αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Ασφάλεια και Υγεία Αγροτών

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Σε σχέση με άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας ο δείκτης συχνοτήτων εργατικών ατυχημάτων στον τομέα της γεωργίας είναι πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο.

asfaleia-agroton_agrosimvoulos

Ασφάλεια Αγροτών | Αγροσύμβουλος

Παράγοντες Κινδύνου

Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια είναι εκείνοι οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα στους αγρότες τα οποία μπορεί να είναι και θανατηφόρα, όπως ανατροπές τρακτέρ, πτώσεις ατόμων, εμπλοκή μελών του σώματος σε κοπτικά και διεισδυτικά εργαλεία, χτυπήματα, ηλεκτροπληξίες κ.α.

Οι κίνδυνοι για την υγεία είναι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες και βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία σε άτομα τα οποία εκτίθενται τακτικά σε αυτούς.

Οι παράγοντες κινδύνου για την υγεία ταξινομούνται με τη σειρά τους σε διάφορες επιμέρους ομάδες, την ομάδα των χημικών παραγόντων, των φυσικών παραγόντων, των βιολογικών παραγόντων και των εργονομικών παραγόντων.

Οι χημικοί παράγοντες αναφέρονται σε χημικές ουσίες οι οποίες είναι βλαπτικές και τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Συνήθως χρησιμοποιούνται ως φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα. Εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του δέρματος, του αναπνευστικού συστήματος και μέσω της κατάποσης. Η ανεξέλεγκτη έκθεση στις ουσίες αυτές μπορεί να προκαλέσει οξείες επιδράσεις αλλά και χρόνιες επιπτώσεις, όπως καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες και βλάβες του νευρικού συστήματος. Παραδείγματα άλλων βλαπτικών χημικών παραγόντων στους οποίους οι αγρότες μπορεί να εκτεθούν είναι η έκθεση τους σε οργανική σκόνη όπως πχ συμβαίνει στα εκτροφεία, η έκθεση σε αναθυμιάσεις τοξικών αερίων που μπορεί να υπάρχουν σε κλειστούς μη καλά αεριζόμενους χώρους, όπως οι αποθήκες σιλό που αποθηκεύονται γεωργικά προϊόντα. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να προκαλέσουν βρογχίτιδα, υπερευαισθησία των αεραγωγών και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Στους κινδύνους για την ασφάλεια και στους κινδύνους για την υγεία!

Σε ποιες κατηγορίες κατατάσσονται οι κίνδυνοι;

Οι βιολογικοί παράγοντες είναι παθογόνοι μικροοργανισμοί οι οποίοι κάτω από κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο και να προκαλέσουν ασθένειες.

Μεταδίδονται στον άνθρωπο από ζώα ξενιστές γιαυτό και ονομάζονται ζωοανθρωπόνοσοι. Παραδείγματα τέτοιων ασθενειών είναι η λεπτοσπείρωση ασθένεια η οποία προκαλείται από το μικρόβιο Leptosira. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί δια μέσου του δέρματος από τα λιμνάζοντα νερά τα οποία είναι μολυσμένα με ούρα τρωκτικών (ποντίκια). Άλλο παράδειγμα είναι ο μελιταίος πυρετός (βρουκέλλωση) από τα βακτηρίδια του γένους Brucella. Η μετάδοση γίνεται από την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος η γαλακτοκομικών προϊόντων από μολυσμένα ζώα, είτε με επαφή με μολυσμένα ζώα ή ιστούς ζώων. Ο πυρετός Q oοφείλεται στην Riketsia burnetti. Το μικρόβιο αυτό μπορεί να μεταδοθεί τόσο με την άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα αλλά και με την αναπνευστική οδό με την εισπνοή μολυσμένων υλικών, όπως ξηρά περιττώματα ζώων, διαμέσου της σκόνης.

Οι φυσικοί παράγοντες κινδύνου αφορούν την έκθεση σε δονήσεις και θόρυβο από τη χρήση διαφόρων κινούμενων οχημάτων (τρακτέρ, φορτηγά και διάφορα εργαλεία χειρός).

Έρευνες έδειξαν ότι οι χειριστές τέτοιων μηχανημάτων έχουν αυξημένη πιθανότητα να υποφέρουν από οσφυαλγίες και ισχιαλγίες καθώς η έκθεση σε δονήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους σπονδύλους. Σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των αγροτών αποτελεί η εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες η οποία μπορεί να προκαλέσει θερμική εξάντληση, εγκαύματα, κράμπες, μυικούς σπασμούς κ.ά. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.
Η ομάδα των εργονομικών παραγόντων ευθύνεται για μυοσκελετικά προβλήματα, όπως πόνους στα οστά, στις αρθρώσεις και στους μύες και σχετίζονται με τη χρήση ακατάλληλου εξοπλισμού και εργαλείων, λανθασμένη στάση του σώματος, χειρονακτική διακίνηση φορτίων, επαναλαμβανόμενη εργασία, υπερβολικό φόρτο και ωράρια εργασίας.

Μέτρα Ασφαλείας

Λαμβάνοντας υπόψη τους πιο πάνω κινδύνους οι αγρότες πρέπει να διασφαλίζουν ότι λαμβάνονται στους χώρους εργασίας όλα τα αναγκαία προληπτικά και προστατευτικά μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας (στολές, γάντια, υποδήματα, προστατευτικά γυαλιά, αναπνευστικές συσκευές), ανάλογα με το είδος των κινδύνων. Οι αγρότες πρέπει να τηρούν όλους τους κανόνες ατομικής υγιεινής, δεν θα πρέπει να τρώνε και να καπνίζουν στο χώρο εργασίας όταν χρησιμοποιούν τοξικές ουσίες.

Πρέπει οι αγρότες να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής

Ποια μέτρα ασφαλείας πρέπει να παίρνουν;

Πρέπει πάντοτε να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες χρήσης των διαφόρων χημικών ουσιών όπως αυτές περιγράφονται στις ετικέτες των διαφόρων χημικών σκευασμάτων και στα δελτία δεδομένων ασφάλειας. Σε κλειστούς περιορισμένους χώρους όπου αποθηκεύονται διάφορα γεωργικά προϊόντα πρέπει να υπάρχει καλός εξαερισμός. Τα μέτρα προστασίας και ελέγχου συμπληρώνει η ιατρική παρακολούθηση της υγείας των εργοδοτουμένων έτσι ώστε να εντοπιστούν βλάβες ή δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σε αρχικό στάδιο και να ξεκινήσει η έγκαιρη αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας