αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Ευεργετικές Ιδιότητες Φράουλας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Η φράουλα αντιπροσωπεύει μία από τις σημαντικότερες πηγές βιοδραστικών ενώσεων με υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα.

Η φράουλα είναι πλούσια σε περιεκτικότητα σε:

  • βιταμίνη Α, Β12, Β6, C, D
  • μαγνήσιο
  • σίδηρο
  • ασβέστιο
  • κάλιο
  • νάτριο

 

Οι φράουλες διαθέτουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και μειώνουν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η αυξημένη πίεση του αίματος, υπεργλυκαιμία, δυσλιπιδαιμία και φλεγμονή. Επιπλέον περιέχει φλαβονοειδή, υδρολίσιμες ταννίνες (ελλαγιταννίνες και γαλλοταννίνες) και φαινολικά οξέα (υδροξυβενζοικό και υδροξυκινναμωνικό οξύ) μαζί με συμπυκνωμένες ταννίνες. Οι ανθοκυανίνες, το ασκορβικό οξύ, το φολλικό οξύ και οι ελλαγιταννίνες είναι οι πιο σημαντικές ενώσεις στην φράουλα που είναι υπεύθυνες για τις πολλές ευεργετικές δράσεις της στην ανθρώπινη υγεία.

| Ποιες είναι οι καλλιεργητικές τεχνικές της φράουλας; |

Που συμβάλλουν τα εκχυλίσματα φράουλας;

Τα εκχυλίσματα φράουλας δείχνουν μια σημαντική γαστροπροστατευτική δράση έναντι επαγόμενης γαστρικής βλάβης από την αιθανόλη. Αυτό είναι αποτέλεσμα των ανθοκυανινών και τις ικανότητάς τους στο να επιτελούν τις παρακάτω σημαντικές λειτουργίες :

  • στην διατήρηση της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης,
  • στην μείωση των ελεύθερων ρίζων που εξαρτώνται από την υπεροξειδάση των λιπιδίων,
  • στην διατήρηση και ενεργοποίηση ενδογενών αντιοξειδωτικών ενζύμων.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά βοηθούν στην προστασία του γαστρικού βλεννογόνου από την οξειδωτική βλάβη και ενισχύει το φράγμα του βλεννογόνου.

 

Είναι οι φράουλες η καλύτερη πηγή βιταμίνης C;

Συγκεκριμένα σύμφωνα με μελέτη που διεξάχθηκε σε 60 διαφορετικά φρούτα, μεταξύ των οποίων και η φράουλα, αναδείχθηκε πρώτη ως προς την περιεκτικότητα της σε βιταμίνη C. Μάλιστα περιείχε διπλάσιο ποσοστό βιταμίνης C από το μέσο όρο των φρούτων που εξετάστηκαν.

Μια διαφορετική μελέτη παρουσίασε ότι η βραχυπρόθεσμη κατανάλωση λυοφιλιωμένων φραουλών φάνηκαν να μειώνουν την υπεροξείδωση των λιπιδίων σε γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο. Επιπλέον, το εκχύλισμα από χυμό φράουλας έχει δείξει ότι αναστέλλει σημαντικά τις ελεύθερες ρίζες. Σε ζωικά μοντέλα, αποξηραμένες – κατεψυγμένες φράουλες σε σκόνη έδειξαν ότι μειώνουν την παχυσαρκία και βελτιώνουν τον γλυκαιμικό δείκτη σε τρωκτικά που τρέφονται με δίαιτα υψηλή σε λιπαρά.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας