αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Ασερόλα | Αcerola

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

 

Η Aσερόλα είναι φρούτο που μοιάζει με το κοινό κεράσι, με μια πολύ νόστιμη γλυκιά γεύση, που έχει έναν ελαφρύ όξινο τόνο.

Πρόκειται για ένα τροπικό superfood, που ανήκει στην οικογένεια Malpighiaceae, με προέλευση από τη Νότια Αμερική, το Νότιο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, αλλά πλέον καλλιεργείται στο μακρινό Βορρά ως το Τέξας και σε υποτροπικές περιοχές της Ασίας, όπως η Ινδία. 

Οι πιο γνωστές ποικιλίες αναφορικά είναι :

B-17, Dwarf, Beaumont, Haley, Hwaiian Quen, Red Jumbo, Florida Sweet κ.α.

 

Γενικά Χαρακτηριστικά

Μπορεί να αναπτυχθεί σαν θάμνος αλλά και σαν δέντρο ανάλογα με το κλάδεμα. Το ύψος του κυμαίνεται από 1,9 – 3 μέτρα. Οι καρποί έχουν γλυκιά και υπόξινη γεύση, διάμετρο 1- 3 εκατοστά και βάρος 3- 5 γραμμάρια, ενώ κάθε καρπός περιέχει τρεις σπόρους. Οι καρποί μετά την συγκομιδή πρέπει άμεσα να καταναλωθούν ή να μεταποιηθούν γιατί δεν αντέχουν πολλές μέρες στην ψύξη, περίπου 3 – 5 μέρες.

 

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Έδαφος

Προτιμά καλά στραγγιζόμενα αμμώδη εδάφη. Σε ηλικία 4 ετών το φυτό φθάνει σε ύψος 1,9 – 2 μέτρα. To ph του εδάφους πρέπει να είναι 6,5 – 7,5.

Θερμοκρασία

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους και μοσχεύματα, δεν μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες χαμηλότερες από -2°C, ενώ λόγο του ρηχού ριζικού συστήματος δεν έχει αντοχή στους δυνατούς ανέμους.

 

Καλλιεργητικές Τεχνικές 

Άρδευση

Η υπερβολική άρδευση μπορεί να καταστρέψει τις ρίζες του φυτού και να προκαλέσει γενικότερα θέματα που θα πηγάζουν από το ριζικό σύστημα, αλλά θα επηρεάζουν όλο το φυτό. Ανθοφορεί σχεδόν όλο τον χρόνο και αυτό μπορεί να ρυθμιστεί με την άρδευση. Το φυτό όταν δέχεται άρδευση προκαλείτε ανθοφορία. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία.

Απόδοση

Φυτό 8 ετών μπορεί να αποδώσει 30 – 60 κιλά καρπούς. Η απόδοση των φυτών μέχρι τα 20 χρόνια αυξάνεται και στην συνέχεια μειώνεται, ωστόσο μπορούν να είναι παραγωγικά ακόμα και μετά από 40 χρόνια.

 

Ευεργητικές Ιδιότητες

Είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές φυσικής βιταμίνης C. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι υψηλότερη όταν είναι λιγότερο ώριμο το φρούτο καθώς και μετά τη συγκομιδή. Η ασερόλα είναι επίσης σημαντική για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Όλα αυτά τα συστατικά, όπως είναι οι βιταμίνες και τα φλαβονοειδή, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά που μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία του οργανισμού. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν κυτταρικές βλάβες και να οδηγήσουν σε σειρά προβλημάτων στον οργανισμό.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας