αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Ακακίας Ροβίνιας | Καλλιεργητικές τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4.92 out of 5)

Loading...

Η ακακία ροβίνια ή ψευδοακακία ( Robinia pseudoacacia ) ανήκει στην οικογένεια Fabaceae και η καταγωγή της είναι από τη Βόρεια Αμερική. 

 

Χρήσεις καλλιέργειας

Πολλές και ποικίλες οι χρήσεις της ψευδοακακίας, τόσο για τα φύλλα και τα άνθη της, όσο και για το ξύλο της. Η ψευδοακακία χρησιμοποιείται για ζωική τροφή, ανάπλαση εδαφών και παραγωγή ξυλείας – χαρτιού. Σίγουρα θα τη συναντήσουμε ως καλλωπιστικό δέντρο σε κάποιον κήπο. Τα φύλλα και τα άνθη της ψευδοακακίας αξιοποιούνται για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Τέλος, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρέως γνωστή ως ενεργειακή καλλιέργεια για την παραγωγή στερεών καυσίμων, καθώς αναπτύσσεται γρήγορα, η πυκνότητα ξύλου της είναι υψηλή και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία.

 

 

Μορφολογικά χαρακτηριστικά 

Η ψευδοακακία φτάνει τα 35 μέτρα και έχει ευθύ κορμό. Η ταξιανθία της μοιάζει με βότρυ σε πλήρη ανάπτυξη. Ο καρπός της είναι λοβός με καστανοκόκκινο χρώμα και έχει 6 – 10 σπόρους. Η ρίζα της είναι ισχυρή και πασσαλώδης και σε πλήρη ανάπτυξη εμφανίζει και πολλές επιφανειακές ρίζες. Είναι αυτογονιμοποιούμενη. Τα φύλλα της είναι μικρά, έμμισχα και λεία. Τα άνθη της είναι λευκά με λείους λοβούς και 4-7 σπέρματα. Τα κλαδιά της είναι, επίσης, αγκαθωτά και φέρουν μικρούς οφθαλμούς.

 

 

Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Έδαφος

Η ψευδοακακία προσαρμόζεται σε άγονα εδάφη. Προτιμά, ωστόσο, εδάφη ιλυοπηλώδη και αμμοπηλώδη, με ικανοποιητική υγρασία, καλό αερισμό και pH 4,6 – 8,2. 

 

Κλίμα

Το δέντρο αυτό αντέχει σε περιοχές με ξηρό κλίμα, υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να προσέξουμε όμως ότι δεν αντέχει καθόλου σε σκιερά σημεία, η ηλιοφάνεια είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή του.

 

Καλλιεργητικές τεχνικές

Άρδευση

Η ψευδοακακία είναι, κατά βάση, ξηρική καλλιέργεια. Αρδεύουμε μόνο σε περιόδους έντονης παρατεταμένης ξηρασίας.

 

Λίπανση

Σε περίπτωση έλλειψης φωσφόρου και καλίου από το έδαφος εφαρμόζουμε το ανάλογο λίπασμα.

 

Πολλαπλασιασμός

  • Σπόρος
  • Παραφυάδες
  • Μοσχεύματα

 

Συγκομιδή

Η συγκομιδή της γίνεται ανά 2 με 3 χρόνια (αναλόγως τη διάμετρο του κορμού). Μέγιστη απόδοση δίνουν δέντρα 9 – 10 ετών, που τους έχει εφαρμοστεί λίπανση και άρδευση.

 

Εχθροί και ασθένειες

Εχθροί

  • Βαμβακώδες κοκκοειδές, το οποίο αντιμετωπίζεται χημικά στο στάδιο νύμφης.
  • Τετράνυχος, από τον οποίο απαλλασσόμαστε με καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας, συστηματική αντιμετώπιση των ζιζανίων και να αποφεύγεται η υπερβολική αζωτούχα λίπανση. Επίσης εφαρμόζεται χημική και βιολογική καταπολέμηση.
  • Νηματώδης, ο οποίος αποφεύγεται μόνο με χρήση ανθεκτικών ποικιλιών.

Ασθένειες

  • Αρμιλλάρια, η αντιμετώπιση της ασθένειας συνίσταται κυρίως στην πρόληψή της.
  • Ωίδιο, για την καταπολέμηση της ασθένειας κάνουμε αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων φύλλων στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου καθώς και των πεσμένων στο έδαφος φύλλων. Επιπλέον εφαρμόζονται και άλλα χημικά μέτρα.
  • Φυτόφθορα, το ασβέστωμα του κορμού με πυκνό διάλυμα βορδιγαλείου πολτού, περιορίζει σημαντικά την εκδήλωση της ασθένειας. Για να αποφύγουμε την εμφάνισή της φυτόφθορας μπολιάζουμε ψηλά τα δενδρύλλια (40cm τουλάχιστον πάνω από το έδαφος), δε φυτεύουμε βαθιά τα δενδρύλλια και χρησιμοποιούμε ανθεκτικά υποκείμενα.

 

Θέλεις μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας