αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Διεθνής Ημέρα για την Προστασία της Στιβάδας του Όζοντος

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Την 16η Σεπτεμβρίου έχει διακηρύξει  ο ΟΗΕ ως τη Διεθνή Ημέρα Προστασίας της Στοιβάδας του Όζοντος, ημερομηνία που υπογράφηκε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για την απαγόρευση χημικών ουσιών που μειώνουν το στρώμα του Όζοντος.

Η συνθήκη ενώ υπογράφηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1987 ,  τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1989. Από τότε έχει υποστεί επτά αναθεωρήσεις, με πιο πρόσφατη αυτή του 1999 στο Πεκίνο.

Παγκόσμιες Ημέρες

Η ΣΤΙΒΑΔΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

Το στρώμα του όζοντος ενεργεί σαν μια γιγαντιαία ομπρέλα πάνω από τη Γη. Στην ανώτερη ατμόσφαιρα, το όζον απορροφά την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία, προστατεύοντας τους ανθρώπους από τον καρκίνο του δέρματος. Οι υπεριώδεις ακτίνες από το φως του ήλιου είναι κυρίως υπεύθυνες για την πρόκληση μελανώματος εκτός των άλλων δύο μορφών καρκίνου του δέρματος. Η μείωσή του στη στρατόσφαιρα οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες που οδηγούν σε αύξηση των καρκίνων του δέρματος.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Η προστασία του κλίματος έχει ήδη επιτευχθεί, εκτιμά η Διεθνής Επιτροπή. Θα μπορούσε, ωστόσο, να βελτιωθεί με τη σωστή διαχείριση των υποκατάστατων υδρογονανθράκων. Παράλληλα, μπορεί να ενισχυθεί με την ορθή εφαρμογή αερίων που έχουν χαμηλότερη δυναμική θέρμανσης του πλανήτη.

  Ποιο είναι το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα;

Το ελπιδοφόρο είναι ότι καταγράφεται πια πτώση των ρυθμών ανόδου. Επιπλέον, η μελέτη σημειώνει ότι ειδικά στις ΗΠΑ και στις σκανδιναβικές χώρες (όπου υπάρχουν και διαθέσιμα στοιχεία), τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος στις ηλικίες κάτω των 40-45 ετών υποχωρούν ή σταθεροποιούνται και γίνονται λιγότερο θανατηφόρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε αυτή την εξέλιξη έχει συμβάλει και η πιο προσεκτική έκθεση των ανθρώπων στην ηλιακή ακτινοβολία.Το αποτέλεσμα είναι ότι η μείωση των επιβλαβών χλωροφθοροανθράκων ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια τόνους όλα αυτά τα χρόνια.


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας