αγροσύμβουλος | ματιά στο μέλλον

Διάβασε στο blog

Ενημερωμένα θέματα που εσείς μας ζητήσατε.

Καλλιέργεια Ελαιοκράμβης

Μοιράσου το:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4,90 out of 5)

Loading...

Η Ελαιοκράμβη είναι ένα ετήσιο, βιομηχανικό φυτό, το οποίο κατάγεται από την περιοχή της Μεσογείου.

kaliergia-eleokromvis

Καλλιεργείται κυρίως για την παραγωγή ελαίου. Αποτελεί την κύρια πηγή παραγωγής biodiesel στην ΕΕ, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς (40-45%) της σε έλαια. Τα υπολείμματα της καλλιέργειας (πίτα), έχουν  υψηλή περιεκτικότητά σε πρωτεΐνες (10-45%) και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή.

Εδαφοκλιματικές Συνθήκες

Έδαφος

Η ελαιοκράμβη καλλιεργείται σε πολλούς τύπους εδαφών,  προτιμά όμως τα βαθιά, καλά στραγγιζόμενα και πλούσια σε οργανική ουσία εδάφη.  Ευδοκιμεί σε εδάφη με εύρος  ph 5,5-8,5, αλλά ιδανικά αποτελέσματα δίνει σε ph 6-7,5. Πρέπει να αποφεύγονται τα εδάφη τα οποία μετά τη βροχή σχηματίζουν κρούστα.

 

Κλίμα

Αναπτύσσεται σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Η άριστη θερμοκρασία βλάστησης και ανάπτυξης είναι 10 με 20 0C, ενώ η ελάχιστη 0 0C. Η ελαιοκράμβη αντέχει μέχρι τους -15 0C , αρκεί το φυτό να φτάσει στο στάδιο της ροζέτας (6-8 φύλλα) και να αναπτύξει το ριζικό σύστημα που είναι απαραίτητα για την διαχείμαση του φυτού.

 

Γνωρίζεις ποιες είναι οι καλλιεργητικές τεχνικές της ελαιοκράμβης;

Σπορά

Η ελαιοκράμβη μπορεί να σπαρθεί και το φθινόπωρο και την άνοιξη, η εποχή σποράς εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες και το αν η καλλιέργεια ακολουθηθεί κάποιο σύστημα αμειψισποράς ή όχι. Στην Ελλάδα σπέρνεται από Σεπτέμβριο έως Οκτώβριο. Η σπορά πραγματοποιείται γραμμικά σε απόσταση 25-45cm μεταξύ των γραμμών και 3,5-5,5cm επί της γραμμής. Γίνεται σε βάθος 1-2cm με σπαρτική μηχανή σιταριού και απαιτείται 3,5 -5 kg κιλά σπόρου το εκτάριο.

Λίπανση

Η ελαιοκράμβη, αν και έχει μέτριες απαιτήσεις σε λίπανση, είναι φυτό με υψηλές ανάγκες σε άζωτο σε όλη τη διάρκεια του βιολογικού της κύκλου. Γι’ αυτό και  γίνεται εφαρμογή αζωτούχου λίπανσης 2 φορές το χρόνο. Η βασική λίπανση, η οποία πραγματοποιείται το φθινόπωρο, πριν ή κατά τη σπορά, περιλαμβάνει 3-7 μονάδες άζωτο 5-8 φώσφορο και 5-8 κάλιο το στρέμμα. Η επιφανειακή λίπανση, η οποία πραγματοποιείται, αρχές Μαρτίου πριν την ανθοφορία,  περιλαμβάνει 6-8 μονάδες άζωτο το στρέμμα.

Άρδευση

Η ελαιοκράμβη μπορεί να καλλιεργηθεί, να αναπτυχθεί και να αποδώσει ικανοποιητικά και χωρίς άρδευση.  Ωστόσο  η έλλειψη νερού προκαλεί μείωση της παραγωγής, καθώς και της περιεκτικότητας των σπόρων σε λάδι. Η βλάστηση και το φύτρωμα των σπόρων καθώς και το στάδιο της ανθοφορίας είναι τα κρίσιμα στάδια της καλλιέργειας, στα οποία οι ανάγκες για νερό είναι μεγαλύτερες. Εφόσον οι βροχοπτώσεις δεν είναι αρκετές κατά τα στάδια αυτά, τότε κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή άρδευσης.

Συγκομιδή και αποδόσεις

Η ιδανική εποχή συγκομιδής είναι  όταν η υγρασία του σπόρου κυμαίνεται μεταξύ 9-10%, αλλά συνήθως στη χώρα μας, λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών που επικρατούν, η συγκομιδή γίνεται  όταν η υγρασία σπόρου είναι 15-16%, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος απωλειών λόγω «τινάγματος» του σπόρου. Η συγκομιδή της ελαιοκράμβης πραγματοποιείται με δύο τρόπους. Είτε με θερισμό στο ύψος των 25-30 cm, ξήρανση των φυτών με έκθεση στον αγρό και αλωνισμό με αλωνιστική μηχανή σιτηρών είτε με θεριζοαλωνιστική μηχανή σιτηρών. Η συγκομιδή στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες γίνεται κυρίως με θεριζοαλωνιστικές μηχανές, λόγω χαμηλότερου κόστους. Σύμφωνα με τα πειραματικά και καλλιεργητικά δεδομένα η απόδοση της ελαιοκράμβης κυμαίνεται μεταξύ 120-250 kg/στρ, χωρίς  άρδευση ενώ με επαρκή άρδευση η απόδοση μπορεί να φτάσει μέχρι και σε 400kg/στρ. Από ένα τόνο σπόρου ελαιοκράμβης με περιεκτικότητα σε λάδι 35-40% μπορούν να παραχθούν 0,35-0,4 τόνοι biodiesel, 600-650Kg πίτας (με υγρασία) και 0,035-0.04 τόνοι γλυκερίνης.

Μάθε περισσότερα!

Πως;

Επικοινώνησε μαζί μας ή συμπλήρωσε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Στείλε μας την ερώτηση σου

Ένας συνεργάτης μας, θα σας δώσει μια απάντηση γρήγορα και τεκμηριωμένα.

Επικοινώνησε μαζί μας