αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Δειγματοληψία Εδάφους | Εδαφοανάλυση

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4.88 out of 5)

Loading...

Η αποτελεσματικότητα των εδαφολογικών αναλύσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σωστή δειγματοληψία. Το δείγμα θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό και για κάθε διαφορετική καλλιέργεια στον ίδιο αγρό απαιτείται διαφορετικό δείγμα.

Ποιος είναι ο βασικός σκοπός της ανάλυσης εδάφους;

  • Η εύρεση της περιεκτικότητας του εδάφους σε θρεπτικά και μικροθρεπτικά στοιχεία (επάρκεια ή ανεπάρκεια).
  • H διαπίστωση των βασικών χαρακτηριστικών του εδάφους, όπως το pH (όξινο ή αλκαλικό έδαφος), το ανθρακικό ασβέστιο, η μηχανική σύσταση (βαρύ ή ελαφρύ έδαφος), η αγωγιμότητα (αλατότητα) και η οργανική ουσία.
  • Η γνώση εάν τα παραπάνω στοιχεία στο έδαφος, καθώς και οι συγκεντρώσεις αυτών καλύπτουν τις απαιτήσεις των διαφόρων καλλιεργειών.

Πως γίνεται η διαδικασία της Δειγματοληψίας;

Το δείγμα του εδάφους το οποίο στη συνέχεια θα αναλυθεί στο εργαστήριο θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό του χωραφιού, δηλαδή να έχει ληφθεί από πολλά σημεία. Συνίστανται τουλάχιστον 10 υποδείγματα εδάφους ανά 10 στρέμματα, περίπου ίσου όγκου μεταξύ τους και από βάθος 0-30 εκατοστών.  Τα υποδείγματα αυτά ανακατεύονται μεταξύ τους και το τελικό δείγμα θα πρέπει να έχει περίπου 1 κιλό. Προσοχή πριν την λήψη του εδάφους να απομακρύνονται από την επιφάνεια του τυχόν φύλλα, χόρτα και βλαστοί.

Εάν πρόκειται να εγκατασταθούν δένδρα ή αμπέλι, πρέπει η ίδια διαδικασία να ακολουθηθεί και σε βάθος των 30-60 εκατοστών το οποίο θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό 2ο δείγμα περίπου ενός κιλού.

Τέλος για θερμοκήπια, η δειγματοληψία είναι σκόπιμο να γίνεται από βάθος 0-15 ή 0-20 εκατοστών και περιμετρικά σε 15-20 εκατοστά από τους σταλάκτες.

Τι πρέπει να προσέξω κατά την δειγματοληψία εδάφους;

  • Το χωράφι θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφο και να αποφεύγονται σημεία που παρουσιάζουν κάποια ιδιαιτερότητα.
  • Τα υποδείγματα να λαμβάνονται από τυχαία σημεία, παίρνοντας τα σε σχήμα “ζήτα” ή “zig-zag”.
  • Εάν πρόκειται για δένδρα ή αμπέλια εγκατεστημένα, τα υποδείγματα να λαμβάνονται από σημεία που βρίσκονται περίπου στα μέσα της σκιάς τους εκεί δηλαδή που ποτίζονται και εφαρμόζονται τα λιπάσματα.

Ποια η εποχή της δειγματοληψίας;

Η εποχή δειγματοληψίας πρέπει να συµπίπτει µε το τέλος του βλαστικού κύκλου της προηγούμενης καλλιέργειας και να απέχει 1-2 μήνες από το χρόνο που έγινε η τελευταία λίπανση. Ειδικότερα για τις μεν ποώδεις καλλιέργειες, όπως επίσης για την εγκατάσταση δένδρων ή αμπελιού, η κατάλληλη εποχή είναι αρκετά πριν την σπορά ή την φύτευση, ενώ για τις δενδρώδεις, το φθινόπωρο, ώστε η βασική λίπανση να μπορεί να εφαρμοσθεί νωρίς το χειμώνα.

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την εδαφοανάλυση;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας