αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Ομάδες Παραγωγών |Κίνητρα Ενίσχυσης

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (22 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Οι Ομάδες Παραγωγών μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της πρωτογενούς μας παραγωγής και ειδικότερα του τομέα των οπωροκηπευτικών.

Ομάδες Παραγωγών| Κίνητρα Ενίσχυσης | Αγροσύμβουλος

Στο νέο πλαίσιο, βάσει της τελευταίας υπογραφείσας Απόφασης μειώνεται, από 20 σε 10, ο ελάχιστος αριθμός μελών για την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών:
1. βιολογικών οπωροκηπευτικών,
2. μανιταριών,
3. καρπών με κέλυφος και
4. υποτροπικών φυτών.

Η Αγροσύμβουλος παρέχει υπηρεσίες σύνταξης των απαραίτητων γεωργοοικονομικών μελετών, συλλογής των απαραίτητων δικαιολογητικών καθώς και συνεχή στήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων των Ομάδων Παραγωγών.

Ποια είναι τα οφέλη για τους παραγωγούς που είναι μέλη σε μία Ομάδα Παραγωγών;

Οι παραγωγοί που είναι μέλη σε μία Ομάδα Παραγωγών μπορούν να επωφεληθούν ως εξής:

  1. Δυνατότητα επιδότησης
  2. Οργάνωση και προγραμματισμός
  3. Μείωση του κόστους παραγωγής, αφού οι παραγωγοί μπορούν να προμηθευτούν μαζικά σπόρους, λιπάσματα και φυτοφάρμακα,
  4. Δυνατότητα καλλιέργειας με κοινά μηχανήματα,
  5. Εκτός από ανταλλαγή μηχανημάτων μπορεί να γίνει και ανταλλαγή εργασίας
  6. Δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων σε καλύτερες τιμές μετά από κοινές συμφωνίες με εταιρείες και εμπόρους,
  7. Εξασφάλιση σταθερών τιμών για τα μέλη, μέσα από συμβολαιακές πρακτικές, ειδικά εάν πρόκειται για κτηνοτροφικά προϊόντα ή ακόμη και για προϊόντα όπως τομάτες, σκόρδα κ.λπ., για τα οποία υπάρχει σταθερό ενδιαφέρον στην αγορά, στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Οι εξαγωγές γίνονται, πλέον, πιο σίγουρες σε περίπτωση που οι Ο.Π. αποφασίσουν να διαθέσουν την παραγωγή τους σε άλλες χώρες, αφού και οργανωμένα μπορούν να κινηθούν, αλλά και καλύτερες τιμές να πετύχουν,
  8. Εφαρμογή νέων τεχνικών παραγωγής, μέσα από έρευνες και καινοτόμες πρακτικές, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα για τη χρήση σύγχρονων μεθόδων παραγωγής που έχουν σχέση με την ποιότητα, αλλά και την ανάπτυξη παραδοσιακών προϊόντων ΠΟΠ.

Τί δυνατότητες χρηματοδότησης υπάρχουν;

Οι Ομάδες Παραγωγών δύνανται να χρηματοδοτηθούν μέσω :

Α. Εξειδικευμένων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΟΠ
Β. Του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” 2007-2013 και ειδικότερα στα μέτρα:

  • 1.2.1 Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων – Σχέδια Βελτίωσης
  • 1.2.3 Ενισχύσεις για την ίδρυση, εκσυγχρονισμό και επέκταση μονάδων μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων
  • 1.3.2 Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων
  • 1.3.3 Δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης
  • 2.1.4 Γεωργό-περιβαλλοντικές ενισχύσεις – Δράση 1.1 Βιολογική Γεωργία
  • 41 Τοπικά Προγράμματα LEADER

Γ. Του Αναπτυξιακού – Νέου Επενδυτικού Νόμου 4146/2013
Δ. Κοινοτικών Προγραμμάτων και Κανονισμών (κυρίως για ελαιοκομικά προϊόντα και φυτά μεγάλης καλλιέργειας)
Ε. Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Π.Ε.Π.)

Κίνητρα ενίσχυσης Ομάδων Παραγωγών από το 2015

Κίνητρα για ίδρυση Ομάδων Παραγωγών σε όλα τα αγροτικά προϊόντα δίνει ο νέος Κανονισμός 1305/2013 που αφορά τα προγράμματα αγροτικής Ανάπτυξης (δεύτερος Πυλώνας) της νέας ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί από το 2015. Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης που ορίζει ο Κανονισμός ετησίως ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και το ποσοστό χρηματοδότησης 10% επί της παραγωγής.

Η στήριξη παρέχεται σε ομάδες και οργανώσεις παραγωγών οι οποίες αναγνωρίζονται επίσημα από την αρμόδια αρχή των κρατών μελών με βάση επιχειρηματικό σχέδιο. Περιορίζεται σε ομάδες και οργανώσεις παραγωγών που είναι ΜΜΕ.

Τα κράτη μέλη ελέγχουν ότι οι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου έχουν επιτευχθεί εντός πέντε ετών από την αναγνώριση της ομάδας ή της οργάνωσης παραγωγών.

Η στήριξη καταβάλλεται ως κατ’ αποκοπή ενίσχυση σε ετήσιες δόσεις για πέντε έτη κατ’ ανώτατο όριο από την ημερομηνία κατά την οποία αναγνωρίσθηκε η ομάδα ή η οργάνωση παραγωγών, με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο, και είναι φθίνουσα. Υπολογίζεται με βάση την ετήσια διατεθείσα στο εμπόριο παραγωγή της ομάδας ή της οργάνωσης. Τα κράτη μέλη καταβάλλουν την τελευταία δόση μόνο μετά τον έλεγχο για την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Το πρώτο έτος, τα κράτη μέλη μπορούν να καταβάλουν ενίσχυση στην ομάδα ή οργάνωση παραγωγών υπολογιζόμενη με βάση την μέση ετήσια αξία της διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής των μελών της, κατά τη διάρκεια τριών ετών πριν από τη συμμετοχή τους στην ομάδα ή στην οργάνωση.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει μία μελέτη για να επιδοτηθεί μία Ομάδα Παραγωγών;

  1. Να υπάρχει σχέδιο παραγωγής και πρόγραμμα δράσης
  2. Να αναλύονται οι στόχοι, οι οποίοι να εγγυώνται τη συνέχεια και τη βιωσιμότητα και να εξυπηρετούν τους σκοπούς για τους οποίους ένας αριθμός νέων ανθρώπων αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
  3. Να γίνει αναλυτική περιγραφή του τομέα στον οποίο έχουν αποφασίσει να επενδύσουν τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών, της διάρκειας που μπορεί να έχει η όλη προσπάθειά τους, του όγκου της παραγωγής, αλλά και το που αυτή θα διατεθεί.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας