αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Έδαφος και αμπελοοινικά προϊόντα

Μοιράσου το:

 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 4,71 out of 5)

Loading...

Το εδάφος αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης της ποιότητας και των χαρακτηριστικών των σταφυλιών. Η αλληλεπίδραση του εδάφους με το κλίμα και σε συνδυασμό με την ποικιλία αμπελιού που θα επιλέξουμε μας δίνουν ως αποτέλεσμα κάποια από τα πιο διάσημα κρασιά.

Αμμώδη εδάφη

Τα αμμώδη εδάφη είναι χαλαρά και αφράτα, εύκολα στην καλλιέργεια. Το νερό, ο ήλιος και ο αέρας περνούν μέσα τους εύκολα και σε μεγαλύτερο βάθος στραγγίζουν καλά και διατηρούν τη θερμότητα. Ένα ακόμη θετικό τους είναι η αντίσταση στα παράσιτα, ακόμη και στη φυλλοξήρα, γεγονός που μπορεί να ενθαρρύνει τη βιολογική καλλιέργεια. Δεν συγκρατούν υγρασία και οι θρεπτικές ουσίες της επιφάνειάς τους ξεπλένονται εύκολα. Τον χειμώνα ψύχονται γρήγορα και το καλοκαίρι θερμαίνονται πολύ.

Πώς συμπεριφέρονται τα αμπέλια στα αμμώδη εδάφη;

Σε θερμές περιοχές παράγουν κρασιά «πιο απαλά» με λιγότερο χρώμα, οξύτητα και τανίνες. Σε δροσερά κλίματα, οι αμπελώνες επωφελούνται από την παρακράτηση της θερμότητας και την καλή αποστράγγιση για να παράξουν αρωματικά κρασιά.

Διάσημα κρασιά από αμμώδη εδάφη

 • Cannubi: Κρασιά με έντονο αρωματικό χαρακτήρα, ανοικτό χρώμα και ελαφριές τανίνες.
 • Bordeaux: Βόρειο Médoc (κοντά στον ωκεανό) και Graves, δηλαδή πιο ελαφριά και αρωματικά «Cabernet Sauvignon«.
 • Αμύνταιο: κομψά κρασιά με αρωματικό προφίλ, απαλό χρώμα και χαμηλές τανίνες.

Πετρώδη / Χαλικώδη εδάφη

Οι πέτρες μπορούν να τροποποιήσουν τη θερμοκρασία του εδάφους μέσω κατακράτησης της θερμότητας ή αντανακλώντας τον ήλιο. Μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν τη στράγγιση του.

Διάσημα κρασιά από πετρώδη εδάφη

 • Bordeaux, Graves: τα χαλίκια στο αργιλώδες έδαφος αυξάνουν την αποστράγγιση.
 • Châteauneuf-du-Pape: οι περίφημες «galet» (ποταμίσιες κροκάλες-βότσαλα) λειτουργούν σαν ρυθμιστής του μικροκλίματος του αμπελιού.
 • Κεφαλλονιά: Vino di Sasso (κρασί της πέτρας), όπου οι κροκάλες-βότσαλα κρύβουν ένα έδαφος ασβεστολιθικό.

Αργιλώδη εδάφη

Τα αργιλώδη εδάφη έχουν την τάση να μένουν δροσερά και να κατακρατούν το νερό. Σε περίπτωση κακής αποστράγγισης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών στο αμπέλι λόγω της υπερβολικής υγρασίας. Τον χειμώνα δεν τα διαπερνά το κρύο, αλλά στην επιφάνειά τους είναι ψυχρά. Το καλοκαίρι κρατούν υγρασία, αλλά στις μεγάλες ζέστες σκάζουν οι καρποί, δημιουργώντας βαθιές ρωγμές.

Πώς συμπεριφέρονται τα αμπέλια στα αργιλώδη εδάφη;

Αυτά τα εδάφη είναι ξακουστά γιατί παράγουν ορισμένα από τα πιο έντονα ερυθρά αλλά και λευκά κρασιά στην υφήλιο. Τα κρασιά που παράγονται είναι μυώδη κρασιά, βαθύχρωμα με μεγάλη δομή.

Διάσημα κρασιά από αργιλώδη εδάφη

 • Pomerol, Petrus: η αποθέωση του Merlot στον ορισμό του ασβεστολιθικού εδάφους.
 • Βουργουνδία, Vosne-Romanée: το πιο φημισμένο Pinot Noir στον κόσμο παράγεται σε αργιλώδη ασβεστόλιθο, που αποκαλείται marl.
 • Rioja & Ribera del Duero: το Tempranillo μεγαλουργεί σε πλούσια ασβεστο-αργιλώδη εδάφη.
 • Chianti, Albarese: αργιλώδες-ασβεστολιθικό έδαφος γνωστό για την παραγωγή έντονων Sangiovese.
 • Ελλάδα: Δράμα, Νεμέα (Κάμπος), Νάουσα (Γάστρα, Στράντζα)

Ασβεστολιθικά εδάφη

 • Σκληρά και σχεδόν αδιαπέραστα, δυσκολεύουν την ανάπτυξη των ριζών. Επιτρέπουν την ελαφριά κατακράτηση νερού ενώ παράλληλα έχουν καλές αποστραγγιστικές ιδιότητες. Έχουν υψηλό pH.

Πώς συμπεριφέρονται τα αμπέλια στα ασβεστολιθικά εδάφη;

Τα ασβεστολιθικά εδάφη προσφέρουν ευεργετικά συστατικά στα αμπέλια βοηθώντας την καλή ωρίμανση των σταφυλιών. Επιπλέον, κατακρατούν την υγρασία στις ξηρές εποχές αλλά επίσης προσφέρουν καλή αποστράγγιση στις δροσερές. Αρνητικό τους στοιχείο είναι ότι «ακινητοποιούν» τον σίδηρο του εδάφους που σημαίνει ότι οι αμπελουργοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν κατάλληλα υποκείμενα (41B, 140R).

Διάσημα κρασιά από ασβεστολιθικά εδάφη

 • Τα εδάφη/κιμωλία της Aube στην Καμπανία, του Chablis στη Βουργουνδία και των Pouilly και Sancerre στην Κοιλάδα του Λίγηρα: παράγουν έντονα αρωματικά, ζωηρά, λευκά κρασιά.
 • Οι ασβεστόλιθοι στις Νότιες Côtes du Rhône: γνωστές για το κλασικό χαρμάνι GSM (Grenache, Syrah, Mourvèdre).
 • Ελλάδα: Νεμέα, Κρήτη, Κεφαλονιά, Κύπρος

Ηφαιστειογενή εδάφη

Συγκρατούν το νερό, το οποίο είναι σημαντικό σε ξηροθερμικές περιοχές όπως η Σαντορίνη, το Lanzarote στην Ισπανία και η Αίτνα στην Ιταλία. Στη σύσταση κυριαρχεί ο βασάλτης, η στάχτη και θραύσματα βράχου. Η υψηλή σε ορυκτά σύνθεσή του, η καλή αποστράγγιση του νερού και η χαμηλή απόδοση των αμπελιών που φυτεύονται σε αυτό, δίνουν σταφύλια με πολύ υψηλή συμπύκνωση συστατικών.

 

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας