αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Ευεργετικές Ιδιότητες Μανιταριών

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

Τα φαρμακευτικά μανιτάρια έχουν μια μακρά ιστορία χρήσης τους στη λαϊκή ιατρική.

Ευεργετικές Ιδιότητες Μανιταριών

Τα μανιτάρια έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε :

  • Κάλιο
  • Βιταμίνη C, D, B6
  • Σίδηρος
  • Μαγνήσιο
  • Ασβέστιο
  • Χαλκό
  • Σελήνιο

Πλούσιο επίσης βρίσκεται στα μανιτάρια ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, η εργοθειονίνη, που  προστατεύει αποτελεσματικά των οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα την αποφυγή συχνών μολύνσεων και ιώσεων. O σωστός συνδυασμός βιταμινών Α και C των μανιταριών, τονώνει επίσης το ανοσοποιητικό απέναντι σε ιούς.

Τα μανιτάρια, αποτελούν επίσης την καλύτερη πηγή πρωτεΐνης και σεληνίου για τους χορτοφάγους.

Τα Μανιτάρια αποτελούν τη δεύτερη γνωστότερη πηγή βιταμίνης D σε βρώσιμη μορφή. Επιπλέον, η πλούσια περιεκτικότητά του σε ασβέστιο σε συνδυασμό με το σελήνιο κάνει ιδανικό συνδυασμό για γερά οστά, ενώ σε σίδηρο ωφελεί τα άτομα με αναιμία. Από άτομα που καταναλώνουν συστηματικά μανιτάρια παρατηρείται μείωση αρτηριακής πίεσης λόγω της περιεκτικότητας σε κάλιο, ενώ η χαμηλή τους περιεκτικότητα σε νάτριο βοηθά στην αντιμετώπιση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την Καλλιέργεια Μανιταριών;

Υπάρχουν περίπου διακόσια είδη μανιταριών που έχουν βρεθεί να αναστέλλουν σημαντικά την ανάπτυξη διαφόρων ειδών όγκων. Σύμφωνα με έρευνες αρκετοί αντικαρκινικοί πολυσακχαρίτες, όπως οι ετερο-β-γλυκάνες και τα πρωτεϊνικά τους σύμπλοκα, οι διατροφικές ίνες, οι λεκτίνες, και τα τερπενοειδή, έχουν απομονωθεί από φαρμακευτικά μανιτάρια. Αποδείχθηκε επομένως πως και τα κυτταρικά συστατικά και οι δευτερογενείς μεταβολίτες ενός μεγάλου αριθμού των μανιταριών, επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ποικίλων καταστάσεων ασθένειας.

Η χρησιμότητα των μανιταριών ενάντια στον καρκίνο του στομάχου, του οισοφάγου, των πνευμόνων, είναι ήδη γνωστές και ερευνώνται επιπλέον στην Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιο συγκεκριμένα το μανιτάρι Chaga (Inonotus obliquus) φέρεται να έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου, όπως αντιβακτηριακές, αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις. Οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις του μανιταριού μπορούν να εξηγηθούν εν μέρει από την προστασία των συστατικών των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Στην παρούσα έρευνα αξιολογήθηκε από την επίδραση των εκχυλισμάτων μανιταριού υδατικού Chaga η δυνατότητά τους για την προστασία κατά της οξειδωτικής βλάβης στο DNA των ανθρώπινων λεμφοκυττάρων. Τα κύτταρα υποβλήθηκαν σε προεπεξεργασία με διάφορες συγκεντρώσεις του εκχυλίσματος για 1 ώρα στους 37 ° C. Το αποτελέσματα έδειξαν πως τα κύτταρα που δέχτηκαν προεργασία με εκχύλισμα Chaga έδειξαν μείωση πάνω από 40% στην κατάτμηση του DNA και πως γενικότερα η θεραπεία με μανιτάρι Chaga παρέχει κυτταρική προστασία έναντι στις ενδογενής βλάβες του DNA που παράγονται από το υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας