αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

ISO 22000


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Το ISO 22000 είναι ένα πρότυπο του Διεθνή Οργανισμού Τυποποίησης (ISO), το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων. Στόχος του είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, δηλαδή η επίτευξη προϊόντων διατροφής ασφαλών για την υγεία του καταναλωτή.

haccp_agrosimvoulos

ISO 22000 | Αγροσύμβουλος

 

Που εφαρμόζεται το ISO;

Μπορεί να εφαρμοστεί από οποιονδήποτε οργανισμό που εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα στην αλυσίδα τροφίμων, είτε πρόκειται για οργανισμό που παράγει, επεξεργάζεται ή διαθέτει τρόφιμα ή ζωοτροφές, είτε πρόκειται για οργανισμό που παράγει υλικά ή εξοπλισμό που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα.

Σύμφωνα με το πρότυπο, επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να εγκαταστήσουν και να εφαρμόσουν ένα Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων που χειρίζονται, θα πρέπει να προβούν σε μία σειρά ενεργειών οι οποίες είναι:

  • Να καθοριστεί η Ομάδα Ασφάλειας Τροφίμων, στην οποία ένα τουλάχιστον μέλος να έχει επιστημονικές γνώσεις στην επιστήμη των τροφίμων
  • Να καθοριστεί η οργανωτική δομή της επιχείρησης και η Πολιτική της Διοίκησης για την ασφάλεια των προϊόντων που χειρίζεται
  • Να δημιουργηθούν προδιαγραφές όλων των πρώτων, βοηθητικών υλών και υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιούνται
  • Να συνταχθεί η Μελέτη HACCP, στην οποία θα καθοριστούν τα προαπαιτούμενα και θα αναγνωριστούν τα κρίσιμα σημεία και τα προαπαιτούμενα προγράμματα και θα δημιουργηθούν πίνακες παρακολούθησής τους
  • Να καθοριστούν οι διαδικασίες που θα πρέπει να εφαρμόζονται και οι οποίες προβλέπονται από το πρότυπο
  • Να εκπαιδευτεί όλο το προσωπικό σε κανόνες ατομικής υγιεινής και ορθού χειρισμού των προϊόντων
  • Να πραγματοποιηθεί εσωτερική επιθεώρηση για να εντοπιστεί ο βαθμός τήρησης όλων των αναγκαίων διαδικασιών

To ISO 22000 ισχύει από το 2005, έχει διεθνή ισχύ και έρχεται να αντικαταστήσει το παλαιότερο ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ 1416 που αφορά το σχέδιο HACCP.

Οφέλη από την εφαρμογή ενός Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων είναι:

  • Η επίτευξη μεγαλύτερου βαθμού συμμόρφωσης με τις νομοθετικές απαιτήσεις για ασφαλή τρόφιμα
  • Η πρόληψη των κινδύνων
  • Η βελτιστοποίηση διαχείρισης πόρων
  • Η μείωση των απωλειών τεχνογνωσίας
  • Ο αποτελεσματικός έλεγχος των αλλαγών (νέα διεργασία /προϊόν)
  • Η δυναμική επικοινωνία με άλλους οργανισμούς στην αλυσίδα τροφίμων, τις αρμόδιες αρχές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη
  • Η βελτίωση της εσωτερικής επικοινωνίας (διατμηματικές σχέσεις)

Πως;

Μάθε περισσότερα!

Συμπλήρωσε την αίτηση αξιολόγησης για την καλλιέργεια της επιλογή σου ή επικοινώνησε μαζί μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας