αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Οι 6 υποχρεώσεις στον επιτόπιο έλεγχο | Ενίσχυση ΕΣΠΑ ΜΜΕ

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Το πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου – Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013» φτάνει στο τέλος του και πολλές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε αυτό, θα κληθούν σε διενέργεια επιτόπιου ελέγχου εφόσον έχει εγκριθεί το Αίτημα Τελικού Ελέγχου της πρότασης τους.

Προετοιμασία Επιτόπιου Ελέγχου | Ενίσχυση ΜΜΕ | Αγροσύμβουλος

Προετοιμασία Επιτόπιου Ελέγχου | Ενίσχυση ΜΜΕ | Αγροσύμβουλος

 

Η επιτόπια επαλήθευση /πιστοποίηση διενεργείται υποχρεωτικά στην ολοκλήρωση του έργου και περιλαμβάνει έλεγχο του οικονομικού και του φυσικού αντικειμένου του έργου στο σύνολό του, καθώς και επίλυση θεμάτων που προέκυψαν σε τυχόν προηγηθείσα διοικητική επαλήθευση.

Ο ΕΦΕΠΑΕ προκειμένου η επιχείρηση να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη κατά την ημερομηνία της επαλήθευσης αποστέλλει σχετικό έγγραφο ειδοποίησης επαλήθευσης πριν την ακριβή ημερομηνία της επαλήθευσης και κατόπιν συνεννόησης με την επιχείρηση.

Η επιχείρηση από την πλευρά της θα πρέπει να διευκολύνει τα στελέχη επαλήθευσης και να τηρεί τις οδηγίες που αυτά θα της υποδεικνύουν καθώς και τις ημερομηνίες αποστολής των εκκρεμοτήτων που διαπιστώθηκαν κατά την επί τόπου επαλήθευση.

Η παρουσία του Υπευθύνου Έργου ή του Νόμιμου Εκπροσώπου εκ μέρους του δικαιούχου καθ” όλη τη διάρκεια της επιτόπιας επαλήθευσης–πιστοποίησης είναι υποχρεωτική και αποτελεί κατά βάση προϋπόθεση για την ομαλή διεξαγωγή της επαλήθευσης.

| Οδηγός Υλοποίησης |

Στην περίπτωση που δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα Αίτημα Επαλήθευσης -Πιστοποίησης Ολοκλήρωσης, ο ΕΦΕΠΑΕ υποχρεούται στη διενέργεια αυτεπάγγελτης επιτόπιας επαλήθευσης, εφόσον έχει προηγηθεί εκταμίευση επιχορήγησης με Αίτημα Ενδιάμεσης Επαλήθευσης–Πιστοποίησης.

Ο προγραμματισμός για την επίσκεψη οργάνου ελέγχου στον τόπο ή στους τόπους εγκατάστασης, γίνεται μετά από τον έλεγχο του φυσικού φακέλου και εφόσον αυτός παρουσιάζει ένα σημαντικό βαθμό πληρότητας, χωρίς ουσιώδεις ελλείψεις (μη εξοφλημένα τιμολόγια, άδειες λειτουργίας, οικοδομικές άδειες κλπ).

Εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο ελεγκτής επικοινωνεί με την επιχείρηση και προγραμματίζει την επίσκεψη σε ημέρα και ώρα που διευκολύνει αμφότερους. Την ημέρα της επιτόπιας επαλήθευσης (ελέγχου) υποχρεωτικά θα πρέπει να βρίσκεται εκπρόσωπος της επιχείρησης (Υπεύθυνος Έργου/Νόμιμος  Εκπρόσωπος) καθώς και στέλεχος του λογιστηρίου.

Πως θα ξέρω πότε θα γίνει ο επιτόπιος έλεγχος;

 Ο ελεγκτής επικοινωνεί με την επιχείρηση και προγραμματίζει την επίσκεψη σε ημέρα και ώρα που διευκολύνει αμφότερους

Η επιχείρηση, κατά την επιτόπια επαλήθευση, πρέπει υποχρεωτικά να μεριμνήσει για τα εξής:

  • Να υπάρχουν όλα τα πρωτότυπα Τιμολόγια, Δελτία Αποστολής, Kαταθετήρια και Εξοφλητικές Αποδείξεις προμηθευτών.
  • Να υπάρχουν τα πρωτότυπα Λογιστικά βιβλία και Στοιχεία του έργου που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΦΑΣ.
  • Ο εξοπλισμός της επένδυσης να βρίσκεται εγκαταστημένος σε κατάλληλο σημείο και σε πλήρη λειτουργία. Ο χρήστης του εξοπλισμού να είναι παρών και σε θέση να τον επιδείξει. Να είναι διαθέσιμα εγχειρίδια (prospectus, βεβαιώσεις CE κ.λ.π). Εάν συμπεριλαμβάνεται λογισμικό να υπάρχουν τα πρωτότυπα μέσα εγκατάστασής (CD κλπ) καθώς και οι νόμιμες πρωτότυπες άδειες χρήσης του.
  • Την απρόσκοπτη πρόσβαση του ελεγκτή στους αριθμούς σειράς εξοπλισμού και λογισμικού και την παροχή στους ελεγκτές κάθε δυνατής διευκόλυνσης για την εύκολη και γρήγορη διεκπεραίωση του ελέγχου (π.χ. δυνατότητα για φωτοτυπίες, κλπ).
  • Την επίδειξη των υποδομών που εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα για ΑμεΑ. Η μη ύπαρξη σχετικής υποδομής αποτελεί αιτία απένταξης του έργου.
  • Να υπάρχει σε εμφανές σημείο της επιχείρησης πινακίδα πληροφόρησης και δημοσιότητας, η οποία πρέπει να διατηρηθεί για 3 χρόνια μετά από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης.

Επισημαίνεται, ότι σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να ζητηθούν (εφόσον το κρίνει ο ελεγκτής) επιπλέον δικαιολογητικά

Επικοινωνήστε με την εταιρία μας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή συμπληρώστε Δωρεάν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μελλοντικά επενδυτικά προγράμματα ΕΣΠΑ.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Κατέβασε ΔΩΡΕΑΝ το e – book για τα προγράμματα ΕΣΠΑ

espa-ebook


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας