αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Chia | Καλλιεργητικές Τεχνικές

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4.60 out of 5)

Loading...

 

Οι σπόροι τσία ή κία (chia), προέρχονται συνήθως από τη Σάλβια την ισπανική Salvia hispanica της οικογένειας των Χειλανθών (Lamiaceae).

Άλλα φυτά που αναφέρονται ως “chia“, περιλαμβάνουν το “χρυσό τσία” (Salvia columbariae) και το ανθοφόρο ποώδες, πολυετές Salvia polystachya, το οποίο σπάνια καλλιεργείται και δεν χρησιμοποιούνται οι σπόροι του.  Οι σπόροι της Salvia columbariae χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς και ως τρόφιμο.

Τριμμένοι ή ολόκληροι, οι σπόροι chia εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στην Παραγουάη, Βολιβία, Αργεντινή, Μεξικό και τη Γουατεμάλα για θρεπτικά ποτά και στα τρόφιμα. Σήμερα, το chia καλλιεργείται και καταναλώνεται εμπορικά σε μικρή κλίμακα στην προγονική του πατρίδα, στο κεντρικό Μεξικό και τη Γουατεμάλα, ενώ, καλλιεργείται εμπορικά στην Αργεντινή, Βολιβία, Ισημερινό, Εκουαδόρ, Νικαράγουα και την Αυστραλία.

 

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος

Η καλλιέργεια της S. hispanica απαιτεί ελαφρά έως μέτρια αργιλώδη ή αμμώδη εδάφη. Το φυτό προτιμά καλά στραγγιζόμενα, μέτρια εύφορα εδάφη, αλλά δύναται να ανταπεξέλθει σε όξινα εδάφη και μέτρια ανομβρία.

Κλίμα και αυξανόμενη διάρκεια του κύκλου

Η αυξανόμενη διάρκεια του κύκλου των chia, ποικίλει βασιζόμενη στην τοποθεσία και επηρεάζεται από το υψόμετρο. Για τις παραγωγικές τοποθεσίες οι οποίες βρίσκονται στα διαφορετικά οικοσυστήματα της Αργεντινής, Βολιβίας και Ισημερινού, οι κύκλοι ανάπτυξης βρίσκονται μεταξύ διάρκειας 100-150 ημερών. Ως εκ τούτου, οι εμπορικοί τομείς παραγωγής βρίσκονται στην περιοχή του υψομέτρου των 8-2200 μέτρων σε μια ποικιλία οικοσυστημάτων που κυμαίνονται από την τροπική παράκτια έρημο, στο τροπικό δάσος βροχής και τις ξηρές εσωτερικές κοιλάδες των Άνδεων.

Η S. hispanica είναι ένα σύντομης διάρκειας ανθοφόρο φυτό, υποδεικνύοντας φωτοπεριοδική ευαισθησία και έλλειψη φωτοπεριοδικής μεταβλητότητας στις παραδοσιακές ποικιλίες, έχει περιορισμένη εμπορική χρήση των σπόρων chia.

Superfoods | Ευεργετικές ιδιότητες

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Σπορά

Οι σπόροι chia, που έχουν σπαρεί, χρειάζονται υγρασία για την δημιουργία τους σε δενδρύλλιο, ενώ το ώριμο φυτό chia δεν ανέχεται υγρά εδάφη κατά τη διάρκεια της βλάστησης. Οι παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας της S. hispanica περιλαμβάνουν την προετοιμασία του εδάφους, με την αναστάτωση και τη χαλάρωση, ακολουθούμενη από τη μετάδοση των σπόρων. Στη μοντέρνα εμπορική παραγωγή, συνήθως ακολουθείαται ένας τυπικός ρυθμός σποράς των 6 κιλών ανά εκτάριο και μια απόσταση των σειρών ανά 0.7- 0.8 μέτρων.

Λίπασμα

Η S. hispanica είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί υπό χαμηλών εισροών λιπασμάτων, χρησιμοποιώντας 100 κιλά αζώτου ανά εκτάριο ή σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν χρησιμοποιείται λίπασμα.

Άρδευση

Η συχνότητα άρδευσης στα κτήματα παραγωγής chia, δύναται να ποικίλει από κανένα έως οκτώ ποτίσματα ανά καλλιεργητική εποχή, που εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες και τη βροχόπτωση.

Γενετική ποικιλομορφία και αναπαραγωγή

Το ευρύ φάσμα των άγριων και καλλιεργούμενων ποικιλιών της S. hispanica, βασίζεται στο μέγεθος των σπόρων, το θρυμματισμό των σπόρων και στο χρώμα των σπόρων. Το βάρος του σπόρου και το χρώμα, έχουν υψηλή κληρονομικότητα, με ένα απλό υπολειπόμενο γονίδιο υπεύθυνο για το λευκό χρώμα.

Οφέλη των σπόρων chia

Οι σπόροι chia έχουν, εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και το ασβέστιο τα καθιστά ιδιαίτερα θρεπτικά για την καθημερινή κατανάλωση. Εκτός από αυτό, οι σπόροι chia περιέχουν επίσης πρωτεΐνες, μαζί με διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα.

 

Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στους σπόρους chia, αξίζει να καταναλώνονται από άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων, κυρίως, αυτών που πάσχουν από διατροφικές ελλείψεις.

 

Ασθένειες και διαχείριση καλλιέργειας

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν σημαντικά παράσιτα ή ασθένειες που να επηρεάζουν την παραγωγή chia. Τα αιθέρια έλαια στα φύλλα chia, έχουν εντομοαπωθητικές ιδιότητες, καθιστώντας το, κατάλληλο για βιολογική καλλιέργεια.

Μολύνσεις από ιούς, όμως, πιθανόν απαντώνται μεταδιδόμενες από τις λευκές μύγες. Τα ζιζάνια μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα στην πρώιμη ανάπτυξη της καλλιέργειας των chia, έως ότου κλείσει ο θόλος τους, αλλά επειδή το chia είναι ευαίσθητο στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα, προτιμάται ο μηχανικός έλεγχος των ζιζανίων.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε μαζί μας ή συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας