αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Τροποποιήσεις Σχεδίων Βελτίωσης| Διευκρινιστική εγκύκλιος

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Ανακοινώθηκε η 2η Εγκύκλιος του ΥπΑΑΤ που αφορά διευκρινήσεις σχετικά με την πιστοποίηση των επενδυτικών Σχεδίων Βελτίωσης από τις Επιτροπές Παρακολούθησης και την πραγματοποίηση των διοικητικών ελέγχων.

Διευκρινιστική εγκύκλιος για τις τροποποιήσεις | Σχέδια Βελτίωσης | Αγροσύμβουλος

Διευκρινιστική εγκύκλιος για τις τροποποιήσεις | Σχέδια Βελτίωσης | Αγροσύμβουλος

 

Ειδικότερα, στις περιπτώσεις αποπληρωμής όπου πιστοποιείται η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου από την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης αλλά:

 • μέρος των επενδύσεων υλοποιήθηκαν κατά παρέκκλιση της ατομικής απόφασης έγκρισης ή
 • δεν υλοποιήθηκε το σύνολο των επενδύσεων αλλά οι επενδύσεις που παρελήφθησαν προσαρμόζονται λειτουργικά και πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης στο Μέτρο,

απαιτείται τεχνική έκθεση του συντάκτη του αιτήματος αποπληρωμής.

Σε κάθε περίπτωση υλοποίησης κατά παρέκκλιση της ατομικής απόφασης έγκρισης χωρίς να απαιτείται τροποποίηση (μη ουσιώδεις παρεκκλίσεις ή/και μεταβολές, σύμφωνα με την παράγραφο Β του άρθρου 1 της αρ. 2652/5.2.2013 ΥΑ) η αίτηση πληρωμής συνοδεύεται από σημείωμα ή τεχνική έκθεση του μελετητή όπου τεκμηριώνεται η καταλληλότητα και λειτουργικότητα της υλοποιημένης επένδυσης.

Σε κάθε περίπτωση παρέκκλισης από την ατομική απόφαση έγκρισης είτε αυτή είναι μη ουσιώδης παρέκκλιση, είτε ουσιώδης και άρα απαιτείται τροποποίηση ατομικής απόφασης έγκρισης, πρέπει απαραίτητα να ελέγχεται αν η παρέκκλιση αυτή οδηγεί σε:

 1. Μείωση της βαθμολογίας, τέτοια ώστε να καθιστά το επενδυτικό σχέδιο μη επιλέξιμο για τις περιπτώσεις που απαιτείται ελάχιστη βαθμολογία
 2. Μείωση της έντασης εργασίας με συνέπεια κατά τη διάρκεια των μακροχρονίων υποχρεώσεων ο μέσος όρος τριετίας να είναι μικρότερος από τον ελάχιστο απαιτούμενο, ανάλογα με την κατηγορία δικαιούχου (φυσικό πρόσωπο, ατομική επιχείρηση, νομικό πρόσωπο).
 3. Οποιαδήποτε άλλη μεταβολή που επηρεάζει τους όρους ένταξης του επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης στο Μέτρο 121, έτσι ώστε η αίτηση ενίσχυσης του δικαιούχου ή οι επενδύσεις που σχετίζονται με την παρέκκλιση να καθίστανται μη επιλέξιμες.

Είναι αυτονόητο ότι αν οι παρεκκλίσεις οδηγούν σε μια ή περισσότερες από τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, δεν είναι δυνατόν να εγκριθεί η παρέκκλιση.

Δείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο του ΥπΑΑΤ 

Επίσης, η εγκύκλιος αναφέρει ότι:

 • Είναι δυνατή η μεταφορά της διαφοράς σε άλλη δαπάνη η οποία υλοποιείται με υψηλότερο ποσό στα πλαίσια του ίδιου αιτήματος πληρωμής, όταν υλοποιείται μια επένδυση με χαμηλότερο ποσό από το εγκεκριμένο.
 • Από 1/1/2014 σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 19 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Α.Σ. (Ν. 4093/2012, υποπαράγραφος Ε1), σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 51 του Ν. 4223/2013 (ΦΕΚ Α΄ 287/2013) η έκδοση Δελτίου Αποστολής (ΔΑ) γίνεται μη υποχρεωτική.
 • Όταν μια δαπάνη υλοποιείται μερικώς και περιλαμβάνεται σε σχετικό αίτημα πληρωμής (π.χ εγκατάσταση φυτείας, συστήματος στάγδην άρδευσης κ.α) πρέπει στην «Υλοποίηση του Φυσικού Αντικειμένου» να καταχωρείται η ποσότητα που υλοποιήθηκε και παραλαμβάνεται. Μερική υλοποίηση μιας επένδυσης π.χ. στάγδην άρδευση, είναι δυνατή υπό την έννοια ότι εγκαθίσταται λειτουργικό σύστημα άρδευσης σε μέρος της εγκεκριμένης έκτασης και το υπόλοιπο θα εγκατασταθεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Η επενδυτική δαπάνη δεν ολοκληρώνεται στην τρέχουσα δόση και ο δικαιούχος επανέρχεται σε επόμενη δόση για την παραλαβή και ενίσχυση της υπολειπόμενης δαπάνης.

Δείτε εδώ τη σχετική απόφαση με την Τροποποιητική απόφαση για τα Σχέδια Βελτίωσης

Δείτε εδώ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά 

Η εταιρία μας μπορεί να σας πληροφορήσει για το Πρόγραμμα σχετικά με:

 •   Tις επιλέξιμες και μη δαπάνες
 •   Tο ανώτατο ύψος ανά επένδυση
 •   Tα μηχανήματα και το γεωργικό εξοπλισμό
 •   Tα κτήρια και το σχετικό τους εξοπλισμό
 •   Tις έγγειες βελτιώσεις και φυτεύσεις πολυετών καλλιεργειών
 •   Tις βασικές προϋποθέσεις για την αίτηση και
 •   Tα δικαιολογητικά πληρωμής

Δείτε τον πίνακα με τους επιτυχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης

Για οποιαδήποτε ενημέρωση και βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μας.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να ενημερωθείτε άμεσα όταν προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα για τον Εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη νέα μορφή των Σχεδίων Βελτίωσης.

Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ το e – book για το πρόγραμμα Σχεδίων Βελτίωσης

e - book Σχεδίων Βελτίωσης


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας