Οι ενεργειακές καλλιέργειες είναι φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή στερεών και υγρών βιοκαυσίμων.
Οι ενεργειακές καλλιέργειες είναι καλλιεργούμενα ή αυτοφυή είδη, παραδοσιακά ή νέα, τα οποία παράγουν βιομάζα, ως κύριο προϊόν, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους ενεργειακούς σκοπούς όπως παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγή υγρών βιοκαυσίμων κ.ά.
Στις παραδοσιακές καλλιέργειες ανήκουν ο αραβόσιτος, ο ηλίανθος, το σιτάρι, το κριθάρι και τα ζαχαρότευτλα όταν χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας. Οι γεωργικές ενεργειακές καλλιέργειες διακρίνονται σε πολυετείς όπως το καλάμι, η αγριαγκινάρα, ο μίσχανθος κ.ά. και σε ετήσιες όπως η ελαιοκράμβη, το γλυκό και ινώδες σόργο και το κενάφ. Ακόμα υπάρχουν και δασικές ενεργειακές καλλιέργειες όπως ο ευκάλυπτος και η ψευδακακία.
Πλεονεκτήματα των ενεργειακών καλλιεργειών
- Θετική συνεισφορά όσον αφορά το φαινόµενο του θερµοκηπίου
- Προστασία έναντι της διάβρωσης του εδάφους
- ∆ιαχείριση νερού
- Χαµηλές εισροές σε λιπάσµατα, φυτοφάρµακα κλπ
- Εκµετάλλευση εδαφών χαµηλής γονιµότητας
- Μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο
Μειονεκτήματα των ενεργειακών καλλιεργειών
- Αυξηµένος όγκος και περιεκτικότητα σε υγρασία
- ∆υσκολίες στη συλλογή, µεταφορά, και αποθήκευση
- Μικρό ενεργειακό περιεχόµενο
- Απαίτηση µεγάλων εδαφικών εκτάσεων για την
παραγωγή της - Υψηλότερο κόστος εξοπλισµού
Πηγή: Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ)
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;