αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Βατόμουρων | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 4,92 out of 5)

Loading...

Ένα φρούτο γεμάτο θρεπτικά!

Τα βατόμουρα είναι συγγενές με τα σμέουρα και μπορούν να καλλιεργηθούν σε πολλές περιοχές της Ελλάδος. Μπορούν να καλλιεργηθούν σε άγονες, ορεινές και ημιορεινές περιοχές που δεν ευδοκιμούν άλλα είδη.

Οι πιο γνωστές καλλιεργούμενες ποικιλίες βατόμουρων στον κόσμο, ανά κατηγορία είναι:

  • Τα ορθόκλαδα βατόμουρα : Cherokee, Eldorado, Jumbo, Choctaw και Comanche.
  • Τα ημιορθόκλαδα : Black Satin, Mayers, Lucretia, Chester Thornless, Dirksen, Hull Thornless, Smoothstem και Thornfree.
  • Τα έρποντα βατόμουρα είναι : MarionThornless Evergreen ή OregonThornlessFlordagrandOklawahaBelford Giant και Merton Thornless.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Προσαρμόζεται πολύ καλά στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και μπορεί να φυτευτεί ακόμη και σε άγονα εδάφη, με την προϋπόθεση της δυνατότητας άρδευσης.

Τα βατόμουρα είναι θάμνοι που απαιτούν αρκετές ώρες χειμερινού ψύχους ώστε να γίνει η διαφοροποίηση των οφθαλμών και να δώσουν στη συνέχεια άνθη. Η διαφοροποίηση των οφθαλμών διαρκεί από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Δείτε εδώ πως μπορείτε να επιδοτηθείτε για την εγκατάσταση της καλλιέργειας!

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Η εγκατάσταση της φυτείας γίνεται την άνοιξη με φυτά ύψους 30-45 εκατοστών, σε αποστάσεις 1,5-3,0 μέτρα επί της γραμμής φύτευσης και 3,0 μέτρα ανάμεσα στις γραμμές. Η απόσταση αυτή μπορεί να φθάσει τα 4 μέτρα σε περίπτωση μηχανικής συγκομιδής.  Υπολογίζεται ότι αριθμός των φυτών που φυτεύονται ανά στρέμμα ανέρχεται σε 200-220 φυτά.

Πριν τη φύτευση εφαρμόζεται στο έδαφος η κατάλληλη για την καλλιέργεια λίπανση όπως και η ενσωμάτωση μίας ποσότητας οργανικής ουσίας. Το φυτό έχει παραγωγική ζωή 12-15 χρόνια, ενώ αρχίζει να παράγει καρπούς από το δεύτερο έτος. Η μέση ετήσια απόδοση μίας φυτείας βατόμουρου είναι 500-1.000 κιλά ανά στρέμμα.

Ένας περιοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη και επέκταση της καλλιέργειας του είναι ότι οι καρποί του δεν μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασίες δωματίου περισσότερο από 24 ώρες. Μετά την συγκομιδή τους πρέπει να προψύχονται στους 5ο C και να συντηρούνται για λίγες ημέρες στους 0ο C η δε μεταφορά τους πρέπει να γίνεται στους 0ο C και σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα με υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα.

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, με καταβολάδες, αλλά και με καλλιέργειες in vitro.

Αποδόσεις

Η καλλιέργειά του δεν είναι απαιτητική σε καλλιεργητικές ανάγκες ενώ μπορεί να δώσει εισόδημα 2000- 2500€ το στρέμμα. Το κόστος εγκατάστασης της καλλιέργειας βατόμουρου υπολογίζεται σε 600-700 ευρώ περίπου ανά στρέμμα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας