αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον: Η ένταξη στο πρόγραμμα βήμα προς βήμα

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 4.92 out of 5)

Loading...

Σας φαίνεται δελεαστικό το οικονομικό κίνητρο που σας παρέχει το Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” για να ανακαινίσετε το σπίτι σας; Θα πρέπει λοιπόν να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Ανακαινίστε το σπίτι σας…με λεφτά του Δημοσίου

1ο βήμα: Ο ιδιοκτήτης πρέπει αρχικά να ελέγξει εάν είναι «επιλέξιμος ωφελούμενος» και εάν η ιδιοκτησία του μπορεί να θεωρηθεί «επιλέξιμη κατοικία». Θα ελέγξει δηλαδή αν πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια και αν η κατοικία του δεν αποκλείεται για κάποιο λόγο (πχ βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 5000 ευρώ).

2ο βήμα: Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να απευθυνθεί στην τράπεζα για να ελέγξει την πιστοληπτική του ικανότητα (δηλαδή το αν μπορεί να δανειοδοτηθεί). Οι τράπεζες υποχρεούνται να μην ζητήσουν εγγυήσεις από τον δανειολήπτη (δηλαδή δεν μπορούν να του ζητήσουν να προσημειώσει το ακίνητο). Ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να αρνηθούν τη χορήγηση του δανείου εκτιμώντας ότι τα εισοδήματα του ιδιοκτήτη δεν είναι αρκετά. Πιθανό είναι να ζητηθεί το να μπει κάποιος εγγυητής.

3ο βήμα: Ο ενδιαφερόμενος καλεί ενεργειακό επιθεωρητή για διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης βάσει της οποίας θα καθορισθεί η ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για την επίτευξη του ενεργειακού στόχου του προγράμματος και η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί. Ονόματα ενεργειακών επιθεωρητών για όλες τις περιοχές της χώρας, υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://exoikonomisi.ypeka.gr. Αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό. Καταρχήν, η κατοικία πρέπει να χαρακτηρίζεται Δ’ ενεργειακής κατηγορίας διαφορετικά το ακίνητο δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Επίσης, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα υπάρξει αναβάθμιση κατά μία κατηγορία διαφορετικά ο ιδιοκτήτης μπορεί να μην εισπράξει τα χρήματα της επιδότησης.

4ο βήμα: Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση σε συμβαλλόμενη τράπεζα συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τέσσερις τράπεζες δέχονται αιτήσεις για το πρόγραμμα: Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς.

5ο βήμα: Μετά τον έλεγχο της αίτησης και τον δικαιολογητικών, ελέγχεται η επιλεξιμότητα του ακινήτου και αν δοθεί η έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, κοινοποιείται στην τράπεζα προκειμένου να ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης.

6ο βήμα: Υπογράφεται η δανειακή σύμβαση και προκαταβάλλεται το 30% του προϋπολογισμού.

7ο βήμα: Εκτελούνται οι εργασίες. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος υπάρχει κατάλογος με τεχνίτες και εταιρείες οι οποίες εκτελούν τις απαιτούμενες παρεμβάσεις.

8ο βήμα: Διενεργείται 2η ενεργειακή επιθεώρηση και ελέγχεται το αν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

9ο βήμα: Προσκομίζονται στην τράπεζα το πιστοποιητικό της 2ης ενεργειακής επιθεώρησης και τα παραστατικά των δαπανών προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκταμίευση.

10ο βήμα: Διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος υλοποίησης φυσικού αντικειμένου από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.) του ΥΠΕΚΑ.

Η Αγροσύμβουλος αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες ένταξης στο Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”. Η ένταξη στο πρόγραμμα είναι μία συνεχής διαδικασία έως την εξάντληση των πόρων ανά περιφέρεια.

Για να ελέγξετε αν είστε “επιλέξιμος ωφελούμενος” και αν η ιδιοκτησία σας μπορεί να θεωρηθεί “επιλέξιμη κατοικία”, μη διστάσετε να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας ή να επικοινωνήσετε μαζί μας .


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας