αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Βαλεριάνας | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4,70 out of 5)

Loading...

Η βαλεριάνα είναι πολυετές ποώδες και ανθοφόρο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των βαλεριανοειδών.

valeriana

Χαρακτηριστικά της βαλεριάνας

Τα άνθη της είναι μικρά ροζ ή λευκά ανάλογα με την ποικιλία, τα οποία παίρνουν τον σχηματισμό της «ομπρέλας» στην κορυφή του φυτού. Το ύψος του φυτού φτάνει τα 0,60- 1,2 μέτρα. Ο βλαστός της είναι όρθιος, κοίλος εσωτερικά και φέρει ραβδώσεις. Η βαλεριάνα έχει γεύση έντονη, ξηρή και ελαφρώς πικρή. Το όνομα της οφείλεται στην λατινική λέξη valere που σημαίνει «υγεία ή δύναμη» και αναφέρεται στην θεραπευτική χρήση του φυτού.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Η βαλεριάνα έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα και μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε εύκρατα όσο και σε ηπειρωτικά κλίματα. Αν και ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη αποδίδει καλύτερα στα πιο γόνιμα και υγρά εδάφη. Στην Ελλάδα την συναντάει κανείς γύρω από λίμνες, ποτάμια και πηγές.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο σε σπορείο κατά την άνοιξη. Η σπορά γίνεται σε τελάρα γεμισμένα με μείγμα που αποτελείται από άμμο και κοπριά σε αναλογία 1:1. Οι σπόροι είναι μικροί σε μέγεθος. Κάθε γραμμάριο έχει περίπου 1500 σπόρους και για την καλλιέργεια ενός στρέμματος απαιτείται ποσότητα 50γρ. Η σπορά γίνεται στα τέλη του χειμώνα σε θερμαινόμενο σπορείο το οποίο καλύπτεται για 2 περίπου εβδομάδες, ώσπου τα φυτά αναπτυχθούν και να αποκτήσουν 3- 4 φύλλα. Ακολουθεί η μεταφύτευση των φυτών σε γλαστράκια μέχρι την πλήρη ανάπτυξη τους. Η μεταφύτευση της βαλεριάνας στο χωράφι γίνεται μετά 2 μήνες από την ημέρα σποράς, δηλαδή μέσα Απριλίου – Μαΐου, και εφόσον τα φυτά έχουν ύψος 12-15 εκατοστά. Η μεταφύτευση γίνεται κυρίως με τα χέρια ή με ειδική φυτευτική μηχανή.

Λίπανση και Άρδευση

Η ανάγκη του φυτού σε λίπανση δεν είναι μεγάλη. Μια λίπανση με 5-6 μονάδες αζώτου, φωσφόρου και καλίου είναι ικανοποιητική για μια καλή απόδοση σε δρόγη βαλεριάνας. Το φυτό έχει μεγάλες απαιτήσεις σε άρδευση και σκάλισμα. Η άρδευση πρέπει να πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και η ποσότητα του νερού δεν πρέπει να είναι μεγάλη αλλά όση χρειάζεται το φυτό. Γενικά χρειάζεται λίγο νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Συγκομιδή και αποδόσεις

Η διάρκεια της καλλιέργειας της βαλεριάνας είναι 2 έτη. Το φθινόπωρο συλλέγονται οι ρίζες από φυτά 2 ετών, πλένονται, ξηραίνονται με θερμό αέρα και έπειτα συσκευάζονται. Η απόδοση σε ξηρή δρόγη μπορεί να φθάσει τα 400 κιλά το στρέμμα. Το καλοκαίρι συλλέγονται οι ανθισμένες κορυφές του φυτού, τα φύλλα των οποίων χρησιμοποιούνται στις σαλάτες. Τα κυρίως συστατικά και δραστικές ουσίες που περιέχονται στο φυτό είναι σάκχαρα, άμυλο, ρητίνες, αιθέριο έλαιο, οργανικά οξέα, αζωτούχες ενώσεις, βαλεριανικό οξύ, πτητικό έλαιο, ρετσίνι και γόμμα.

 

Φαρμακευτικές Ιδιότητες

Όπως και τα περισσότερα αρωματικά φυτά έτσι και το φυτό της βαλεριάνας έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, οι οποίες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Συγκεκριμένα:

  • Έχει αγχολυτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες
  • Κατευνάζει την υπερένταση, τις νευρώσεις, την επιληψία και την ταχυκαρδία
  • Επιδρά θετικά σε άτομα που πάσχουν από αϋπνίες
  • Θεωρείται χρήσιμη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, ρευματικών πόνων, ημικρανίας και πονόδοντου
  • Συμβάλλει στη χαλάρωση του μαλακού μυ της γαστρεντερικής περιοχής, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση διάφορων εντερικών ενοχλήσεων

 

  Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας