αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Δυόσμου | Καλλιεργητικές Τεχνικές

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4,93 out of 5)

Loading...

Ο δυόσμος (Mentha spicata) είναι ριζωματώδες πολυετές φυτό της οικογένειας των Χειλανθών. 

Ο δυόσμος φτάνει σε ύψος 30 με 100 εκατοστά. Οι μίσχοι και τα φύλλα καλύπτονται σε ποικίλο βαθμό από τριχίδια, ενώ τα άνθη του είναι μικρά ρόδινα ή μωβ ανοιχτό και βγαίνουν πολλά μαζί σε στάχεις στις κορυφές των βλαστών.

Εδαφοκλιματικές συνθήκες

Ο δυόσμος είναι φυτό που ευδοκιμεί σε θερμές αλλά και σε ψυχρές περιοχές. Ωστόσο καλύτερη ανάπτυξη φαίνεται να έχει σε περιοχές με εύκρατο κλίμα και δροσερό καλοκαίρι. Για την ανάπτυξη του απαιτεί καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη, χρειάζεται αρκετή υγρασία και γόνιμο μέσης σύστασης έδαφος. Κατάλληλο pH ανάπτυξης αποτελούν οι τιμές από 6,5 έως 7,5.

Φύτευση

Οι ιδανικές αποστάσεις φύτευσης είναι 0,60–0,70m μεταξύ των γραμμών και 0,30–0,40m επί της γραμμής. Η καλύτερη εποχή φύτευσης είναι η άνοιξη διότι οι θερμοκρασίες είναι οι κατάλληλες για την καλή ανάπτυξη του φυτού αλλά έχει παρέλθει και ο κίνδυνος των παγετών.

Άρδευση

Η άρδευση πρέπει να είναι τακτική, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες. Για την άρδευση χρησιµοποιούνται κυρίως οι μέθοδοι στάγδην και οι μικροεκτοξευτήρες.

Λίπανση

Η βασική λίπανση γίνεται με την ενσωμάτωση του 1/3 του απαραίτητου αζώτου στο έδαφος, μαζί με το φώσφορο και το κάλλιο στη φάση της προετοιμασίας του εδάφους. Το υπόλοιπο άζωτο προστίθεται σε 3–5 δόσεις µε επιφανειακές λιπάνσεις, αρχίζοντας 30 µέρες µετά τη φύτευση. Επιπλέον ο φώσφορος θεωρείται πολύ σημαντικός στα πρώτα στάδια της ριζοβολίας.

 

 

Συγκομιδή

Την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου η συγκομιδή γίνεται κάθε 35-40 ημέρες περίπου. Συγκοµίζεται µε το χέρι σε δέσµες των 15–20cm ύψους και βάρους 100-120gr περίπου. Όταν καλλιεργείται για ξηρή δρόγη συλλέγεται πριν την άνθιση (Ιούνιο) και μπορεί να δώσει μέχρι 3 συγκομιδές το χρόνο. Για αιθέριο έλαιο συλλέγεται στην πλήρη άνθιση (Ιούλιο).

Απόδοση

 Η διάρκεια της καλλιέργειας μπορεί να φτάσει τα 10-12 έτη. Η συγκομιδή δίνει 1.000-1500 Kg/στρ. νωπής βιομάζας, ενώ η 2η και 3η από 500-800 Kg/στρ, συνεπώς σύνολο περίπου 1.500–2.300 Kg/στρ. νωπής βιομάζας. Η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο κυμαίνεται μεταξύ 0,8-2,0%, επομένως 4–7 Kg/στρέμμα.

Ιδιότητες/Χρήσεις

Ο δυόσμος έχει πολλές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται κυρίως ως αφέψημα και κάνει πολύ καλό στις χολολιθιάσεις, είναι αντισπασμωδικό, ηρεμιστικό και χωνευτικό. Επίσης, δρα κατά της αϋπνίας και του λόξυγκα. Λόγω των συστατικών του βοηθά στη θεραπεία πληγών του στόματος, ουλίτιδας, φαρυγγίτιδας και αμυγδαλίτιδας, ως αντίδοτο στην κακοσμία του στόματος, για την τόνωση της μνήμης, τη θεραπεία των σκασμένων χεριών και της πιτυρίδας. Τέλος προσφέρει ανακούφιση απο τον πονοκέφαλο, τον πονόδοντο, στους ρευματόπονους και τον πόνο των κλειδώσεων.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την καλλιέργεια;

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.


 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας