αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Βατόμουρων | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 4.72 out of 5)

Loading...

Ανήκουν στην οικογένεια Rosaceae, γένος Rubus. Είναι θάμνοι με ανανέωση της κόμης από παραφυάδες κάθε έτος.

Καλλιέργεια Βατόμουρου | Αγροσύμβουλος

Τα βατόμουρα είναι συγγενές με τα σμέουρα και μπορούν να καλλιεργηθούν σε πολλές περιοχές της Ελλάδος. Μπορούν να καλλιεργηθούν σε άγονες, ορεινές και ημιορεινές περιοχές που δεν ευδοκιμούν άλλα είδη.

Οι πιο γνωστές καλλιεργούμενες ποικιλίες βατόμουρων στον κόσμο, ανά κατηγορία είναι:

  • Τα ορθόκλαδα βατόμουρα : Cherokee, Eldorado, Jumbo, Choctaw και Comanche.
  • Τα ημιορθόκλαδα : Black Satin, Mayers, Lucretia, Chester Thornless, Dirksen, Hull Thornless, Smoothstem και Thornfree.
  • Τα έρποντα βατόμουρα είναι : MarionThornless Evergreen ή OregonThornlessFlordagrandOklawahaBelford Giant και Merton Thornless.

Στη Ελλάδα καλλιεργούνται οι εξής ποικιλίες:

  • rubus fruticosus
  • ursinus fruticosus
  • daeus occidentalis
  • rubus idaeus
  • vaccinium corymbosum

Χαρακτηριστικά

Ο καρπός είναι συγκάρπιο, αποτελούμενος από πολλές δρύπες. Από την επικονίαση έως την ωρίμανση απαιτούνται 35-45 ημέρες και ο καρπός αναπτύσσεται με διπλή σιγμοειδή καμπύλη (η τρίτη φάση ανάπτυξης του καρπού – στην ωρίμανση – είναι ραγδαία σε λίγες ημέρες). Τα βατόμουρα φύονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ώστε να θεωρούνται πολύ πιο κατάλληλα για καλλιέργεια από τα σμέουρα.

Οι βλαστοί αναπτύσσονται την πρώτη χρονιά και τη δεύτερη οι πλάγιοι οφθαλμοί θα δώσουν βραχείς βλαστούς με ανθοταξίες. Απαιτούνται αρκετές ώρες χαμηλών θερμοκρασιών ώστε οι οφθαλμοί να διαφοροποιηθούν σε ανθοφόρους. Αυτή η διαφοροποίηση μπορεί να διαρκέσει από το Φθινόπωρο έως τις αρχές Άνοιξης. Υπάρχουν ποικιλίες ορθόκλαδες, πλαγιόκλαδες ή έρπουσες και φυσικά χωρίς αγκάθια. Στην Ελλάδα μερικές ποικιλίες με αγκάθια ωριμάζουν τους καρπούς τον Ιούνιο (υψηλές τιμές), ενώ άλλες ορθόκλαδες χωρίς αγκάθια ωριμάζουν τους καρπούς τον Ιούλιο (υψηλός ανταγωνισμός από άλλα φρούτα).

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Θερμοκρασία

Δεν είναι ανθεκτικά στα βόρεια κλίματα, αντιμετωπίζουν ζημιές σε θερμοκρασίες -10 °C στα μέσα του χειμώνα, και στη δεκαετία του -7°C στα τέλη του χειμώνα / νωρίς την άνοιξη.Ανάλογα με το είδος απαιτείται διαφορετικό διάστημα χαμηλών θερμοκρασιών προκειμένου να διακοπεί ο λήθαργος και να ανθίσει το φυτό, και αυτό συμβαίνει από το δεύτερο έτος και μετά.

Είναι ένα φυτό που διανύει και μια περίοδο ληθάργου και μάλιστα διαφορετικά είδη βατόμουρων έχουν διαφορετική περίοδο ληθάργου και απαιτούν διαφορετικά διαστήματα με χαμηλές θερμοκρασίες για τη διακοπή του ληθάργου. Αυτό εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες στις οποίες έχει προσαρμοστεί το κάθε είδος

Σπορά

Η εγκατάσταση της φυτείας γίνεται με φυτά ύψους 30-45 εκατοστών, σε αποστάσεις 1,5-3,0 μέτρα επί της γραμμής φύτευσης και 3,0 μέτρα ανάμεσα στις γραμμές. Η απόσταση αυτή μπορεί να φθάσει τα 4 μέτρα σε περίπτωση μηχανικής συγκομιδής.  Υπολογίζεται ότι αριθμός των φυτών που φυτεύονται  ανέρχεται σε 200-220 φυτά ανά στρέμμα. Πριν τη φύτευση καλό είναι να εφαρμόζεται οργανική λίπανση με προσθήκη κοπριάς (4-5 τόνοι/στρ.) καθώς και ανόργανη λίπανση με φώσφορο (12 μονάδες/στρ.) και κάλιο (20 μονάδες/στρ.).

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Άρδευση

Η άρδευση της φυτείας καθώς απαιτούνται περίπου 25 χιλιοστά βροχής ανά εβδομάδα. Αν και αντέχουν τη παρατεταμένη υγρασία, στις εμπορικές ποικιλίες η άρδευση κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα κατά το πρώτο έτος εγκατάστασης της φυτείας και κατόπιν στις περιόδους αύξησης τους.

Συγκομιδή

Απαιτούνται πρωινές ώρες, άμεση πρόψυξη στους 5 ºC, συντήρηση ελάχιστες ημέρες στους 0 ºC ή μεταφορά άμεσα στο λιανεμπόριο στους 0 ºC και τροποποιημένη ατμόσφαιρα με υψηλό CO2 (10-20%).

Πολλαπλασιασμός

Γίνεται με μοσχεύματα ριζών, καταβολάδες κορυφής, μοσχεύματα ή ιστοκαλλιέργεια (οι ποικιλίες χωρίς αγκάθια -χίμαιρες- δεν πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα). Μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις: Τα βατόμουρα θεωρούνται οι πιο ευπαθείς καρποί καθώς καταρρέουν ή ‘γηράζουν’ ή σαπίζουν μέσα σε 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Αποδόσεις

Η καλλιέργειά του δεν είναι απαιτητική σε καλλιεργητικές ανάγκες ενώ μπορεί να δώσει εισόδημα 2000- 2500€ το στρέμμα. Το κόστος εγκατάστασης της καλλιέργειας βατόμουρου υπολογίζεται σε 600-700 ευρώ περίπου ανά στρέμμα.

Εχθροί και ασθένειες

Τα ανωτέρω θαμνώδη είδη μαλακών φρούτων προσβάλονται από πολλά έντομα και ασθένειες. Έχουμε έντομα και ασθένειες που ζημιώνουν τους βλαστούς και ρίζες, τους οφθαλμούς – άνθη – καρπούς, το φύλλωμα. Ο βοτρύτης θεωρείται από τις σοβαρότερες ασθένειες των φυτών αυτών και κύρια των καρπών προσυλλεκτικά και μετασυλλεκτικά. Όλες οι γνωστές εδαφογενείς ασθένειες (μυκητολογικές – βακτηριολογικές) προσβάλλουν τα σμέουρα και βατόμουρα. Τέλος, πολλές ιώσεις μολύνουν τα φυτά και όλα τα θυγατρικά τους και προκαλούν ποικιλία συμπτωμάτων και μείωση της παραγωγικότητας του οπωρώνα.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας