επιδοτήσεων που φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020.

"Φιλικότερη προς το περιβάλλον" η νέα ΚΑΠ προβλέπει δικαιότερη κατανομή ενισχύσεων.
“Φιλικότερη προς το περιβάλλον” η νέα ΚΑΠ προβλέπει δικαιότερη κατανομή ενισχύσεων.

Μετά την υιοθέτηση της συμφωνίας για την μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ από το Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, θα πρέπει να ακολουθήσει η επίσημη υιοθέτηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η επίσημη υιοθέτηση από το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας θα γίνει τον Δεκέμβριο, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για τις σχετικές κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις εφαρμογής.

Η βασική διαφοροποίηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα εφαρμοστεί την περίοδο 2014-2020, είναι η μετάβαση από το «ιστορικό» μοντέλο ενισχύσεων στο νέο «περιφερειακό» μοντέλο. Μέχρι σήμερα οι αγρότες έπαιρναν επιδοτήσεις με βάση τον αριθμό των δικαιωμάτων που είχαν εξασφαλίσει όταν άλλαξε το σύστημα (δηλαδή την τριετία 2000-2002). Πλέον όμως θα πληρώνονται με κριτήρια το πως θα ορίσει το κάθε κράτος την “περιφέρειά” του. Ουσιαστικά η νέα ΚΑΠ σηματοδοτεί την επιστροφή στις στρεμματικές ενισχύσεις, ανεξάρτητα όμως από το είδος της καλλιέργειας. Σύμφωνα με αυτό, οι ενεργοί αγρότες σε κάθε περιφέρεια που θα οριοθετήσει ένα κράτος μέλος με βάση δικά του κριτήρια θα εισπράττουν την ίδια βασική ενίσχυση ανά στρέμμα ανεξάρτητα από τη γεωργική δραστηριότητα που αυτοί ασκούν.

Ένα από τα κυριότερα στοιχεία της νέας ΚΑΠ θα είναι και το «πρασίνισμα» των άμεσων ενισχύσεων. Το 30% του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου θα δίνεται σε όσους τηρούν προκαθορισμένες πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον, που υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης.

Αυτές οι πρακτικές είναι η εναλλαγή καλλιεργειών, η διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων και η διατήρηση εκτάσεων οικολογικής εστίασης (ζώνες ανάσχεσης, αναβαθμίδες, ακαλλιέργητες εκτάσεις, δάσωση κ.λπ.). Δικαιούχοι της πράσινης συνιστώσας θα είναι αυτομάτως οι παραγωγοί για τις εκτάσεις όπου ασκούν βιολογική γεωργία, ενώ θα αναγνωριστούν σαν ισοδύναμες με το πρασίνισμα πρακτικές ορισμένα φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα του 2ου πυλώνα της ΚΑΠ και εθνικά συστήματα πιστοποίησης (π.χ. ολοκληρωμένη διαχείριση εφόσον εγκριθεί από την Κομισιόν).

Σε ό,τι αφορά την αγροτική ανάπτυξη, η νέα ΚΑΠ επιχειρεί να προκαλέσει ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας με τρόπο συμβατό με το περιβάλλον. Γι αυτό και δίνεται μεγάλη έμφαση στην καινοτομία και στην άμεση σύνδεση της παραγωγής με την έρευνα, τις γεωργικές εφαρμογές και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών που θα καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων του “πρασινίσματος”, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, την οικονομική ανάπτυξη, την κατάρτιση.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ενίσχυση των νέων αγροτών, που προβλέπεται να δοθεί σε αυτούς το 2% του συνόλου του 1ου πυλώνα, που ειδικά για την Ελλάδα μεταφράζεται σε 300 εκατ. ευρώ κατά την προσεχή επταετία. Στόχος, η ενίσχυση των νέων αγροτών έως και 40 ετών, στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας