αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Ευεργετικές Ιδιότητες Xυμού Ροδιού

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 4,86 out of 5)

Loading...

Το ρόδι (Punica granatum L.) το οποίο είναι πλούσιο σε αρκετές πολυφαινόλες, έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες σε αρχαίους πολιτισμούς για ιατρικούς σκοπούς της.

Ο καρπός της ροδιάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, Β, Ο και σε ανόργανα στοιχεία :

    • φώσφορο,
    • ασβέστιο,
    • μαγνήσιο,
    • κάλιο,
    • χαλκό,
    • σίδηρο,
    • μαγγάνιο,
    • πυρίτιο, 
    • θείο,
    • ψευδάργυρο,
    • νάτριο

 Η περιεκτικότητα των καρπών σε λιπίδια ποικίλει ανάλογα με τη ποικιλία, αλλά και τη περιεκτικότητά τους σε έλαιο. 

Ποια είναι τα λιπαρά οξέα που περιέχει το έλαιο της ροδιάς 

    • το λινολεϊκό οξύ (43-88%) και
  • το μονοακόρεστο ολεϊκό (4-20%)

Καλλιέργεια της ροδιάς

 Εισάγοντας το ρόδι στην διατροφή μας βελτιώνουμε την υγεία της καρδιάς μας;

Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο χυμός ροδιού ασκεί σημαντικές αντιαθερογενητικές , αντιοξειδωτικές , αντιυπερτασικές , και αντι- φλεγμονώδεις επιδράσεις και μπορεί να είναι φρόνιμο να συμπεριλάβει κανείς το χυμό φρούτων σε μια ειδική διατροφή για την υγεία της καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα η συστηματική χορήγηση χυμού ροδιού μείωσε την αλλοίωση σε αθηροσκληρωτικές περιοχές σε ανοσο – ανεπαρκή ποντίκια.

Επιπλέον ελαχιστοποίησε το πάχος του ενδοθηλίου  σε καρδιοπαθείς ασθενείς που ακολουθούσαν τη συγκεκριμένη αγωγή. Μια ακόμα μείωση παρατηρήθηκε επίσης στην υπεροξείδωση των λιπιδίων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, και συστολικής αρτηριακής πίεσης (και του ορού αγγειοτενσίνης  μετατρεπτικού ενζύμου που μετράται η δραστικότητα σε υπερτασικούς ασθενείς) .

Τι αντιοξειδωτικά περιέχει το ρόδι; 

Ύστερα από συστηματική κατανάλωση 800 mg εκχυλίσματος ροδιού από υγιείς εθελοντές, μετρήθηκε η απορρόφηση και αντιοξειδωτική δράση ενός τυποποιημένου εκχυλίσματος από ρόδι. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ελλαγικό οξύ,το οποίο αποτελεί ένα από τα ισχυροτέρα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο ρόδι, από το εκχύλισμα είναι βιοδιαθέσιμο.

Η αντιοξειδωτική ικανότητα αυξήθηκε με μέγιστο αποτέλεσμα 32% μετά από μισή ώρα πρόσληψης. Ο δείκτης φλεγμονής ιντερλευκίνης-6 (IL-6) δεν επηρεάστηκε σημαντικά μετά από 4 ώρες κατανάλωσης του εκχυλίσματος.

 Συνολικά, αυτή η συγκεκριμένη μελέτη κατέδειξε την απορροφητικότητα του ελλαγικού οξέος από ένα εκχύλισμα ροδιού υψηλής περιεκτικότητα σε ελλαγιτανίνη και την ex vivo αντιοξειδωτική δράση της.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας