αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Φωτοβολταϊκά συστήματα | Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 5,00 out of 5)

Loading...

 

 

Γιατί να στραφώ στην ηλιακή ενέργεια και γιατί να επιλέξω φωτοβολταϊκά συστήματα;

Τα φωτοβολταϊκά συνεπάγονται σηµαντικά οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία. Οφέλη για τον καταναλωτή, για τις αγορές ενέργειας και για τη βιώσιµη ανάπτυξη.

Ανάγκη σε ενέργεια και ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος

Κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισµού που προµηθευόµαστε από το δίκτυο και παράγεται από ορυκτά καύσιµα, επιβαρύνει την ατµόσφαιρα µε ένα τουλάχιστον κιλό διοξειδίου του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι, ως γνωστόν, το σηµαντικότερο “αέριο του θερµοκηπίου” που συµβάλλει στις επικίνδυνες κλιµατικές αλλαγές. Η στροφή στις καθαρές πηγές  ενέργειας, όπως η ηλιακή, αποτελεί τη µόνη διέξοδο για την αποτροπή των κλιµατικών αλλαγών που απειλούν σήµερα τον πλανήτη. Επιπλέον, η χρήση της ηλιακής ενέργειας συνεπάγεται λιγότερες εκποµπές άλλων επικίνδυνων ρύπων (όπως τα καρκινογόνα µικροσωµατίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου, κ.λπ). Οι ρύποι αυτοί επιφέρουν σοβαρές βλάβες στην υγεία και το περιβάλλον.

| Φωτοβολταϊκά συστήματα | Ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον |

Συμφέρει η ηλιακή ενέργεια;

Δεδοµένου ότι το κόστος των φωτοβολταϊκών έχει πέσει δραστικά τα τελευταία χρόνια και η παραγόµενη ηλιακή κιλοβατώρα είναι πλέον ευθέως ανταγωνιστική µε τη συµβατική ενέργεια που αγοράζουµε από το δίκτυο, η στροφή στην ηλιακή ενέργεια είναι μια συμφέρουσα επιλογή .

Στις περιπτώσεις πάλι των αυτόνοµων φωτοβολταϊκών συστηµάτων σε εφαρµογές εκτός δικτύου, η ανταγωνιστική τεχνολογία είναι οι πανάκριβες στη λειτουργία τους, θορυβώδεις και ρυπογόνες ηλεκτρογεννήτριες, οπότε τα φωτοβολταϊκά είναι µια συµφέρουσα εναλλακτική λύση.

| Φωτοβολταϊκά συστήματα | Αδειοδότηση | 

Πως λειτουργεί η ηλιακή ενέργεια;

Το ηλιακό φως είναι ουσιαστικά µικρά πακέτα ενέργειας που λέγονται  φωτόνια. Τα φωτόνια περιέχουν διαφορετικά ποσά ενέργειας ανάλογα µε το µήκος κύµατος του ηλιακού φάσµατος. Το γαλάζιο χρώµα ή το υπεριώδες π.χ. έχουν περισσότερη ενέργεια από το κόκκινο ή το υπέρυθρο. Οταν  λοιπόν τα φωτόνια προσκρούσουν σε ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο (που είναι ουσιαστικά ένας “ηµιαγωγός”), άλλα ανακλώνται, άλλα το διαπερνούν και άλλα απορροφώνται από το φωτοβολταϊκό. Αυτά τα τελευταία φωτόνια είναι που παράγουν ηλεκτρικό ρεύµα. Τα φωτόνια αυτά αναγκάζουν τα ηλεκτρόνια του φωτοβολταϊκού να µετακινηθούν σε άλλη θέση και ως γνωστόν ο ηλεκτρισµός δεν είναι τίποτε άλλο παρά κίνηση ηλεκτρονίων. Σ’ αυτή την απλή αρχή της φυσικής λοιπόν βασίζεται µια από τις πιο  εξελιγµένες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρισµού στις µέρες µας.

 

Η ηλιακή ενέργεια είναι καθαρή, ανεξάντλητη, ήπια και ανανεώσιµη. Η ηλιακή ακτινοβολία δεν ελέγχεται από κανέναν και αποτελεί ένα ανεξάντλητο εγχώριο ενεργειακό πόρο, που παρέχει ανεξαρτησία, προβλεψιµότητα και ασφάλεια στην ενεργειακή τροφοδοσία. Τα φωτοβολταϊκά, τα οποία µετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρικό ρεύµα, θεωρούνται τα ιδανικά συστήµατα ενεργειακής µετατροπής καθώς χρησιµοποιούν την πλέον διαθέσιµη πηγή ενέργειας στον πλανήτη και παράγουν ηλεκτρισµό, που αποτελεί την πιο χρήσιµη µορφή ενέργειας.

| Φωτοβολταϊκά Συστήματα | Ενεργειακές Κοινότητες |

Γιατί να διαλέξω τα φωτοβολταϊκά;

Όταν τα φωτοβολταϊκά εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία, µετατρέπουν ένα 5-19% της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική (µε τη σηµερινή τεχνολογία, η οποία πάντως βελτιώνεται). Το πόσο ακριβώς είναι αυτό το ποσοστό εξαρτάται από την τεχνολογία που χρησιµοποιούµε. Υπάρχουν π.χ. τα λεγόµενα µονοκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά, τα πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά, τα φωτοβολταϊκά “λεπτού υµενίου” (thin-film, όπως είναι τα άµορφα [a-Si], τα µικροµορφικά [µ-Si], τα CIS-CIGS, CdTe, κ.λπ). Η επιλογή του είδους των φωτοβολταϊκών είναι συνάρτηση των αναγκών, του  διαθέσιµου χώρου ή ακόµα και της οικονοµικής ευχέρειας του χρήστη.

Όλα τα φωτοβολταϊκά πάντως µοιράζονται τα παρακάτω πλεονεκτήµατα:

• µηδενική ρύπανση
• αθόρυβη λειτουργία
• αξιοπιστία και µεγάλη διάρκεια ζωής (που ξεπερνά τα 30 χρόνια)
•απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίµων για τις αποµακρυσµένες περιοχές
• δυνατότητα επέκτασης ανάλογα µε τις ανάγκες
• ελάχιστη συντήρηση

Τα φωτοβολταϊκά είναι µία από τις πολλά υποσχόµενες τεχνολογίες της νέας εποχής που ανατέλλει στο χώρο της ενέργειας. Μιας νέας εποχής που θα χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από τις µικρές αποκεντρωµένες εφαρµογές σε ένα περιβάλλον απελευθερωµένης αγοράς. Τα µικρά, ευέλικτα συστήµατα που µπορούν να εφαρµοστούν σε επίπεδο κατοικίας, εµπορικού κτιρίου ή µικρού σταθµού ηλεκτροπαραγωγής (όπως π.χ. τα φωτοβολταϊκά, τα µικρά συστήµατα συµπαραγωγής, οι µικροτουρµπίνες και οι κυψέλες καυσίµου) αναµένεται να κατακτήσουν ένα σηµαντικό µερίδιο της ενεργειακής αγοράς στα χρόνια που έρχονται. Ένα επιπλέον κοινό αυτών των νέων τεχνολογιών είναι η φιλικότητά τους προς το περιβάλλον.

 

 

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

 

 Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε.
Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας