αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Οι Εχθροί της Μέλισσας

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 5.00 out of 5)

Loading...

Από τους εχθρούς των µελισσών, αν δεν έχουν ληφθεί κατάλληλα µέτρα, οι περισσότεροι προκαλούν ζηµιές µικρού µεγέθους. Υπάρχουν όµως µερικοί, και εδώ υπάγονται οι σφήκες και ο κηρόσκωρος, που µπορούν κάτω από κατάλληλες συνθήκες να προκαλέσουν σοβαρές ζηµιές στα µελισσοσµήνη.

εχθροί μέλισσας

Οι κυριότεροι εχθροί των μελισσών που προκαλούν ζημιές στην ελληνική μελισσοκομία αναφέρονται παρακάτω:

Έντοµα

  • Κηρόσκωρος

Galleria mellonella, ή κοινώς Κηρόσκωρος. Είναι νυκτόβια πεταλούδα και προκαλεί σοβαρότατες ζηµιές στις αποθηκευμένες κηρήθρες και σε αδύνατα µόνο µελισσοσµήνη. Καταπολεµάται µε διάφορα εντοµοκτόνα και βιολογικά µε το βακτήριο Bacillus thurigiensis. Υπάρχουν και άλλα είδη κηρόσκωρου που προκαλούν µικρότερες όµως ζηµιές, όπως ο Achroeagrisella (µικρός Κηρόσκωρος) και ο Achroea innotata, οι οποίοι καταπολεµούνται µε τα ίδια μέσα µε το μεγάλο Κηρόσκωρο.

  • Μελισσόψειρα

Braula coeca, ή κοινώς µελισσόψειρα . Παρασιτεί κατά προτίμηση στη βασίλισσα, που πολύ σπάνια προκαλεί το θάνατο της, και στις νέες µέλισσες παραµάνες, που τρέφουν το γόνο. Καταπολεμάται όπως και η Βαρροϊκή Ακαρίαση (αναφέρεται παρακάτω).

  • Σφήκες

Οι σφήκες είναι  έντοµα της τάξης των  Υµενοπτέρων και ανήκουν στις οικογένειες Vespidae και Sphecidae κυρίως, στις οποίες υπάγονται πάρα πολλά είδη. Εκείνες όµως που αφορούν τη µέλισσα και στην οποία προξενούν σοβαρές ζηµιές κάθε χρόνο ενώ πολλές φορές καταστρέφουν, όχι µόνο τα αδύνατα µελισσοσµήνη, αλλά εξαφανίζουν ολόκληρα µελισσοκοµεία, ανήκουν στην οικογένεια Vespidae. Για την αντιµετώπιση τους χρησιµοποιούνται κατάλληλες παγίδες ή δολώµατα µε άοσµα εντοµοκτόνα.

Ακάρεα

  • Βαρροϊκή ακαρίαση

Οφείλεται στο εκτοπαράσιτο Βαρρόα Varroa destructor. Είναι σοβαρότατος εχθρός και δηµιουργεί πολύ σοβαρά προβλήµατα στη µελισσοκοµία της Ελλάδας, αλλά και διεθνώς και αποτελεί το κύριο θέµα των µελισσοκοµικών συνεδρίων.

  • Τραχειακή ακαρίαση

Οφείλεται στο Acarapis woodi .Προσβάλλει το αναπνευστικό σύστηµα, και πιθανόν να εκχέει και τοξικές ουσίες παράλληλα µε την µύζηση της αιµολέµφου. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1964. Παρουσίασε έξαρση στην Πελοπόννησο. Η τραχειακή ακαρίαση δεν δηµιουργεί πλέον προβλήµατα στην Ελλάδα, λόγω της εξάπλωσης της Μακεδονικής φυλής η οποία έχει φυσική ανεκτικότητα στα ακάρεα. Για την αντιμετώπιση της Βαρροίκής Ακαρίασης χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα σκευάσματα διάφορα οργανικά οξέα και αιθέρια έλαια (π.χ. θυμόλη, καμφορά).

Πτηνά

Στην Ελλάδα έχουν παρατηρηθεί τέσσερα είδη πτηνών που είναι εχθροί των μελισσών,ο μελισσοφάγος, η μελισσογερακίνα, το χελιδόνι και το σπουργίτι. Τα κυριότερα είναι τα Merops apiaster, κοινώς µελισσοφάγος και το Hirundo rustica, κοινώς χελιδόνι, τα οποία πετούν πάνω από τα µελίσσια και πολύ εύκολα αρπάζουν τις µέλισσες στον αέρα µε το ράµφος τους. Οι ζηµιές που προκαλούν στις µέλισσες είναι σοβαρές γιατί καταστρέφουν ένα µεγάλο µέρος από τις συλλέκτριες του µελισσιού.

Θηλαστικά

Εδώ υπάγονται οι ασβοί, τα ποντίκια και η αρκούδα στις ορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Τα ποντίκια κάνουν ζημιές και μολύνουν μέσα στις κυψέλες κατά την διάρκεια του χειμώνα για να εγκαταστήσουν τη φωλιά τους, ενώ τρέφονται με μέλι, γύρη και μέλισσες. Επιπλέον η καφέ αρκούδα προξενεί συχνά ζημιές σε μελισσοκομεία καταστρέφοντας κυψέλες και τρώγοντας μέλι και γόνο.

Ερπετά

Μπορεί να δηµιουργήσουν προβλήµατα εισερχόµενα για να διαχειµάσουν στις κυψέλες.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας