αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Σπιρουλίνα | Spiroulina

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4.70 out of 5)

Loading...

Η σπιρουλίνα είναι το εμπορικό όνομα ενός κυανοβακτηρίου που ανήκει στο γένος Arthrospira

Η άγρια σπιρουλίνα αναπτύσσεται κυρίως σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της σπιρουλίνας που διατίθεται στο εμπόριο καλλιεργείται στο εργαστήριο λόγω του κινδύνου των ρύπων στην άγρια φύση. Είναι διαθέσιμη κυρίως σε ξηρά μορφή, όπως σκόνες ή νιφάδες ή ως συμπλήρωμα σε δισκία και κάψουλες.

Η σπιρουλίνα είναι γένος βρώσιμων κυανοβακτηρίων. Πιο απλά, η σπιρουλίνα είναι ένα μονοκύτταρο, μικροσκοπικό, θαλασσινό φυτό πράσινο-γαλαζωπού χρώματος. Το πράσινο χρώμα της οφείλεται στη χλωροφύλλη, ενώ το γαλάζιο-μπλε στη φυκοκυανίνη. Το φυσικό της περιβάλλον είναι οι αλκαλικές λίμνες, που είναι πλούσιες σε μέταλλα.

 

Για μεγαλύτερη παραγωγή η σπιρουλίνα καλλιεργείται σε εργαστήρια 

Ο λόγος που καλλιεργείται σε εργαστήρια είναι επειδή μειώνεται ο κίνδυνος να επιμολυνθεί από άλλους μικροοργανισμούς, όπως μύκητες ή βακτήρια ή και από άλλα ανταγωνιστικά κυανοβακτήρια. Το άρωμα και η γεύση της σπιρουλίνας είναι παρόμοια με των φυκιών.

Στην Ευρώπη και την Αφρική συνηθίζεται να καλλιεργείται το είδος Spirulina maxima, μεταξύ των αμέτρητων ειδών που υπάρχουν, ενώ στην Αμερική κυριαρχεί το είδος Spirulina platensis.

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις και αποδόσεις 

Η σπιρουλίνα αναπτύσσεται μονάχα σε εξαιρετικά αλκαλικό νερό, με pH περίπου 9-11. Αναπτύσσεται άγρια στις λίμνες Chad και Nakuru στην Αφρική και στη λίμνη Texcoco στο Μεξικό. Η σπιρουλίνα δεν αποτελεί πραγματικά θαλάσσιο φύκος.

Σήμερα η σπιρουλίνα καλλιεργείται προσεχτικά σε ειδικές υδάτινες φάρμες σε υποτροπικές περιοχές. Η σπιρουλίνα καλλιεργείται στη Χαβάη, στην Καλιφόρνια, στη Ταϊλάνδη, στην Ταϊβάν, στην Ινδία, στην Κίνα και αλλού. Οι φάρμες βρίσκονται σε υποτροπικές περιοχές γύρω στον 20ο παράλληλο. Το φύκος σπιρουλίνα αναπτύσσεται σε θερμοκρασία νερού περίπου 30° – 35°C και μόνο σε ηλιόλουστες συνθήκες. Χωρίς το φως του ηλίου σταματά να αναπτύσσεται.

Η χημική σύνθεση της σπιρουλίνας

Η σπιρουλίνα είναι μια πλήρης τροφή, πλούσια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά και για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται και ως υπερτροφή ή αλλιώς Superfood.

Superfoods | Ευεργετικές ιδιότητες

Σε κάθε μισό φλιτζάνι, η σπιρουλίνα περιέχει πολλές πρωτεΐνες και 22 απαραίτητα αμινοξέα. Η σπιρουλίνα έχει επίσης μια ποικιλία από απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών του συμπλέγματος Β, β-καροτένιο, βιταμίνη Ε, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σίδηρο, σελήνιο και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Η ίδια ποσότητα παρέχει επίσης το 89% των συνιστώμενων ημερήσιων αναγκών του ανθρώπου σε σίδηρο. Για τους λόγους αυτούς, η σπιρουλίνα χρησιμοποιείται συχνά ως συμπλήρωμα διατροφής.

Προοπτικές

Ένας από τους επικερδείς και αποτελεσματικούς τρόπους παρασκευής σπιρουλίνας είναι με δεξαμενές που βρίσκονται ακριβώς επάνω σε έδαφος με θερμό έδαφος (ιδανικό παράδειγμα ο βράχος λάβας). Έχουν τοποθετηθεί καλύμματα φύλλων γύρω από τις υποβρύχιες οροσειρές λάβας ύψους 30 εκατοστών, χρησιμοποιώντας παρόμοια τεχνική όπως όταν χτίζουμε λίμνη σε κήπο. Το νερό στις δεξαμενές έχει μόλις 20 εκατοστά βάθος και βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση μέσω τροχών με πτερύγια που κινούνται αργά. Αυτό διασφαλίζει πως κάθε φύκος λαμβάνει ιδανική ποσότητα ηλιακού φωτός. Η λάβα απορροφά ζέστη από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και την ακτινοβολεί τη νύχτα. Με αυτό τον τρόπο παραμένει ζεστό το νερό τη νύχτα. Μετά από επτά ημέρες οι ελικοειδείς ίνες έχουν αναπαραχθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορούν να φιλτραριστούν, να συλλεχθούν, να πλυθούν και να αποξηρανθούν. Τότε καθαρίζεται ο πολτός φύκου με καθαρό νερό και αμέσως αποξηραίνεται και η φρέσκια σκόνη σπιρουλίνας είναι έτοιμη! Ολόκληρη η διαδικασία κρατάει μόλις 15 λεπτά!

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας