αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Ακακίας Κωνσταντινουπόλεως | Kαλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4.13 out of 5)

Loading...

Η Ακακία Κωνσταντινουπόλεως, επιστημονική ονομασία Albizia julibrissin, χρησιμοποιείται συχνά για καλλωπιστικούς σκοπούς.

Ανήκει στην οικογένεια των Χεδρωπών και κατάγεται από την Νοτιοδυτική και Ανατολική Ασία, από το Ιράν μέχρι την Ιαπωνία. Γνωστές του ονομασίες είναι επίσης και οι εξής: Αλβιζία η Ροδομέταξος ή Αλβιζία η Γιουλιβρισίμη ή Γκιουλμπρισίμ.

 

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

 

Έδαφος

Ως φυτό δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος και μπορεί να αναπτυχθεί κοντά στη θάλασσα και σε εδάφη με υψηλή αλατότητα ή pH. Το καλύτερο έδαφος θεωρείται το ελαφρώς όξινο εύφορο και με καλή αποστράγγιση. 

Κλίμα

Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως αναπτύσσεται καλύτερα σε ήπια κλίματα, αν και είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στην παγωνιά του χειμώνα και στους δυνατούς ανέμους.

Θερμοκρασία

Αποφεύγουμε να τη φυτεύουμε σε σκιερά σημεία, καθώς παρουσιάζει μειωμένη ανάπτυξη και περιορισμένη ανθοφορία. Είναι φωτόφυτο αλλά μπορεί να αναπτυχθεί σε μετρίως σκιαζόμενες θέσεις. Το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί σε ξηροθερμικές συνθήκες ενώ είναι το πιο ανθεκτικό στο κρύο είδος Αλβιζιάς.

 

Σκίαση στον κήπο | Ποια είναι τα κατάλληλα δέντρα;

 

Καλλιεργητικές Τεχνικές 

 

Άρδευση

Χρειάζεται συχνό πότισμα κατά το πρώτο έτος φύτευσης, μέχρι να αναπτυχθεί το ριζικό της σύστημα. Στη συνέχεια, το πότισμα μια φορά την βδομάδα είναι παραπάνω από επαρκές.

Λίπανση 

Σχετικά με τις ανάγκες της σε θρεπτικά στοιχεία για να πετύχουμε γρήγορη ανάπτυξη κατά το πρώτο έτος φύτευσης, η ακακία Κωνσταντινουπόλεως χρειάζεται προσθήκη υδιατοδιαλυτού λιπάσματος 20-20-20 (λίπασμα που περιέχει δηλαδή 20% άζωτο, 20% φώσφορο και 20% κάλιο) μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του καλοκαιριού. Σε μεγαλύτερα δέντρα, είναι καλό να προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.

Κλάδεμα

H ακακία Κωνσταντινουπόλεως δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα. Χάρη στην κρεμοκλαδή ανάπτυξη των βλαστών της, την αφήνουμε να αναπτυχτεί ελεύθερα και να διαμορφωθεί σε σχήμα ομπρέλας.

Αν θέλουμε να την κλάδέψουμε για να περιορίσουμε το μέγεθος της ή να ισορροπήσουμε το σχήμα της, μπορούμε να το κάνουμε στο τέλος του καλοκαιριού, αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία της.

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως | Χρήσεις

Πώς πολλαπλασιάζεται η ακακία Κωνσταντινουπόλεως;

Πολλαπλασιασμός

H ακακία Κωνσταντινουπολεςως μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, ωστόσο είναι πολύ πιο εύκολο να δημουργήσουμε καινούρια φυτά με την μέθοδο πολλαπλασιασμού φυτών με μοσχεύματα. Συγκεκριμένα, στα τέλη της άνοιξης, παίρνουμε τμηματα βλαστών (μοσχεύματα) μήκους 15-20 εκατοστών από κλαδιά που δεν έχουν ανθίσει, προσέχοντας ώστε να τα κόβουμε σε σημείο λίγο πιο κάτω από εκεί που βγαίνουν τα φύλλα. Στην συνέχεια, αφαιρούμε τα 2/3 των φύλλων από τη βάση του βλαστού αφήνοντας μόνο 1-2 φύλλα στην κορυφή του και βάζουμε στην τομή της βάσης του μοσχεύματος ορμόνη ριζοβολίας για να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Τοποθετούμε το μόσχευμα σε γλάστρα φυτωρίου με φυτόχωμα γενικής χρήσης και διατηρούμε τη γλάστρα σε δροσερό σκιερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει το φυτό μας και να το μεταφυτεύσουμε στην οριστική του θέση.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας