αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Εγκατάσταση ενός οπωρώνα

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Η παραγωγικότητα της δενδροκομικής εκμετάλλευσης  επηρεάζεται από  μεταβλητούς παράγοντες που σχετίζονται με την εγκατάστασή του οπωρώνα.

egatastasi oporona

Προετοιμασία του εδάφους

Το έδαφος που θα δεχθεί τα νέα δέντρα θα πρέπει να έχει κατάλληλα προετοιμασθεί ώστε να είναι στη σωστή φυσική κατάσταση. Θα πρέπει να γίνει ένα βαθύ όργωμα, να απομακρυνθούν οι πέτρες και να ισοπεδωθεί το χωράφι ώστε να διευκολύνονται οι μετέπειτα εργασίες του οπωρώνα και κυρίως η άρδευση.

Χάραξη οπωρώνα και σήμανση των θέσεων των δέντρων

Μετά την προετοιμασία εδάφους ακολουθεί η σήμανση των θέσεων του δέντρου σύμφωνα με το σχέδιο φύτευσης που έχει επιλεγεί.  Η Χάραξη οπωρώνα πραγματοποιείται  με τη βοήθεια πασσάλων διαφόρων μεγεθών και σχοινιού.

Προμήθεια Δενδρυλλίων

Τα δενδρύλλια πρέπει να προέρχονται από άριστο μητρικό υλικό και να μην είναι προσβεβλημένα από ασθένειες.

Εποχή φύτευσης

Η κατάλληλη εποχή φύτευσης ποικίλει ανάλογα με το είδος του οπωροφόρου και το κλίμα της περιοχής. Τα φυλλοβόλα μπορούν να φυτευτούν μετά το πέσιμο των φύλλων, από το φθινόπωρο μέχρι την Άνοιξη, πριν αρχίσει να βγαίνει η νέα βλάστηση.
Τα αείφυλλα οπωροφόρα , σε ζεστές περιοχές, μπορούν να φυτευτούν  Οκτώβριο με  Νοέμβριο ή Φεβρουάριο με Απρίλιο. Σε πιο ψυχρές περιοχές καλό είναι να φυτεύονται μετά τους παγετούς του χειμώνα και πριν επικρατήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες της Άνοιξης, δηλαδή την περίοδο Φεβρουάριο με Απρίλιο.

Φύτευση Δενδρυλλίων

Μετά τη σήμανση των θέσεων ακολουθεί η σκαφή των λάκων, η οποία γίνεται είτε χειρωνακτικά, είτε με μηχανικά μέσα. Ακολουθεί η  φύτευση που αποβλέπει να φέρει σε στενή επαφή το ριζικό σύστημα του δενδρυλλίου με το έδαφος και να προστατεύσει τις ρίζες από την ξηρασία τα πρώτα χρόνια της ζωής του δενδρυλλίου μέχρι την εγκατάστασή τους στην οριστική θέση.

Φροντίδες μετά τη φύτευση

  • Άρδευση
  • Καταπολέμηση ζιζανίων
  • Λίπανση εδάφους

Οι πιο σοβαρές αποτυχίες κατά την εγκατάσταση του οπωρώνα προέρχονται από κακή άρδευση και παράλειψη στην καταπολέμηση ζιζανίων.

| Ξεκινώντας την εγκατάσταση ενός οπωρώνα |

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας